Cookie- og Privatlivspolitik

Ida

Tilladt for alle
Filmen indeholder ingen skræmmende elementer.

Se mere på medierådet.dk
27.11.2014
| |
1 time 22 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Ida
|
Versioner: se alle
Film, tapas & cocktail, Originalversion, Seniorbio
|

Det polske drama 'Ida' handler om en 17-årig pige, der i 1960ernes Polen er på vej til at blive nonne.

Ida er mere eller mindre vokset op på klostret og har ingen kontakt til sin familie. Alligevel føler den unge novice et stærkt behov for at opsøge sin eneste slægtning, morens søster Wanda, før hun tager sit klosterløfte.

Mosteren besidder en magtfuld stilling som højesteretsdommer, men lever derudover et lettere alkoholiseret og løssluppent liv langt fra Idas puritanske hverdag. Hun har gang på gang afvist sin nieces ønske om at komme på besøg, og da Ida pludseligt står uden for døren med et kors om halsen, og en beskeden bagage under armen, lukker Wanda hende modvilligt ind.

Snart opdager Ida sandheden om sin familie, der forsvandt under besættelsestiden, og i fællesskab med sin moster rejser den unge pige nu tilbage til sin fødeby for at afdække deres tragiske familiehistorie og muligvis lære sig selv bedre at kende.

’Ida’ er filmet i smukke sort/hvide billeder og kombinerer på én gang de barske realiteter fra jødeforfølgelsen under Anden Verdenskrig med fortællingen om en ung piges (dragende spillet af Agata Trzebuchowska) religiøse identitet samt spirende seksualitet.

Filmen, der er årets Oscar-kandidat fra Polen, indeholder desuden genregreb fra den klassiske road movie og er instrueret af Pawel Pawlikowski, der tidligere har stået bag ’My Summer of Love’ og ’The Woman in the Fifth’.

'Ida' modtog en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (101 votes)
4.4
5.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er en barsk historie, fortalt så blidt og nænsomt, at den føles som et sørgmodigt kærtegn. Pawel Pawelkowski behøver ikke skrige sine sandheder ud, for når man fortæller så mesterligt som han, kan man nøjes med at hviske - man bliver alligevel hørt klart og tydeligt." (Louise Kidde Sauntved)

 • Ekstra Bladet

  "Pawelkowski folder sin egentlig ret voldsomme historie ud med tilbageholdt åndedræt og en fuldstændig beherskelse af hvert eneste af filmsprogets virkemidler. Jeg tvivler på, at vi får en mere fuldkommen filmoplevelse i år." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Den er fedtfattig, men alt andet end kalorietom. Asketisk, men overhovedet ikke kysk. [...] Det er imponerende smukt skåret ind til benet - og lidt til." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Her er tale om en god gammeldags auteurfilm, og man får da også en overlegen æstetisk oplevelse. Men noget næsten forceret kunstfilm over 'Ida' sætter tålmodigheden på prøve." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "En gravalvorlig, men alligevel også lys og livsnær film om mennesket alene med livets valg." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Pawel Pawlikowski har lavet en fremragende film, der lykkes på alle niveauer. [...] Det er en underskøn film, som beviser, at mindre stadig kan være mere." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Det er et billigt, men virkningsfuldt, trick at filme i sort/hvid - og anmelderne ser også ud til at have købt den, råt. Men for mig er det altså en effekt - i stil med at filme i 3D. Historien må altid være det vigtigste.

Misforstå mig ikke, Ida er absolut en god film - vi følger en pige, som lever i tryghed - med en vished om hvad fremtiden bringer, uden at kende til sin fortid.

Kort før point of no return, får hun muligheden for at se hvad hun går glip af ved at aflægge trosskabsløfte, og forblive nonne resten af livet.

Hun finder ud af hvor mange skyggesider, den virkelige verden indeholder, og også hvad kærlighed kunne medføre.

Fordele og ulemper vejes op imod trygheden som nonne - og valget ses i slutbillederne.

Nicolaj

Kan du se bort fra sproget, så er der her en film, som formår at drage dig helt ind i filmens kerne! Lad dig ikke skræmme af sproget, og giv filmen en chance!

Katrine

Normalt er jeg kun til dansk og engelsk sproget film,
men denne lille perle er så smuk og dragende at jeg glemmer at om sproget og hengiver mig til filmen.
En smuk lille fillem som er værd at se.

Ulla

Skøn lille polsk film. I sort/ hvid og langsom handling, som passer til det alvorlige emne. Smuk og rørende film med en barsk virkelighed.

Tukas2450

Speciel film med flotte billeder- lidt langsom handling men passer til stilen :)

Pattyuser/688370

Smuk og rørende historie, skabt af polsk kvalitet. En barsk virkelighed bliver vist her. Intet mindre end fuldt hus på stjerner.

Marishen76

Ikke en film jeg selv ville ha valgt, men vi så den, fordi vi havde vundet billetter til den.
For mig at se en ligegyldig film. Et plot der handlede om at finde sin families grav, der døde under anden verdenskrig. Ja det kan en film selvfølgelig også handle om. Synes bare ikke det var særlig opfindsomt eller overbevisende. Den eneste grund til at den ikke har fået bedømmelsen "Elendig" er fordi den er hammer godt filmet. Fra nogle super fede vinkler. Det alene er grunden til jeg ikke udvandrede eller faldt i søvn.

S. Rico

Det er en rigtig fin og interessant historie, der her præsenteres. Og meget flot filmet. En lige-ved-og-næsten katolsk nonne, som pludselig får at vide, at hun er jødisk. Hvad stiller man så lige op? Ida tager med sin moster på en opklaringsrejse gennem Polen. De bliver både klogere på sig selv personligt, og på hvad der skete med deres familie under krigen. Det kunne alt sammen have været utroligt gribende, hvis ikke filmen var lavet så minimalistisk og impressionistisk. Det er svært at mærke personerne med de meget få armbevægelser og virkemidler. Jeg kunne i hvert fald ikke, hvorfor den får en middel karakter.

Det Hvide Lærred

Så den her i går og selvom vi kun er i januar, er jeg ret sikker på at jeg ikke finder noget mere kedeligt end det her

Pattyuser/688370

enten har du været i skidt humør de gange du har været i biffen for nylig, eller også har du en smag for film, som ikke følger helt med tiden.. Jeg tænker sådan fordi de fleste af dine anmeldelser herinde er ret negative. for.eks til "all inclusive".... ret trist..

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.