Cookie- og Privatlivspolitik

Force Majeure

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har ikke været indsendt til vurdering hos Medierådet for Børn og Unge. I henhold til filmloven påføres ikke-vurderede film 15 års-mærkatet.

Se mere på medierådet.dk
11.12.2014
| |
1 time 58 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Force Majeure
|
Versioner: se alle
Event, Originalversion
|

I filmen ’Force Majeure’ er de franske alper et perfekt sted for en skandinav at holde ferie.

Det ved svenske Ebba og Tomas, der er taget af sted med deres børn for at tilbringe kvalitetstid sammen og selvfølgelig stå på ski. Men under en fredelig frokost udløses en lavine, som får gæsterne på bjergrestauranten til at gå i panik. Ebba har travlt med at beskytte børnene, mens Tomas er stukket af for at redde sig selv.

Selvom ingen kommer til skade, sætter begivenheden dybe spor i familien. Ebba har svært ved at abstrahere fra sin mands kujonagtige selviskhed, og samtidig forsøger han at bagatellisere episoden samt genvinde sin plads som familiens overhoved. I et forsøg på at få sat ord på situationen inddrages et hold venner, og resultatet er ændrede kønsroller og eskalerende frustrationer.

Ruben Östlund er en kunstnerisk instruktør, som ikke går på kompromis. Svenskeren slog sit navn fast med dramatiske, realistiske værker som De ufrivillige og Play, der kastede overvældende anmeldelser, og flere priser, af sig.

Med ’Force Majeure’ kombinerer Östlund sin velkendte realistiske stil med komiske indslag. Resultatet blev hædret med en pris i Cannes, og nu er filmen udvalgt som Sveriges bud på en Oscar-kandidat til næste års uddeling. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (134 votes)
4.6
5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "'Force Majeure' er i det hele taget uhyggeligt præcist observeret og bør give stof til eftertanke, men også en god portion selvransagelse." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Manuskriptforfatter og instruktør Ruben Östlund har med rolig og sikker fornemmelse for billeder, lyd, psykologi og det sagte skuespil, lavet en underfundig film om en familie i opløsning." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "Man forlader biografmørket i opløftet tilstand, for Ruben Östlunds historie henvender sig både til hjernen og til lattermusklerne. En formidabel svensk filmoplevelse af internationalt format." (Jacob Ørsted)

 • Filmland P1

  "Han [Ruben Östlund] har et særligt øje for pinlighederne og paradokserne i det skandinaviske velfærd, og i sit eget særlige grænsefelt mellem sociologi og historiefortælling har svenskeren skabt et sprog, der bryder alle regler. Tak for det." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Ruben Östlund [...] lader hverken sine karakterer eller publikum tage på en let og morsom charterferie, men han fremstiller samtidig overlevelsesturen i menneskets moralske indre som både alvorlig og latterlig. Herfra kan det kun anbefales, at man tager med på turen." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "'Force Majeure' bør man gå ind og se med gode venner af begge køn, og man bør afsætte god tid til et par flasker rødvin på et langbord bagefter. Der er nok at tage fat på Ruben Östlunds originale genistreg." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Præcis, ironisk, morsom og dyb. Ruben Östlunds 'Force Majeure' er en af årets bedste skandinaviske film." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mikkel

Vil gerne starte med at rose Ruben Östlund for at frembringe denne velinstruerede film, der er overraskende interessant, tankevækkende og ikke mindst æstetisk smuk. Filmen er underfundig og tæt på at være en genistreg. Hvert fald efter min mening.

Jeg havde egentlig ingen planer om at se filmen og så den heller ikke i biografen, da den kørte for år tilbage. Blev først overbevist om at se filmen efter, at jeg faldt i snak med min nabo om den. Han var mindst lige så begejstret, som jeg er nu.

I filmen skildres en families dramatiske oplevelse med en lavine, der har kurs direkte mod dem. Hvad ville du gøre, hvis den stor og dødbringende lavine havde kurs mod dig? Personligt havde jeg stukket halen mellem benene og løbet. Ellers havde købt nogle lavineudstyr til at starte med https://www.skisport.dk/skishop/lavineudstyr/ . Ruben Östlund formår virkelig at vise gruppedynamikken, der sker i dette tilfælde.

Filmen har en genial blanding af humor og alvor, der flot dissekerer den moderne, skandinaviske mands selvopfattelse som ham, der skal beskytte familien. Den giver mange eftertanker og åbner op for egen selvransagelse, hvor man som beskuer bør stille sig selv spørgsmålet om, hvordan man selv havde gjort i situationen.

5/6 herfra!

Katja

Jeg synes denne film er meget vellykket - skuespillerne (især børnene!) er virkelig dygtige, dialogerne er knivskarpe og dilemmaet er vildt interessant at følge udviklingen i!

Line FS

Fantastisk manuskript, utroligt velskrevet. Dialogen helt fantastisk. Meget realistisk og troværdigt. Visuelt også en virkelig flot film. Rigtig interessant

Wayne

Men det er snelandskaber jo. Det er lidt svært at blive imponeret over lige præcist det når man har været der så ofte som jeg.

Ruben Östlund vil gerne skubbe til den moderne mand og hans rolle som beskytter for sin familie.

Derfor flytter han sine hovedpersoner ud hvor de ikke kan bunde. På den måde træder, især, manden ud af sin comfort zone - da han ikke agerer som konen forventer. Egentlig opdager han det først for alvor, da han ser reaktionerne fra andre.

Da han først er nået dertil, så åbner alle sluser og han viser sig som et sølle skrog som både har været utro og snyder i kortspil. Altså en mand med en facade, som gemmer på en masse nedenunder - hvilket konen egentlig ikke virker særligt chokeret over.

Sideløbende har vi så historien om kammeraten, som er overbevist om at han gør alt rigtigt for familien - lige indtil hans unge kæreste gør ham opmærksom på at han altså ikke er sammen med sin fraskilte kone længere, og derfor rent praktisk ikke er der for dem.

Den kloge kone, som kan se at de stakkels mænd er ved at gå i opløsning over deres utilstrækkelighed, skaber så en situation hvor de kan genvinde deres manddom. Først lader hun sig falde, og redde af manden - så børnene kan se hvor stærk far er, igen.

I bussen på vej hjem, er der så endnu en uduelig mand som ikke kan passe på nogen - han kan ikke køre bus.

Nu får kammeraten så mulighed for at bevise at han har styr på sagerne ved at løse paniksituationen og blive stærk mand - godt hjulpet af vores hovedpersons kone, som får ham til at bære datteren.

Historien kunne lige så godt være lavet af Hella Joof, som også har for vane at udstille stærke kvinder og svage mænd - og de problemer som den uligevægt kan give.

Ruben Östlund hører måske til den gruppe af mænd, som har brug for at deltage i kurser med Carl-Mar Møller - hvor alle løber nøgne rundt og skriger, for at bevise at de er en "rigtige" mænd.

Det har jeg ikke, og derfor har jeg nok lidt svært ved at blive ramt af filmen, for alvor.

S. Rico

Er det ok ikke at være en helt, når man er en mand? Kan nutidens bløde familiefar leve op til både samfundets krav, de idealer vi ser i film, kvindens forventninger – og ikke mindst mandens egne forventninger? Disse spørgsmål bliver taget op super elegant i denne tankevækkende og morsomme svenske perle af en film.

Ifølge filmens Mats (skøn figur!) ligger det i mandens ur-instinkt at prioritere egen overlevelse først i en ekstrem situation. Samtidig ligger det jo nok i kvindens ur-instinkt altid at ville beskytte sine børn. Så da en farlig situation med en lavine opstår i starten af filmen, reagerer Tomas og Ebba ret forskelligt. Og det kan Ebba ikke sådan lige acceptere. Hun tager det temmelig ilde op og gør en stor sag ud af det. Tomas synes til at starte med, at det er en ”storm i et glas vand”. Jeg mener: sket er sket, lad os dog komme videre! Men senere er det ham, der bliver til et tudefjæs, da hans egen utilstrækkelighed går op for ham.

Det påvirker også deres venner, Mats og hans unge kæreste. De kommer uvægerligt til at snakke om, hvad de selv ville have gjort i samme situation. Og Mats er bestemt ikke tilfreds med, at han bliver betragtet som en, der ville agere ikke-helte-agtigt.

De to mænd – nu begge med lavt selvværd - tager på en skitur sammen. Her fortæller Mats, at han tidligere har gået til terapi i 2 år – uden at det hjalp en skid. Men så en dag gik han ud i skoven og råbte af alle lungers kraft. Og så havde han det straks bedre. Det er altså det der skal til! Ikke alt det der moderne bløde ”lad os snakke sammen ævle-bævle”. En mand er et primitivt væsen, der bare skal ”ventileres” en gang imellem.

Og sjovt nok får de begge mulighed for senere at agere helte i to panik-agtige situationer. Og straks er deres selvværd helbredt. Sådan er vi mænd så simple...

Marishen76

Havde det lidt ambivalent med denne film efter jeg havde set den. Der er rigtig mange steder i filmen hvor den ligger om til noget, hvor man sidder og tænker: "Ja ja nu sker der det og det." Men det sker ikke!! Så går det lige 5-10 min og så lægger den optil igen at der tydeligt sker det og det. Men endnu engang sker det ikke. Og sådan er det hele vejen igennem filmen. Og normalt ser jeg mest de film hvor alting ender lykkeligt, eller hvor man kan forudse hvad der nu sker, så er jeg egentlig ret vild med, at i denne film sker der faktisk ikke det, som der plejer at ske i film. Det er nyt og forfriskende. Men kan også til tider være lidt langtrukken. Og moderen og faderen skiftes til at være kede af det. Hmmmm.
Men alt i alt ender den på 3 ud af 6 stjerne for mig.

Andersuser/288733

Hvis jeg skulle være filmmager, så ville jeg have følt at mit mål var nået med en film som denne. Den tager filmmediet alvorligt sådan at forstå at det ikke blot er en filmatiseret roman, som bedre ville egne sig til en bog. Den bruger billedsproget optimalt, sådan at den viser billeder og scener som indeholder mere end hvad en skrevet roman ville kunne give. Omvendt har den også en klar intellektuel behandling, iscenesættelse og opsætning af moralske dilemmaer og karakteristikker af køn, roller, samfund, diskurs, hegemoni. Den kan minde om Kieślowski som også har yndet at sætte et moralsk dilemma op i et univers som kan virke isoleret og renset for ydre påvirkninger, men som transcenderes af Guds prøvelser.

Jomfruen

På grund af de utroligt gode anmeldelser,havde jeg set frem til filmen.
Den var meget flot filmet med betagende scenerier,og en underliggende dramatisk musik.
Havde forventet lidt mere spænding.
Problematikken fra morens side:manden tænker kun på sig selv ved lavinefremstødet
Forstår godt hun føler hvad hun gør,men ikke behøver at blive ved og ved at træde i det og involvere andre.
Man får ikke rigtig noget at vide om hvordan ægteskabet ellers er
Manden:Stikker af ved evt katastrofe.Hvordan reagerer vi,når vi står overfor katastrofer.Tænker vi alle inderst inde kun om at overleve?
Mandens søforklaringer og benægtelser er ikke rimelige.Sig du var bange.
At konen så til slut selv handler egoistisk!!!Forstår ikke helt hvorfor hele bussen handler,som den gør
Synes filmen var lidt for lang,men satte i gang til efterfølgende debat

Lisauser/501649

Filmen har mange fine og veldrejede momenter, og det skorter ikke på humor, men den når alligevel at blive lidt langtrukken.

Anonymuser/0

Jeg havde læst anmeldelserne inden, jeg så filmen, så mine forventninger var store og ente med at blive skuffet.
Filmen tager et interessant emne op, men jeg synes, reaktionerne virker instuderet og forudsigelige - og ikke altid troværdige. Desuden synes jeg filmen er meget ujævn med side-historier, som ikke tilfører filmen noget og kun skaber denne ujævne oplevelse.
Jeg synes også filmen var for lang og med dele som kun formåede at få mig til at tænke på noget andet, fordi de var for lange.
Den kvindelig hovedperson er skøn. Fantastisk spil.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.