Cookie- og Privatlivspolitik

Flugt

Tilladt for børn over 15 år
Dokumentaren, der primært er animeret men også indeholder autentiske optagelser fra krigssituationer, har en dramatisk og ofte ildevarslende grundstemning, der kredser om at være et barn på flugt fra krig. De animerede sekvenser indeholder situationer med voldsomt indhold, der flere gange er mareridtsagtigt fremstillet, bl.a. da hovedfiguren som barn er vidne til, at personer truer med at skyde andre hjælpeløse flygtninge. Filmen indeholder desuden autentiske krigsoptagelser, hvor man ser blodigt udpenslede optagelser af lig og døende personer. Særligt de sidstnævnte elementer vurderes at kunne være skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15 år, og filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
17.06.2021
| |
1 time 30 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Flugt
|
Versioner: se alle
2D, M/engelske undertekster, VAF, English subtitles, NRFP21
|
Flugt plakat

Den animerede dokumentarfilm 'Flugt' handler om 36-årige veluddannet ”Amin”, der ankom til Danmark som et uledsaget flygtningebarn for over 20 år siden.

Filmens instruktør Jonas Poher Rasmussen (Searching for Bill) mødte Amin tilbage i 90’erne, da han netop var ankommet til den lille vestsjællandske by, hvor Jonas også er vokset op.

I løbet af en række interviews fortæller Amin for første gang sandheden om sin farefulde flugt fra Afghanistan til Danmark. Han fortæller om sin lykkelige barndom i 80’ernes Kabul, der blev erstattet af et liv på flugt efter at den nådesløse borgerkrig forvandlede byen til en krigszone og splittede hans familie.

Amins minder og barndomserindringer vækkes til live i filmen, mens den parallelt fortæller en historie om en 36-årig mand, der kæmper med sin traumatiske fortid, som truer med at spolere hans fremtidige lykke med kæresten Kasper.

’Flugt’ handler helt grundlæggende om en mand, som prøver at finde et hjem.

Den danske film var udtaget til Cannes Film Festival 2020, og fik verdenspremiere på Sundance Film Festival 2021, hvor den vandt prisen for "Bedste Internationale Dokumentar". I det store internationale filmmedie IndieWire spekuleres der allerede i filmen som en mulig Oscar-kandidat til næste års prisuddeling. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (158 votes)
4.8
5.3

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Den visuelle præsentation af historien er smuk, omend materialet ikke i sig selv er meget overraskende. Bedst er den nærgående psykologiske skildring af Amins sindelag, der trods en succesfuld akademisk karriere stadig er præget af flygtningelivets fortielser og halve sandheder." (Kristian Lindberg)

 • Børsen

  "Aldrig har en film trængt stærkere ind gennem det panser, jeg normalt iklæder mig, for at leve i en verden, hvor nyheder om flygtningestrømme vælter ud af aviserne og fjernsynet." (Michael Solgaard)

 • Filmland P1

  "Effekten er forbavsende overbevisende. Nærværet og intimiteten er utrolig. Der er plads og rum til, at vi som publikum kan rejse med og forestille os dufte og stemninger." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "... et mesterværk til rette tid." (Jacob Wendt Jensen)

 • Politiken

  "Det er denne kombination af dramatisk grundighed og æstetisk stringens, som har skabt en helt usædvanlig og vigtig dansk film." (Kim Skotte)

 • Soundvenue

  "Man ser på mennesker med flygtningebaggrund på en anden måde, efter man har set den stilistisk bjergtagende, tematisk slående og stærkt personlige 'Flugt'. Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentar er en på alle niveauer overrumplende film." (Jacob Ludvigsen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Super original tilgang til en dokumentarfilm. Man skal dog lige vænne sig til, at det rent faktisk ER en dokumentarfilm. For når alle de medvirkende er animeret, så kan man nemt komme til at tro, at det er fiktion. Især fordi det meste af filmen består af dramatiserede flashbacks til hovedpersonens ungdom – og således ikke er dokumentariske optagelser. Det er derimod hele rammehistorien, hvor Amin fortæller interview’eren om sit spændende og meget dramatiske liv. Og om hvordan han kæmpede sig vej fra Afghanistan via Rusland til sit nuværende liv i Danmark.

bambiexplorer

Sammen aften som Flugt modtog sine tre Oscarnomineringer, viste DR2 filmen. Hvilket vist var et meget klogt træk, da dokumentarfilm normalt ikke tilhører den kategori af film, der trækker flest folk film i biografen. Så denne film bliver en af de få undtagelser for min regel om at kun film jeg har set i biografen, kan anmeldes. Sidste gang det skete var med Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan i tilbage i efteråret 2020 :D

INTRO
Filmen begynder tilbage i startfirserne, hvor Amin er en glad knægt i Kabul. Amin har kærlig mor, søde søskende, kan lide at spille volleyball, at spankulere rundt i hans søsters gamle kjole og er mere en blot almindeligt vild med Jean-Claude van Damme. Faderen ved vi ikke rigtigt hvor er forsvundet hen.

Den Afghanske historie bliver alt for omfattende at gå i helt dybden med her. Man sidder jo med en følelse af at der altid har været ballade i det land … i hvert tilfælde siden 1800-tallet, hvor det vist primært var englænderne der kæmpede på den front. Men tilbage i 1970’er bliver kongefamilien smidt på porten, kommunisterne kommer til magten, hvilket gør at Taliban begynder at smadre landet i en voldsom guerillakrig mod de Sovjetiske styrker, som Afghanistans nytiltrådte regering har hidkaldt. På den anden side støttede USA, Pakistan og Saudi Arabien, Taliban. Da Sovjetunionen begyndte at falde fra hinanden omkring 1990, trak de sig ud Afghanistan. Og i midthalvfemserne overtog Islamisk Stat så magten i Afghanistan … og resten er, som de siger, en uendelig historie.

Det er fra dette kaos Amin og hans familie prøver at flygte. Dette skal vise sig at være en meget kompliceret, farefuld og dyr mission. Da det er Amin der fortæller historien, er det ikke nogen hemmelighed at flugten lykkes til sidst, men de omkostninger som flugten har haft, bliver oprullet i filmen.

… BEDSTE ANIMATIONS-, DOKUMENTAR- OG UDENLANDSKE FILM
Flugt er en primært en animationsfilm, der er dog blandet et par håndfulde videoklip, primært med historiske og internationalt velkendte scener fra de seneste 40 år. Alt andet er animeret, herunder intervieweren og Amin selv. Ideen er på en måde meget godt tænkt, men samtidig virker det lidt åndet. Jeg har lidt svært ved at se hvorfor det er lavet sådan. Det virker underligt kunstlet … lidt ligesom ordet “kunstlet” ;)

CAST & CREW
De personer der har lagt stemmer til karaktererne i filmen, har primært navne der klinger af at de kommer fra de samme lande, som de karakterer (afghanere, russere, dansskere etc.) de repræsenterer. Det giver filmen ekstra autenticitet. Jeg kender dog ikke en eneste af dem.

Jonas Poher Rasmussen har skrevet og instrueret 1½ håndfuld dokumentar- og kortfilm siden starten af indeværende årtusinde. Jeg kan ikke påstå at jeg har set en eneste af dem. Men i denne film viser han at han ikke er uden visse evner. Nicolaj Coster-Waldau er co-producer på filmen, sammen med diverse filminstitutter fra Danmark, Sverige, Norge, Frankrig etc., så der har været mange der har skudt penge i filmen … der, Oscarstatuetter eller ej, næppe bliver noget kæmpe økonomisk succes.

BILLEDE & LYD
Animationen er overordnet flot lavet. Det er lige før at man tror at en af de første scener, som er “skudt” lodret fra oven, nedover Søerne i København, komplet med svaner i flugt og det hele, er filmet IRL, om jeg så må sige. Dog viser det sig dog hurtigt, at det ikke ligefrem er Disney’s version af Den Lille Havfrue eller en anden superpoleret animation vi har at gøre med her. Og tak for det.

Der er dog en ting der ikke behager mit øje, nemlig at animationen er meget lidt, som i MEGET lidt, flydende. Jeg ved ikke om det er et stilistisk valg eller om det simplethen har været for at spare penge? Problemet er at det undertiden fjerner noget af min opmærksomhed fra det væsentlige … selve historien. Jeg kan ikke påstå at jeg er stiv ud i animationsfilm anno 2021, men lidt keyframing eller noget i den stil, ville have gjort underværker.

KONKLUSION
Flugt er lige knap 90 minutter lang, hvilket vikrer ret tilpas, det tunge emne taget i betragtning. Til spørgsmålet om hvorvidt filmen tager nogen af statuetterne med hjem fra LA, kræver det vel ligesom at jeg har bare et minimum af kendskab til de andre film i de tre kategorier … hvilket jeg så ikke har :) Dog er Flugt ikke ligefrem en film der får mig til at falde i svime. Anyways, vi lander på fire mellemstore stjerner.

Filmen har allerede været genudsendt DR2, siden jeg så den. Så være obs på det, hvis du gerne vil de den “gratis” :) Den kan dog ses i en håndfuld biografer også.

bambiexplorer.dk

Zipryx

En flot fortælling, som portrætterer en ung mands rejse fra et krigsramt land plaget af kaos og traumatiske oplevelser, som også kæmper med sin egen identitet, men til sidst finder sig til rette trods sine omstændigheder. Filmen fungerer bare så godt visuelt, med denne 2D animation, som virkelig skaber en fed storytelling, som giver plads til at seeren kan fordybe sig og blive forgabt i handlingen, kombineret med stemmeoptagelser fra den rigtige hovedperson som historien omhandler, som også tilføjer autencitet til filmen.

Maya Schlott

Spændende og nytænkende med en dokumentarisk animationsfilm

Anders Bouser/36711

Jeg var ikke sikker på, at det der med at rode animation sammen med dokumentarklip ville fungere sammen. Men, jeg må erkende, at jeg alligevel blev fanget og at det fungerede. Flugt fangede mig 100% procent. Det er godt tænkt med tegnefilmen til at hovedpersonens historie, som næppe ville kunne laves som rigtig spillefilm med skuespillere.

Rene

Jeg kan ikke forstå at den ikke ligger højere oppe. Den er absolut en ynglings film.

- Rene

Jacob

Super fed, med overraskende slutning.

MOONuser/316583

Jeg var lidt skeptisk for at se filmen da det er animation, men Man glemmer faktisk at det er animationsfilm. Grundet meget god historie der tager tunge emner op og dog med et lysglimt indimellem. Utrolig godt lavet og spænende hele vejen igennem:-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.