Cookie- og Privatlivspolitik

Diktatoren (1940)

Tilladt for alle

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 5 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
The Great Dictator
|
Versioner: se alle
Originalversion, Filmperler, Filmuniversitetet, Særvisning
|

Charlie Chaplins 'Diktatoren' er en parodi på den samtidige Adolf Hitler, som Chaplin havde en slående lighed med. Ikke bare har de begge det karakteristiske smalle sorte overskæg og den samme kropsbygning, men de er sågar født det samme år.

Filmen foregår i det fiktive land Tomainia, hvor diktatoren Adenoid Hynkel har overtaget magten. Han drømmer om en ren arisk race, at udrydde alle jøder og at overtage verdensherredømmet.

Tilfældet vil, at en jødisk barber ligner Hynkel på en prik. En dag bliver de to forvekslet, og barberen ender på Hynkels talerstol foran millioner af radiolyttere, hvor han bruger muligheden for at tale for fred og samhørighed.

'Diktatoren' var den første film, hvor man hørte Chaplin tale. Han var en af stumfilmens største stjerner, og han gemte den sensation, det ville være at høre hans stemme for første gang, til den store tale om en verden uden krig.

Filmen er at finde på IMDb's liste over verdens bedste film.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (109 votes)
5.3
6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

  • Politiken

    "[...] en filmhistorisk milepæl. Hylende morsomt, men også skræmmende relevant. Filmkomik med uovertruffen timing." (Kim Skotte)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lars Michael

The Great Dictator Ville jeg godt kalde for et mesterværk. Fuldt fortjent at den blev nomineret til 5 oscars, og den dag idag ligger blandt de bedste film der noglesinde er lavet.

Simon

Chaplin kunne noget ingen andre kunne.

Okay, først og fremmest. Hvordan i alverden turde Chaplin lave denne film? Han var simpelthen bare en éner!

Den er mindst ligeså sjov som City Lights og Modern Times. Scenen med jordkloden var perfekt, og de første scener hvor han er i krig var også rigtig fine.

Hele filmen er virkelig morsom, og den sidste monolog var så god! Den har et fantastisk budskab, som desværre ikke kun var aktuelt dengang. Lad os nu bare være venner alle sammen for pokker!

Desværre kan jeg ikke give stjerner pt. pga. den åbenbart har re-premiere i en biograf, men min vudering ville være 6/6.

S. Rico

At se The Great Dictator lige efter et gensyn med de tre mesterværker Guldfeber, Byens Lys og Moderne Tider er lidt af en ambivalent oplevelse. Måske havde Chaplin ret i, at magien ved hele verdens elskede vagabond ville forsvinde, hvis han begyndte at tale. Der er i hvert fald en del af de farceagtige scener i Diktatoren som falder en anelse til jorden, når de ledsages af tale i stedet for perfekt synkroniseret orkestermusik. Man kan dog ikke andet end tage hatten af for dette modige og ikoniske værk. Det er nærmest ikke til at fatte, at filmen blev optaget i 1939-1940, samtidig med at situationen i Europa udviklede sig på samme måde som i filmen.

Nikolaj

Kan godt forstå den blev nomineret til 5 oscars, for den har stort set det hele.

Stor ros til Chaplin.

Han kunne noget ingen andre kunne.

Wayne

Man må overgive sig betingelsesløst.

Alene scenen med den vægtløse jordklode, som Chaplin jonglerer med er et stykke film historie, som er forsøgt efterlignet masser af gange.

Chaplin kunne noget med sin mimik, som aldrig er blevet overgået.

Filmen har næppe sat en dæmper på Hitlers lyst til krig - men den var afgjort med til at forene resten af kloden til at trodse ham.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.