Cookie- og Privatlivspolitik

De forbandede år

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en gennemgående konfliktfyldt stemning. Der er en lang række scener med råbende og grædende mennesker og voldeligt indhold. Bomber slår ned omkring en kørende bil. Mennesker kommer i håndgemæng og slår og sparker, lige som politibetjente slår med knipler på en liggende. Flere gange ses personer blive skudt og falde om, og mennesker ses med blodige bandager. Med nød og næppe undgår mennesker en stor eksplosion. Der er desuden et mindre antal scener, hvor voksne har sex. Da hverken det voldelige eller det seksuelle imidlertid er udpenslet, og da der ikke ses personer tæt på komme til skade, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
09.01.2020
| |
2 timer 32 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
De forbandede år
|
Versioner: se alle
2D, 2D (m/ danske undertekster), 2D m. indledning, 2D Helaften, Babybio, Event, Seniorbio, Særvisning
|
De forbandede år plakat

Filmen 'De forbandede år' udspiller sig under den nazistiske besættelsestid i Danmark og giver et indblik i den omdiskuterede samarbejdspolitik under 2. verdenskrig. 

’De forbandede år’ følger en velhavende dansk familie med fabriksejeren Karl Skov, hans kone og fem børn. Hele deres verdensbillede bliver vendt på hovedet den 9. april 1940 med nazisternes indtog i Danmark.

Karl kæmper for at videreføre produktionen på sin fabrik, men må også indse med tiden, at han - ligesom den danske regering - formentlig bliver nødt til at indlede et samarbejde med fjenden for at sikre både sin egen og sine medarbejderes overlevelse.

Men det kontroversielle samarbejde går ikke upåagtet hen, og internt begynder familien at krakelere. Først da Karls søn fra første ægteskab, Michael, melder sig ind i det danske frikorps, sidenhen da den anden søn, Aksel, søger i modsat retning hos Kommunistpartiet. Mens datteren Helene møder en tysk officer. 

Anders Refn, som både instruerer og har skrevet manuskript, har tidligere været med på produktionen af Lars von Trier-filmene Antichrist og Dancer in the Dark. Refns intention har med filmen at give et mere nuanceret billede af Danmark under 2. verdenskrig, som ikke kun består af romantiserede modstandshelte myter. Fordi hvad ville man egentlig gøre, når det onde bankede på døren?

Hvis du er medlem af Biografklub Danmark, skal du reservere billetten i stedet for at købe. Du fremviser din rabatkupon i biografen, når du henter billetten. Når du bestiller til Nordisk Film Biografer, kan du indtaste koden fra rabatkuponen direkte, når du køber billetten på kino.dk.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (732 votes)
4.6
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

  • Berlingske

    "Det er filmens store styrke, at den uden at blive belærende gennemspiller de moralske valg, som familiens medlemmer træffer, og som kan betyde liv eller død. Vi ser dem som mennesker, hvis handlinger og motiver vi kan følge og måske endda forstå." (Bent Blüdnikow)

  • BT

    "'De forbandede år' er en film, der gerne vil en hel masse. Den lykkes ikke med det hele, men med ganske mange ting. Frem for alt har den et forfriskende take på 2. Verdenskrig." (Thomas Brunstrøm)

  • Børsen

    "... krig og besættelse [er] en utrolig kompliceret affære, der ikke er så sort-hvid, som mange tror. Og det viser 'De forbandede år' til perfektion." (Michael Solgaard)

  • Dagbladenes Bureau

    "... en fuldstændig formidabel Jesper Christensen som fabrikant Skov." (Helle Sihm)

  • Ekstra Bladet

    "De gode intentioner bag 'De forbandede år' er tydelige, men det endelige resultat minder desværre mere om en lidt langstrakt historielektion end en menneskeligt medrivende historiefortælling." (Henrik Queitsch)

  • Filmland P1

    "... det er [...] en virkelig spændende idé til et portræt af Danmark i krig, Refn og Møller har skabt." (Per Juul Carlsen)

  • Jyllands-Posten

    "... et tiltrængt filmisk bidrag til vores selvfortælling om Danmark under Besættelsen." (Katrine Sommer Boysen)

  • Politiken

    "... en fuldvoksen og teknisk overlegen film med et skarpt blik for kompleksiteten i besættelsestidens dilemmaer, rullet ud som en god, gammeldags fortælling fra de ikke specielt gode, gamle dage." (Kim Skotte)

  • Weekendavisen

    "Anders Refn og Flemming Quist Møller betoner, at de ikke har villet skrive en historie om klare og korrekte valg i rene farver. Ej heller fortælle "en nostalgisk historie om en tid, der ligger bag os". De vil beskrive mentaliteten og tale om prisen for at turde tage stilling. I den henseende leverer 'De forbandede år', hvad den lover." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Når man sætter sig ned og bruger 2½ time på en film, så er det en god ting at vide, at dette kun er første kapitel i historien om fabriksejer Karl og hans store familie. For ellers vil man nok synes at slutningen er noget af et antiklimaks.

Man får serveret en rigtig god historie, som indeholder alle de elementer, man kan forvente i en dansk besættelsesfilm fra 2. Verdenskrig. På den måde er den ret forudsigelig. Men det er forfriskende, at hovedpersonen denne gang er en mand, der samarbejder med tyskerne og samtidig er meget sympatisk. Jesper Christensen er i absolut topform, og det er hans præstation og portræt af Karl, der gør filmen interessant og spændende.

Kasper G. Jakobsen

en rigtig sød film der bør ses,

Lars

Spændende indblik i tiden under besættelsen

filmfan111

Den slutter meget brat i 1943, og man sidder der og måber. Herefter googler man og læser at der kommer en fortsættelse i starten af 2022.

Og det er efter at man har brugt 146 min. på endnu en skuffende dansk film.

Jeg har set 3 på en uge på DVD fra biblioteket: Kollision, Krudttønden, og i dag De forbandede år.

Jeg har ikke set en fin dansk film siden Der kommer en dag. Suk.

De forbandede år er endnu en middelmådig film om et af de mest dramatiske kapitler i dansk historie, men der er nul drama i filmen som er forudsigelig, kedelig, og langtrukken.

De absolut eneste lyspunkter er Jesper Christensen og Bodil Jørgensen som endnu engang leverer fine præstationer. Men selv dygtige folk som dem kan ikke redde et makværk som dette, og det er vanvittigt frustrerende at være vidne til.

En stjerne til Jesper, 1 stjerne til Bodil. Nul stjerner til filmen.

Legetanten

Jeg synes desværre at skuffer, der er alt for mange karakterer med, hvilket betyder at man ikke kommer i dybden med nogle af dem og derfor ikke rigtig oplever, hvordan det har været under anden verdenskrig.

Lars Michael

De forbandede år Er en vigtig fortælling om hvordan krigen har været.

Igen igen viser Jesper Christensen at han er en af vores bedste skuespiller herhjemme, mens vi også skal sige tillykke til Anders Refn for sit comeback som instruktør ( er fan af hans film)

Er spændt på 2eren da den nok ikke skuffer.

Dennis

En spøjs blanding af gode og talentløse skuespillere. Den bygger langsomt op til hvad der kunne blive en god og spændende film men slutter lige som man tror den rigtigt er ved at begynde.

Holger

De Forbandede År er en fin film, der bestemt er værd at se. Dog uden at nå helt til tops i bedømmelsen - derfor de 4 stjerner :-)

Ole

En alt for lang film fuldstændig uden tempo. Skuespilspræstationerne er rutineprægede og flade, der er flere scener/karakterer, der er ligegyldige i fortællingen og et ellers spændende dilemma bliver aldrig vedkommende for os.

Brug hellere de 2,5 time på noget mere spændende....

Helle Grith Sommer

Jeg havde glædet mig til at se denne film sammen med min datter (da vi begge interesserer os for historiske begivenheder) men jeg blev da skuffet med skuffelse på! Flere gange var jeg ved at falde i søvn under den alt for lange film!
Jeg havde forventet at SE langt mere action og begivenheder.
Når man har set traileren fra filmen har man set de absolutte højdepunkter, og resten er desværre bare snak på snak.
Hvis man skal vise et billede af dansk historie, så synes jeg også man skal vise det i stedet for bare at tale om det i en film. Ellers kan man jo med fordel lige så godt selv LÆSE de mange spændende bøger som omhandler emnet.
Jeg synes ikke det er spændende at sidde at høre på en film om hvad der er sket i danmarkshistorien? jeg vil da SE det på en film!!
Filmen giver indtryk af at Danmarks besættelse bare var noget med nogle soldater der gik i Danmarks gader i ny og næ, og ellers så var der 2 der var blevet skudt i et flugtforsøg nede i Tyskland..... Jeg forstår godt de unge mennesker i dag som betvivler krigens rædsler. For hvis det hele skal pakkes ind i vat, så er der ingen der tror på virkeligheden.
Øv - jeg var skuffet :-(

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.