Cookie- og Privatlivspolitik

De forbandede år

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en gennemgående konfliktfyldt stemning. Der er en lang række scener med råbende og grædende mennesker og voldeligt indhold. Bomber slår ned omkring en kørende bil. Mennesker kommer i håndgemæng og slår og sparker, lige som politibetjente slår med knipler på en liggende. Flere gange ses personer blive skudt og falde om, og mennesker ses med blodige bandager. Med nød og næppe undgår mennesker en stor eksplosion. Der er desuden et mindre antal scener, hvor voksne har sex. Da hverken det voldelige eller det seksuelle imidlertid er udpenslet, og da der ikke ses personer tæt på komme til skade, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
09.01.2020
| |
2 timer 32 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
De forbandede år
|
Versioner: se alle
2D, 2D (m/ danske undertekster), 2D m. indledning, Babybio, Seniorbio
|
Billetter
De forbandede år plakat

Filmen 'De forbandede år' udspiller sig under den nazistiske besættelsestid i Danmark og giver et indblik i den omdiskuterede samarbejdspolitik under 2. verdenskrig. 

’De forbandede år’ følger en velhavende dansk familie med fabriksejeren Karl Skov, hans kone og fem børn. Hele deres verdensbillede bliver vendt på hovedet den 9. april 1940 med nazisternes indtog i Danmark.

Karl kæmper for at videreføre produktionen på sin fabrik, men må også indse med tiden, at han - ligesom den danske regering - formentlig bliver nødt til at indlede et samarbejde med fjenden for at sikre både sin egen og sine medarbejderes overlevelse.

Men det kontroversielle samarbejde går ikke upåagtet hen, og internt begynder familien at krakelere. Først da Karls søn fra første ægteskab, Michael, melder sig ind i det danske frikorps, sidenhen da den anden søn, Aksel, søger i modsat retning hos Kommunistpartiet. Mens datteren Helene møder en tysk officer. 

Anders Refn, som både instruerer og har skrevet manuskript, har tidligere været med på produktionen af Lars von Trier-filmene Antichrist og Dancer in the Dark. Refns intention har med filmen at give et mere nuanceret billede af Danmark under 2. verdenskrig, som ikke kun består af romantiserede modstandshelte myter. Fordi hvad ville man egentlig gøre, når det onde bankede på døren?

Hvis du er medlem af Biografklub Danmark, skal du reservere billetten i stedet for at købe. Du fremviser din rabatkupon i biografen, når du henter billetten. Når du bestiller til Nordisk Film Biografer, kan du indtaste koden fra rabatkuponen direkte, når du køber billetten på kino.dk.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (581 votes)
4.8
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er filmens store styrke, at den uden at blive belærende gennemspiller de moralske valg, som familiens medlemmer træffer, og som kan betyde liv eller død. Vi ser dem som mennesker, hvis handlinger og motiver vi kan følge og måske endda forstå." (Bent Blüdnikow)

 • BT

  "'De forbandede år' er en film, der gerne vil en hel masse. Den lykkes ikke med det hele, men med ganske mange ting. Frem for alt har den et forfriskende take på 2. Verdenskrig." (Thomas Brunstrøm)

 • Børsen

  "... krig og besættelse [er] en utrolig kompliceret affære, der ikke er så sort-hvid, som mange tror. Og det viser 'De forbandede år' til perfektion." (Michael Solgaard)

 • Dagbladenes Bureau

  "... en fuldstændig formidabel Jesper Christensen som fabrikant Skov." (Helle Sihm)

 • Ekstra Bladet

  "De gode intentioner bag 'De forbandede år' er tydelige, men det endelige resultat minder desværre mere om en lidt langstrakt historielektion end en menneskeligt medrivende historiefortælling." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "... det er [...] en virkelig spændende idé til et portræt af Danmark i krig, Refn og Møller har skabt." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "... et tiltrængt filmisk bidrag til vores selvfortælling om Danmark under Besættelsen." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... en fuldvoksen og teknisk overlegen film med et skarpt blik for kompleksiteten i besættelsestidens dilemmaer, rullet ud som en god, gammeldags fortælling fra de ikke specielt gode, gamle dage." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Anders Refn og Flemming Quist Møller betoner, at de ikke har villet skrive en historie om klare og korrekte valg i rene farver. Ej heller fortælle "en nostalgisk historie om en tid, der ligger bag os". De vil beskrive mentaliteten og tale om prisen for at turde tage stilling. I den henseende leverer 'De forbandede år', hvad den lover." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Holger

De Forbandede År er en fin film, der bestemt er værd at se. Dog uden at nå helt til tops i bedømmelsen - derfor de 4 stjerner :-)

Ole

En alt for lang film fuldstændig uden tempo. Skuespilspræstationerne er rutineprægede og flade, der er flere scener/karakterer, der er ligegyldige i fortællingen og et ellers spændende dilemma bliver aldrig vedkommende for os.

Brug hellere de 2,5 time på noget mere spændende....

Helle Grith

Jeg havde glædet mig til at se denne film sammen med min datter (da vi begge interesserer os for historiske begivenheder) men jeg blev da skuffet med skuffelse på! Flere gange var jeg ved at falde i søvn under den alt for lange film!
Jeg havde forventet at SE langt mere action og begivenheder.
Når man har set traileren fra filmen har man set de absolutte højdepunkter, og resten er desværre bare snak på snak.
Hvis man skal vise et billede af dansk historie, så synes jeg også man skal vise det i stedet for bare at tale om det i en film. Ellers kan man jo med fordel lige så godt selv LÆSE de mange spændende bøger som omhandler emnet.
Jeg synes ikke det er spændende at sidde at høre på en film om hvad der er sket i danmarkshistorien? jeg vil da SE det på en film!!
Filmen giver indtryk af at Danmarks besættelse bare var noget med nogle soldater der gik i Danmarks gader i ny og næ, og ellers så var der 2 der var blevet skudt i et flugtforsøg nede i Tyskland..... Jeg forstår godt de unge mennesker i dag som betvivler krigens rædsler. For hvis det hele skal pakkes ind i vat, så er der ingen der tror på virkeligheden.
Øv - jeg var skuffet :-(

Marie Kristine

fin fortælling og ja, måske lidt langsom, men man behøver vel ikke altid lave krigsfilm i en tjuh bang action version, her fortælles en fin historie i en svær tid for mange mennesker. kan sagtens rundes af med en 2'er eller måske en lille miniserie.

Dorituser/196465

Fantastiske Jesper Christensen, Bodil Jørgensen og emnet = 6 stjerner
Masser af uforløste ufortalte interessante historier. Så manus = 2 stjerner

Spidermanuser/166287

Men manglede en rigtig slutning!
Krigen sluttede 1945 - vi afslutter filmen i 43
Flot filmet og gode præstationer. Dejligt også og hive skuespillere frem fra gemmerne så det ikke altid er de samme ansigter

Poul Wegener

God film, god oplevelse, spændende at lære lidt om vores historie. Det er en film man ikke kan lade være med at tænke over de næste par dage..
Filmen sluttede et par år før krigens slutning, mon ikke der kommer en toer? :O)

finn

Den kan nok sammenlignes med et håndbold hold. Det var et stjernespækket skuespiller hold som udviste toppræstationer, dog var trænerne blevet hjemme, så det hele faldt til jorden. Kort sagt, der var ikke noget galt med skuespillerne, materialet var bare ikke bedre.

Poul Wegener

Måske du bare skal se i øjnene, at du ikke er til drama og gammel historie?

Jens Kirk

"De forbandede år" er på en eller anden måde Den ufærdige film. Filmen slutter abrupt, nærmest som hvis man afslutter en samtale lige midt i en sætning. "De forbandede år" tager endelig, 80 år efter den tyske besættelse, fat på samarbejdspolitikken og dennes konsekvenser for både landet og befolkningen. Typisk har danske film om besættelsen altid handlet om den heroiske modstandskamp imod besættelsen, lige fra "De røde enge" fra efteråret 1945 over "Drengene fra Skt. Petri" og over "Flammen og Citronen" og "Hvidstensgruppen". Ingen dansk film før "De forbandede år" har efter min viden beskæftiget sig med samarbejdspolitikken og det er således på tide, at dansk film også behandler dette mørke emne. Og "De forbandede år" er da også på lange stræk en god film. En stærk film. Jesper Christensen spiller som sædvanlig meget stærkt. Men på en eller anden måde er Jesper Christensen den eneste af filmens medvirkende, som jeg ligesom kan mærke. Selv den ellers altid så træfsikre Bodil Jørgensen kan jeg ikke rigtig mærke. Hun kommer ikke ind under huden på mig. Hvem er hun? Hvad indeholder hun? Det samme med de voksne børn og med hushjælpen, spillet af Pernille Højmark. Alle sammen virker de på en kunstig måde som statister, der kun er opfundet for Jesper Christensens karakters skyld. Det er synd. Og det er en stor mangel i en film, der ellers ville have haft et kæmpe potentiale. Min næste anke er, at det hele virker temmelig konstrueret. Hvor sandsynligt er det lige, at den samme familie oplever både en modstandsmand, en nazist, en feltmadras og så en familiepatriark der, som tiden går og på trods af skrupler i begyndelsen, samarbejder hensynsløst med nazisterne. Et samarbejde så voldsomt, at Jesper Christensens karakter læner sig op ad en retssag og mulig fængselsdom og konfiskation af ejendom i retsopgøret efter krigen. Og netop denne sidste anke leder tilbage til min indledning om den abrupte afslutning på filmen. For hvorfor afslutte filmen lige der i sommeren 1943, inden samarbejdspolitikken brød sammen den 29. august? Hvorfor ikke fortsætte filmen hele krigen igennem, og afslutte fortællingen med retsopgøret? På denne måde virker hele filmen underligt ufærdig. Med mindre altså, at Anders Refn planlægger en "De forbandede år nr. 2". Det vil jeg håbe på, for emnet er så vigtigt et kapitel i den danske historie, at det fortjener at blive fulgt helt til døren. Jeg kan kun give 3 stjerner til "De forbandede år", for de mangler som jeg har har beskrevet i min anmeldelse trækker ned. De 2 første stjerner giver jeg for Anders Refn's mod til at behandle samarbejdspolitikken. Den tredje stjerne går til Jesper Christensen for hans pragtpræstation.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.