Cookie- og Privatlivspolitik

Belfast

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en dramatisk grundstemning, hvilket særligt kommer til udtryk i de voldsomme optøjer som filmens hovedperson, der er et barn, befinder sig midt i gennem længere tid. Filmen indeholder en del scener, hvor meget aggressive folkemængder går amok ved at smadre løs på både ting og personer. Disse scener opleves gennem et barn, der er angst for det, der foregår omkring ham. I en scene bliver et barn og en voksen desuden taget som gidsel af en bevæbnet person. Idet filmens utrygge scener imidlertid ikke viser folk komme egentlig til skade og i højere grad benytter sig af antydning af volden, vurderes det, at filmen kun vil virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
24.03.2022
| |
1 time 38 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Belfast
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning
|

Dramaet 'Belfast' fortæller historien om en ung dreng og hans families liv i arbejdsklassen i 1960'ernes Belfast.

Tilstandene i den nordirske hovedstad er mildest talt kaotiske med hyppige sammenstød mellem de stridende grupperinger.

Gennem drengen Buddys synsvinkel følger vi begivenhederne, hvor hans mor forsøger at holde sammen på familien i deres hjem, faren har et ønske om at slippe væk, og bedsteforældrene fungerer som et livsklogt anker i en svær hverdag.

'Belfast' er Kenneth Branaghs mest personlige film til dato, der skildrer den legendariske skuespiller/instruktørs opvækst, inden han blev et verdensnavn med Shakespeare-film som Henry V og senere Hollywood-blockbusters som Harry Potter og Hemmelighedernes kammer samt Mordet i Orientekspressen.

Det er også en film for filmfans med sin æstetiske brug af sort-hvid fotografering, mens historien er humoristisk, musikalsk og meget humanistisk med et ekko fra en klassiker som Mine aftener i Paradis.

Kenneth Branagh modtog karrierens første Oscar-statuette for filmens originale manuskript. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (124 votes)
4.7
5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Men selvom 'Belfast' i høj grad er Kenneth Branaghs mest personlige film, bliver den aldrig mere end … god. Den er ikke fantastisk. Dertil er den lidt for pæn, lidt for hyggelig, lidt for nostalgisk og det føles aldrig, som om der virkelig er noget på spil for familien." (Thomas Brunstrøm)

 • Børsen

  "'Belfast' er ganske enkelt årets hidtil bedste film. En film, der i de små menneskelige handlinger om familiebånd på tværs af generationer evner at fortælle en stor, almen historie om hadet mellem religioner." (Michael Solgaard)

 • Dagbladenes Bureau

  "Filmens sammenstød mellem rå virkelighed og bløde barndomsminder er uforglemmeligt forløst. Med sin nedtonede stil formår 'Belfast' at give skuespillere og manuskript plads til at lyse fra filmlærredet. Det er simpelthen storslået filmkunst forklædt som en hvisken." (Casper Hindse)

 • Filmmagasinet Ekko

  "Kenneth Branaghs film er en påmindelse om alt det, der blev offer for volden. Og en sprudlende varm fortælling om alle de sjove, modige, uperfekte mennesker, der alligevel fandt en måde at overleve." (Helen O'Hara)

 • Ekstra Bladet

  "Det er alt sammen forunderligt rørende og sjovt. Det er et svært liv fortalt med lethed. En feel good-film midt i det krigeriske vanvid. Det er Van Morrison på lydsiden. Det er den slags, man har brug for, når verden brænder. Om det er i Belfast eller Belarus." (René Fredensborg)

 • Filmland P1

  "Meget lidt af det, der sker i 'Belfast', er lykkeligt, men Branagh formår at give det hele et nostalgisk-muntert lys i smukke sort/hvide billeder. Branagh har ikke skrevet terroren ud af historien, bestemt ikke, men han har ønsket at beskrive optimismen hos et barn, der har mærket familiens kærlighed, uanset hvor vanvittig verden har været omkring dem. Og det er lykkedes." (Per Juul Carlsen)

 • Information

  "I sin nye film, 'Belfast', fortæller instruktøren Kenneth Branagh om sin egen opvækst i et uroplaget Nordirland. Efter en lang række spektakulære og ikke voldsomt gode underholdningsfilm er det velgørende at se ham skrue ned for virkemidlerne." (Christian Monggaard)

 • Jyllands-Posten

  Den engelske instruktør og skuespiller [Kenneth Branagh, red.] trækker på sin barndom i Belfast i en varm og bevægende fortælling om dengang, protestanterne begyndte at slå på katolikkerne." (Jacob Wendt Jensen)

 • Politiken

  "Efter mange og lange tilløb har Kenneth Branagh lavet sit helt personlige hovedværk som filminstruktør. 'Belfast' er slet og ret en helt igennem traditionel pissegod film. Et mesterværk." (Kim Skotte)

 • Soundvenue

  "Når filmromantikken er ordløs, er den også bedst. 'Belfast' byder op til adskillige skønne svingommer midt i uroen. Om det er de gamle Nan og Pop, der får sig en hverdagssvingom i stuen, en pladespiller der rykkes ud på gaden til en søndagstwist for gadens mænd og koner, eller den helt medrivende kærlighedsfinale i forsamlingshuset mellem Buddys forældre til 'Everlasting Love'." (Mathilde Johanne Kristiansen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Peter

En ok film - men man går ikke glip af noget ved ikke at se den.

Wibbe

Sååå Go film. Havde øst mega meget om den Og havde store forventninger. Så den på Premiere Dagen Og Aller første forestilling. Den levede 121% op til forventningerne OG mere til. God nej HAMMER GOD og det en Film Du må nej (sorry) bare SKAL se, Du vil ALDRIG fortryde det - lover Jeg Dig/Jer :-)

Troels

Jeg må erkende, at jeg forlod biografen efter 50 minutter, hvilket ALDRIG er sket før. Det er muligt at jeg havde en virkelig dårlig dag, men efter 45 minutter anede jeg faktisk ikke hvad filmen handlede om. Jeg kender udmærket til konflikten, men det var svært at genkende i de første 50 minutter.

S. Rico

Urolighederne i slutningen af 60’erne i Belfast set gennem en ung drengs synsvinkel. Det er ganske hyggeligt at være i selskab med hans bedsteforældre spillet af Judi Dench og Ciarán Hinds. Og mange vil sikkert også synes, at drengen Buddy (hovedrollen) er charmerende. Der mangler dog en egentlig historie og noget at engagere sig i. Så efter en halv times tid indfandt kedsomheden sig.

Charlotte

Buddy er så sød og utrolig godt spillet af Jude Hill. Og det var faktisk ret genialt med den sort/hvide "indpakning" af filmen. Det var fuldstændig nostalgi sammen med musikken.

Nikolaj

Jeg må indrømme, at jeg er positivt overrasket over filmen. Trods god omtale var jeg en smule skeptisk overfor filmen på forhånd- Dette skyldes muligvis, at jeg aldrig har været den helt store fan af Kenneth Branagh som instruktør.

Men med Belfast røg min naivitet overfor for Branagh, for det var virkelig en meget vellykket film, der både var rørende, poetisk og havde fremragende skuespils præstationer. Drengen- spillet af Jude Hill var særdeles eminent, men jeg var også imponeret over Caitríona Balfe, som sammen med Hill ejer filmen.

Filmens sort-hvid visuelle stil synes jeg også klædte den, og var ligesom med til at give filmen en god nostalgisk effekt. Samtidig må jeg også rose manuskriptet- Mange fine dialoger, og her var jeg især vild med samtalerne imellem drengen og hans bedsteforældre.

Måske det eneste lille minus, som jeg har overfor filmen er, at der måske bliver spillet en anelse for meget musik inde over filmen. Jeg ved selvfølgelig godt at musikken er med til at skabe et tidsbillede over Belfast og perioden, men jeg synes, at der var en anelse for meget musik, og jeg havde nok foretrukket de stille intime scener mere.

Belfast får 5 stjerner herfra!

bambiexplorer

Anden film på to dage, blev endnu en af årets Oscarvindere, Belfast. Vi så den i NFB Lyngby, efter en hurtig og OK frokost hos Wokshop på Lyngby Hovedgade. Der var lige så god plads og tilhørende luksussæder i sal 12, som der er i resten af biografens sale. Dog smagte min mellemstore Schweppes Lemon kun marginalt bedre end den Pepsi Lemon, som jeg uforvarende fik serveret to dage før :( Jeg mistænker at der var issues med sodavandsanlægget, med jeg orkede ikke at klage …

INTRO
Billy er en frisk ung knægt der bor i Belfast, sammen med mor, far og storebror. Vi møder ham i 1969, på den dag hvor “The Troubles” begynder. Pludselig marcherer protestanter ind i det overvejende katolske kvarter hvor Billy bor (eller er det omvendt?). Anyways, ruder bliver smadret og der bliver sat ild til en VW-boble, hvilket resulterer i en en nærmest eksplosionsagtig brand. Pludselig er gode gamle venner blevet til fjender, forretninger bliver plyndret, alt er kaos og utrygheden breder sig …

… BE CAREFUL!
Egentlig er ideen med at at alt skifter til sort/hvid i samme øjeblik vi træder ind Billys gade i Belfast ganske sjov. Undtagen lige når familien er i biografen eller teatret. Det gælder også genskæret i deres øjne. Hvad den dybere mening er med det, går over mit hoved. Måske det bare er en fiks ide fra Kenneth Branaghs side. Altså, nu er jeg jo vild med sort/hvid-klassikere som Shadow of a Doubt og Psycho, men i en film som er så “ren” som Belfast, kommer det til at virke lidt påtvunget. Det virker på en måde som et lidt billigt filter der bare er smidt oven på filmen … hvad det vel ret beset også er.

CAST & CREW
Judy Dench (Granny), som runder de 88 i år, kan vel næppe spille en dårlig rolle. Her 10 efter Skyfall, hvor hun jo spillede M for sidste gang, spiller hun sgu stadig godt. Det samme gælder for Ciarán Hinds (Pop), som sjældent har en hovedrolle, men ofte er et sikkert birollekort. Også Billys hårdtarbejdende far (Jamie Dornan) og især hans søde og handelkraftige mor (Caitriona Balfe) spiller glimrende. Ja, der er vel egentlig ikke nogen i castet der falder igennem …

Kenneth Branaghs har instrueret, og er, for en gangs skyld, fristes man næsten til at sige, ikke med i sin egen film (heller ikke i en Hitch-style cameo). Jeg magter ikke rigtigt film som Murder on the Orient Express og Death on the Nile … altså dem med/af Branagh. Det lader mig stående tilbage, ret så kold, om jeg så må sige, når jeg ser Branagh som Hercule Poirot. Her var David Suchet MEGET bedre. Han nøjedes med at gøre det han var bedst til, nemlig at spille skuespil :) Konklusionen er at Branagh hverken er en fantastisk instruktør eller skuespiller.

BILLEDE & LYD
At hele filmen er optaget på et soundstage er der jo i og for sig ikke noget galt i. Man kunne bare ønske sig at det var knap så tydeligt. Her kommer vi tilbage til det der med at at filmen er alt for ren og Billys gade er alt for pæn. Selv børnebanden som Moira prøver at lokke Billy til at deltage i, er alt for nuser, og det eneste Billy stjæler er biologisk vaskepulver … det er simpelthen for sødt.

Det bringer os ind på det faktum, at filmen mestendels foregår i et børneunivers, altså Billys. Egentlig er der ikke ret mange af de ting der foregår i Belfast, der ikke kunne være foregået i en børnefilm. Der er så ikke noget galt med en børnefilm, det havde måske bare været rart hvis man havde vist det før man satte sig i sædet. Her havde det så været noget mere underholdende hvis Branagh var gået JoJo Rabbit – vejen.

Soundtracket er ret godt. Fyldt med 60’er klassikere, ikke fra allerøverste hylde, men alligevel er det med til at sætte en stemning … som filmen i sig selv ikke helt formår at leve op til.

KONKLUSION
Belfast var nomineret til syv Oscars, men fik kun en enkelt, for Bedste Manuskript, og jeg synes egentlig ikke den fortjente flere. Det er helt klart castet der redder filmen … ikke instruktøren. Filmen er knap 100 minutter lang, hvilket virker meget tilpas. Jeg synes at Kenneth Branaghs version af Belfast anno 1969 virker lidt for poleret for min smag. Fire hæderlige fornuftige stjerner lander vi på.

Mariauser/533730

Hvis man som mig ikke kender så meget til alt det der skete i Belfast, så gør man det stadigvæk ikke efter at have set filmen. Filmen er fin, men handler mest af alt om familien og deres liv, om de skal blive eller flytte. Man ser et par enkelte gadekampe, men det er meget lidt, og andet ser man ikke om krigen/konflikten. Det er en okay film, men man går ikke glip af noget, ved ikke at se den.

Cor

Fed!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.