Cookie- og Privatlivspolitik

Aminas breve

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en anspændt og trist grundstemning, og den bliver tiltagende dyster, som fortællingen skrider frem. Den skildrer en stærkt plaget og psykisk syg hovedperson, og den indeholder mange ubehagelige scener med blodig vold og psykoser. I én scene ses en psykotisk mand, som ligger bæltefikseret på en lukket afdeling, og i en anden meget voldsom scene går en mand amok på den afdeling, hvor han er indlagt. I en tredje scene får en mand voldsom bank i en mørk skov, og man ser ham bliver slået og sparket af flere mænd, mens han ligger ned, hvorefter man ser ham ligge bevidstløs meget slemt tilskadekommen og ude af stand til at bevæge sig. Hertil komme en scene, hvor man ser en mand, som skærer sin hovedpulsåre over for at begå selvmord. Det vurderes, at filmen kan virke skræmmende på børn under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
09.03.2017
| |
1 time 25 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Aminas breve
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio
|

I dramet ’Aminas breve’ er Janus lige blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling efter et selvmordsforsøg. Det eneste, der har holdt ham til livet under indlæggelsen var breve fra veninden Amina.

Men da brevene pludseligt holder op med at komme, bliver Janus overbevist om, at der er sket hende noget frygteligt.

Fast besluttet på ikke at lade Amina i stikken, begiver han sig ud for at finde hende.

’Aminas breve’ er baseret på romanen af Jonas T. Bengtsson, og Esben Smed har sin første hovedrolle som Janus. Han har tidligere spillet John "Faxe" Jensen i Sommeren '92 og Nicky i DR’s dramaserie ’Bedrag’. Esben Smed blev desuden udnævnt som Shooting Star på Berlinalen 2017.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (140 votes)
4.5
3.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... filmen [er] lovlig flad i forhold til sine dybe tematikker [...] Esben Smed, der her ses i sin første hovedrolle, gør dog, hvad han kan. Og gør det godt." (Jeppe Krogsgaard Christensen)

 • BT

  "Desværre rammes jeg ikke helt af historien, men forbliver for meget ’tilskuer’, [...] men billederne er realistisk smukke, og Esben Smed spiller igennem og bærer filmen." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "... trods en mere end glimrende indsats af Esben Smed, [ender det hele] som en lidt halvkvædet vise der er svært at engagere sig hundrede procent i." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "'Aminas breve' er først og fremmest en actionmættet rejse gennem en person, der ser verden anderledes end os andre. Det er det, der gør den spændende." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Esben Smed bruger hele sit register som Janus, men han kan ikke bære filmen alene, og [...] fortællingen fra bog til film levner for mange uklarheder til, at resultatet er andet end middelmådigt." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Havde man brugt mere tid på at udforske og udfolde Janus, kunne 'Aminas breve' været blevet en film, der kunne knuse et hjerte." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Der er ikke det dybe, tragiske stød, som publikum får i 'Submarino' [...] men 'Aminas breve' er en effektiv skæbnefortælling." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Twisteruser/608996

Aminas Breve var en rigtig god filmoplevelse. Esben Smed spiller super og filmen virkede som et dejligt frisk pust i dansk film.

Vellavet og spændende! Vil klart anbefale "Aminas Breve"!

jeanette

Jeg kunne mærke smerten i filmen. Fik et indblik i det at være psykisk syg. Esben Smed spiller rollen helt fantastisk og der var smerte & frustrationer at se i hans blik. Der var en del vold og utroligt at folk kunne gå videre efter det. Men ellers en god og sigende film, der kunne mærkes i kroppen. Publikum kom også med ord og lyde, da man virkelig følte filmen....

Erik F

Står hovedpersonens virkelighedsopfattelse til troende, eller er han helt forkert den? Det er hovedtemaet i filmen "Aminas breve", baseret på Jonas Bengtssons roman af samme navn.

Vi følger den psykisk syge Janus efter hans udskrivelse fra en psykiatrisk afdeling. Tilsyneladende er han på jagt efter sin kæreste Amina, som han har haft en intens brevveksling med, mens han var indlagt. Pludselig stoppede hendes breve, og Janus opsøger nu gamle klassekammerater i håb om at få en forklaring, og da det ikke giver bonus, Aminas dansk-tyrkiske familie. Det sidste får helt fatale konsekvenser.

Esben Smed, der fik et kæmpe gennembrud i tv-serien "Bedrag", er perfekt castet som Janus. Han har den helt rigtige blanding af fanden i voldskhed og skrøbelighed som rollen kræver. Til gengæld spiller flere af de andre skuespillere tåkrummende dårligt.

Det er ikke første gang, at en roman af Bengtsson filmatiseres. I 2010 fik Thomas Vinterberg stor succes med "Submarino". "Amanias breve" er mindre vellykket, hvilket sandsynligvis skyldes, at romanens indre monologer er svære at overføre til film. I filmens ret stillestående første halvdel er det svært at aflæse, hvad der rører sig i Janus hoved, og derfor fatter man ikke helt, hvad der fører til hans hasarderede og voldelige adfærd mod slutningen. Ikke desto mindre er historien fængslende, så måske skulle man have læst romanen, inden man så filmen?

Line FS

En rigtig fin dansk film, med fokus på det psykologiske og indre. Jeg er specielt imponeret over hvordan den visuelle del, musikken og skuespillet gør at man kommer helt ind under huden på hovedpersonen. Jeg føler næsten at jeg er Janus, og mærker hvad han mærker. Den enorme fokus på sanser og det fantastiske skuespil gør det helt hypnotiserende. Der er dog nogle visse plotmæssige problemer og valg der er gjort, som jeg undrer mig enormt over.
Esben Smed gør det super godt - men for mig hænger han lidt for meget fast i sin rolle fra 'Bedrag', fordi jeg har brugt så mange timer med den. Det ærgerligt.. og ikke hans skyld jo egentlig. Håber han kan komme væk fra den!

Sanneuser/119789

Hvilke plotmæssioge problemer mener du?

Line FS

Nu vil jeg jo helst ikke begynde at afsløre for meget her :)
Men et stykke inde i filmen skifter den en smule karakter og begynder at fokuserer på bandemiljø, og får en lidt for hardcore Taken-stil - og det synes jeg virkede meget malplaceret, især Janus' måde at opføre sig på osv :) Der var en del ting i den del af filmen, som jeg slet ikke følte fungerede eller hang sammen med resten af plottet :)

Wayne

Tror han kan indfri dem.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.