2001: A Space Odyssey (1968)

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
Originaltitel: 
2001: A Space Odyssey
Spilletid: 
2 timer 21 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
5.3
0
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (65 votes)

Resumé

Stanley Kubricks ‘Rumrejsen år 2001’ er med sin storslåede billed- og lydside en milepæl inden for science fiction-genren. Og ikke mindst er det en af de mest langtidsholdbare refleksioner over menneskets position på jorden og i universet.

Filmen starter i forhistorisk tid. Abemennesket bliver forvandlet til intelligensvæsen, og umiddelbart herefter følger et af filmhistoriens mest berømte filmklip. Sejrsberuset over sin nyvundne overlegenhed slynger abemennesket en knogle mod himlen. Fra knoglen bliver der klippet direkte til et rumskib i glideflugt mod månen. Hvilken retning tager evolutionen herfra?

Kubrick skabte filmens banebrydende special effects i et samarbejde med pioneren Douglas Trumbull, og det samarbejde indbragte en Oscar. Og sjældent er Johann Strauss’ perlende valsemusik blevet brugt mere effektivt.

Kommentarer

Nikolaj

Kan vidst ikke rigtigt skrive mere ros, end hvad mange andre allerede har gjort. Andet end det er en film, som er en must-see film. Som er kunstnerisk, intelligent og dybt fascinerende.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Simon

Film som denne bliver ikke lavet mere.

2001 og mit "forhold" er vist lige en stor rutsjebane som selve filmen. Der er gået et lille år siden jeg så den for første gang - jeg gav den seks stjerner, men jeg kunne se jeg løj overfor mig selv. Effekterne og kameraføringen kan man ikke sætte en finger på. Det er helt sublimt, ingen vil kunne gøre det bedre, men historien fangede mig ikke, og jeg fandt den bare ikke spændende. Jeg skiftede min score til sølle én stjerne, udelukkende på grund af den fortjente hype. Jeg skiftede så et halvt år senere til tre stjerner, og gav en mere fair anmeldelse af dette geniale mesterværk.
For et par uger siden havde jeg den mest irriterende dvd afspiller. Den bippede hele tiden, og jeg troede nærmest at jeg var blevet halv døv, så jeg lånte en ny. Den skulle afprøves med selveste 2001, den mest berygtede film sammen med 8½. Jeg var super spændt, og allerede tyve minutter inde i filmen var der noget i denne uforglemmige film jeg ikke kunne huske - jeg måtte have været træt den dag jeg så den først. Historien fangede mig totalt, jeg synes det var super spændende. Som nævnt er effekterne og kameraføringen sublim. Der er f.eks. den scene hvor Dave og Frank snakker om Hal's "fejl". De sidder der overfor hinanden, med Hal i midten bagved døren, så går kameraet over på Hal og viser det hele fra hans vinkel. Helt genialt! Keir Duella og Gary Lockwood var fremragende hovedroller, og Douglas Rain som Hal var fantastisk, og musikken! Jamen jeg har lyst til at græde.

Noget jeg simpelthen elsker ved denne film er alle dens åbne punkter. Alt det stof til eftertanke. Jeg har researchet en del, og der er i min mening ingen af de forklaringer der dur. Det er sgu spændende.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Thomas

Den absolut bedste film af dem alle. En stadig kilde til nysgerrighed. Så den første gang 2 dage i træk i Rialto 1978 - i 70MM naturligvis. Må have set den mindst 25 gange siden. Sidst i oktober i år, november på blu-ray og så i aften i Atlas.
Kan anbefales til alle. Det er en film hvor man kan stille sig selv spørgsmål hele tiden. Hvorfor, hvordan, hvem osv?

Meget mere om filmen her: http://www.in70mm.com/library/film/2OO1/index.htm

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
Maria

Så fik jeg endelig set den.

Måske er jeg ikke reflekterende nok, ikke et ægte kulturmenneske (jeg har aldrig været i Operaen og tager ikke frivilligt på kunstmuseumer), men jeg kan vitterligt ikke se hvad der har gjort filmen til kult.

Jo, den er visuelt smuk og fantastisk, det er den virkelig, men jeg har nok bare altid foretrukket film der har en egentlig handling, og helst ikke er alt for sær, rent kunstnerisk. Jeg kan godt se hvor de vil hen med historien, men den fanger mig aldrig.

Kubrick og jeg bliver desværre aldrig venner; jeg har i forvejen et MEGET anspændt forhold til A Clockwork Orange og jeg tror jeg let og elefant springer resten af hans værker over.

De to stjerner går til det visuelle som i den grad er forud for sin tid og smukt, smukt lavet. Men ellers er det udelukkende 2,5 time af mit liv, som jeg aldrig får igen.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Antaeus

Og det er hverken Rumrejsen eller Clocwork, men "Spartacus" en af de bedste romerfilm lavet. Den er også meget mere ud af landevejen fortalt.

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
mads

du mener helt seriøst spartacus er kubricks hovedværk?

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
Antaeus

Nu skrev jeg ikke hovedværk.

Spartacus er for mig en langt mere underholdende film end hans hovedværker, som ikke underholder mig nær så godt. Og åbenlyst heller ikke Maria, derfor anbefalede jeg hende Spartacus med en for nogle provokerende overskrift i stedet. Den vil formentlig fange hende langt bedre end hans hovedværker.

Mesterværk var min karaktergivelse af Spartacus, herop kommer ingen af hans andre film for undertegende.

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
mads

spartacus er en rigtig god film ;-)

i sidste ende er det vel også en smagssag

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
Maria

Jeg vil ikke love noget, men skal da klart have den i baghovedet, hvis jeg en dag alligevel giver ham en chance til. ;)

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)
Wayne

Handlingen overskygges af visionerne.

Man nægter at tro at filmen er lavet i 1968! Længe før opfindelsen af fladskærme og personlige computere.

Alligevel har Kubrick skabt et udødeligt mesterværk, som mere er kunst og fremtidsvisioner end noget nogen anden instruktør har formået at lave.

Tusindvis af instruktører, designere, computerteknikkere, kunstnere og mange andre, skylder Kubrick en masse for det han har præsteret med værket.

Steve Jobs, har set filmen og iPad'en er nærmest tyvstjålet fra filmens design. Star Wars, som først så dagens lys næsten 10 år senere var næppe blevet det samme. Tastaturer, displays, grafik var langt forud for filmens tid.

At handlingen og længden på filmen ikke helt harmonerer med det visionære og billederne er der bare ikke noget at gøre ved - den er og bliver et absolut mesterværk.

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.