Jødisk kvinde er en af nazisternes mest effektive agenter i ny 2. Verdenskrigsfilm

'Stella. Et liv' bygger på virkelige hændelser
Stella. Et liv
(© Christian Schultz / UIP)

Der er lavet et utalt af film om 2. Verdenskrig, men den nye tyske Stella. Et liv giver alligevel et nyt og nuanceret billede på nazi-tiden.

Filmen handler om en ung, jødisk kvinde, der forsøger at gebærde sig i Tyskland under krigen. Mens andre jøder sendes fra ammunitionsfabrikkerne til koncentrationslejrene, lykkes det en større gruppe jøder i Berlin at gå under jorden og klare sig igennem med falske identitetspapirer.

En af dem er Stella Goldschlag. Med sit kønne ydre og sit blonde hår kan hun ikke bare begå sig blandt de ”ariske” tyskere, hun kan også forføre sig til fordele og gode kontakter, som skaffer falske papirer til hendes trosfæller. Mod en pris, naturligvis.

En høj pris. Men i 1943 er hendes dage som dronning af denne kriminelle underverden slut. Hun bliver taget af Gestapo og må træffe et valg…

Stella. Et liv
Paula Beer i 'Stalla. Et liv' (© Christian Schultz / UIP)

Instruktøren Kilian Riedhof kommer i 'Stella. Et liv' helt ind under huden på sin hovedperson. Målet er ikke at forklare eller forsvare virkelighedens Stella Goldschlag, der i krigens sidste år var en af Gestapos mest effektive agenter til at opspore skjulte jøder. Men nok at stille filmens publikum i samme moralske dilemma. 

Kilian Riedhof har selv udtalt om filmen i forbindelse med lanceringen:

- Jeg har været fascineret af Stella, lige siden jeg første gang læste om hende. Måske skyldes det, at hun virker som et meget moderne menneske, der ikke blot ønsker at overleve, men også at blomstre og trives i denne verden. Men hun er en meget ambivalent karakter - både offer og gerningsperson. Hun er ikke let at dømme. Flere gange greb jeg mig i at spekulere på, hvordan jeg selv ville have handlet i hendes sted.

- I sidste ende bliver det derfor en film om os selv. Hvad ville du gøre, hvis du var i sådan en situation? Hvad ville du gøre, hvis du var et ungt menneske, der levede i et diktatur?

- Jeg behøver næppe at henlede opmærksomheden på, hvor relevant det emne er, fortsætter instruktøren. 

- Diktaturet ligger i dag langt tættere på os, end mange gerne vil have os til at tro. Derfor synes jeg, at det er et godt tidspunkt at overveje vores egne etiske principper. Før eller senere kan vi alle blive tvunget til at vælge side.

I den altoverskyggende hovedrolle finder vi den 29-årige tyske superstjerne Paula Beer, der er kendt fra den Oscar-vindende 2. Verdenskrigsfilm Værk uden skaber samt Christian Petzolds Undine og Rød himmel, hvoraf sidstnævnte kan ses i biografen nu.

'Stella. Et liv får' biografpremiere den 8. maj. Køb dine billetter her på kino.dk.