For første gang i 8 år: Dansk film udtaget til hovedkonkurrencen på prestigefyldt festival

Den skyldige-instruktørs nye drama
Sidse Babett Knudsen / Vogter
(© Nikolaj Møller / Nordisk Film)

Den prestigefyldte filmfestival Berlinalen løber af stablen fra den 15. februar, hvor film fra hele verden bl.a. konkurrerer om den eftertragtede hæderspris, Guldbjørnen.

Nu er de udvalgte film i festivalens hovedkonkurrence blev offentliggjort, og her finder vi det danske fængselsdrama Vogter med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen.

Offentliggørelsen markerer den første gang i otte år, at en dansksproget film er udtaget til hovedkonkurrencen i Berlin. Sidste gang var i 2016, hvor Thomas Vinterbergs Kollektivet konkurrede om samme hæder. Den danske instruktør Lone Scherfig blev senest udtaget i 2019 - dog med den engelsksprogede The Kindness of Strangers.

Filmen er instrueret af Gustav Möller, der opnåede stor anerkendelse både i udlandet og herhjemme, da han i 2018 debuterede med thrilleren Den skyldige. Nu er instruktøren så klar med sin næste film.

'Vogter' handler om den idealistiske fængselsbetjent Eva (Sidse Babett Knudsen), der bliver fanget i sit livs dilemma, da en ung mand fra hendes fortid bliver anbragt i det fængsel, hvor hun arbejder.

Uden at afsløre sin hemmelighed beder Eva derfor om at blive flyttet til den unge mands afdeling, der er den hårdeste og mest voldelige i fængslet. Det sætter gang i en uforudsigelig og spændningsfyldt fortælling, hvor Evas retsfølelse udfordrer både hendes moral og hendes fremtid.

Udover 'Vogter' er Birgitte Stærmoses 'Afterwar' om efterdønningerne af Kosovokrigen udtaget til festivalens Panorama-program, hvor to danske co-produktioner også vises.

Udover Babett Knudses finder vi også Dar Salim, Jacob Lohmann og Sebastian Bull på rollelisten, mens Gustav Möller har skrevet manuskriptet i samarbejde med Emil Nygaard Albertsen. Duoen der tidligere skrev 'Den skyldige'.

Berlinalen er en af verdens største filmfestivaler med et program på over 200 film på tværs af genrer og kunstneriske eksperimenter. 

Foruden Guldbjørnen uddeles også prisen Sølvbjørnen bl.a. i kategorierne bedste instruktør, hovedrolle, birolle og manuskript. 

I år modtager mesterinstruktøren Martin Scorsese desuden en æres Guldbjørn for sin imponerende karriere.

Vi kommer her på kino.dk til at dække festivalen - følg med her på sitet.

'Vogter' får dansk biografpremiere den 12. september.