Dansk stjerneskud har lært fra Mads Mikkelsen og nu Sidse Babett Knudsen: "Det her bliver ikke større"

'Vogter' fik flot modtagelse på Berlinalen
Vogter
(© Jasper J. Spanning / Nordisk Film)

Verdenspressen og festivalgæster var mødt talstærke op til premieren på den danske thriller Vogter, der blev vist for første gang ved filmfestivalen i Berlin sidste måned.

'Vogter' er instrueret af Gustav Möller, der også tidligere har nået publikum verden over med sin debut Den skyldige. Möller var selv til stede i Berlin sammen med Sidse Babett Knudsen, Dar Salim, stjerneskuddet Sebastian Bull og producer Line Flint.

Inden verdenspremieren fik vi på kino.dk mulighed for at snakke med flere fra holdet, der tydeligvis var glade og stolte over at være tilstede på den prestigefyldte filmfestival. Især kunne det mærkes på skuespilleren Sebastian Bull, der har sin indtil videre største spillefilmsrolle i 'Vogter'.

- I min optik kan det ikke blive større. I hvert fald ikke for mig. Jeg havde ikke troen på, at jeg nogensinde skulle stå her. Jeg havde ikke troen på, at det kunne lade sig gøre. 

- Jeg niver mig selv i armen. Det her er jo by far det største, der er sket for mig i min karriere, deler Bull oprigtigt.

'Vogter' handler om den idealistiske fængselsbetjent Eva (Sidse Babett Knudsen), der bliver fanget i sit livs dilemma, da en ung mand fra hendes fortid (Sebastian Bull) bliver anbragt i det fængsel, hvor hun arbejder.

Uden at afsløre sin hemmelighed beder Eva derfor om at blive flyttet til den unge mands afdeling, der er den hårdeste og mest voldelige i fængslet. Det sætter gang i en uforudsigelig og spændningsfyldt fortælling, hvor Evas retsfølelse udfordrer både hendes moral og hendes fremtid.

Politiarbejde har indtil videre været en rød tråd i Möllers film, hvilket instruktøren selv peger på, kommer fra en fascination af samfundets mørke sider.

- For det første tror jeg, at jeg er optaget af de mørke sider af vores samfund og de ekstreme konflikter. Liv og død. Det er nok bare noget, der er fascinerende for mig, og som jeg er menneskeligt optaget af. 

- Så tror jeg, at det, de to film ['Den skyldige' og 'Vogter', red.] har tilfældes, er mødet mellem de her ekstreme, voldelige verdener og den skandinaviske tænkende borger. Mødet af vores humanistiske, liberale samfund imod de voldelige ekstremer. Der findes nogle spændende clashes i det, synes jeg. 

- 'Den skyldige' handlede meget om skyld og forbrydelse. Og den her film handler om tilgivelse og straf. Så på en måde er det fortsættelsen, og på en måde er det modsætningen, forklarede Gustav Möller.

Vogter
(© Ali Ghandtschi / Berlinale 2024)

I 'Vogter' spiller Sebastian Bull den kriminelle Mikkel, der kommer til at stå ansigt til ansigt med fængselsvagten Eva. Bull fortæller, at det var en stor oplevelse at arbejde sammen med Sidse Babett Knudsen, men at det også har været en hård produktion på grund af det pres, han lagde på sig selv.

- At møde hende er jo… Jeg ved, at vi er rigtig mange, der ser op til hende. Også som skuespiller. Fordi hun er så dygtig. Og Gustav, som jo også er kanon dygtig instruktør. 

- Jeg fik sådan en følelse af, at der skal ikke komme et tidspunkt på den her produktion, hvor de føler, at jeg ikke kan mine ting godt nok. Så jeg følte et rigtig stort pres fra mig selv. Jeg lavede et pres på mig selv for at præstere hver dag det, der skulle gøres. Og det gjorde også klart, at det var en hård produktion at komme igennem. Fordi det er en lang periode at have det pres på sig selv. 

- Men når man også kender sin karakter bedre og bedre, så slapper man også mere af i det. Også i mit samarbejde med Sidse. Vi optog kronologisk, hvilket var en kæmpe gave. Jo længere man kom i det, jo bedre kender man sin karakter. Det har virkelig været sådan en crazy ride. 

Sebastian Bull har roller i flere tv-serier på cv'et med bl.a. '2 Døgn', 'Doggystyle' og 'Gidselstagningen', mens man også kan finde hans navn i store danske film som Jagten, De frivillige og De forbandede år 2.

Selvom den unge skuespiller ikke har nogen officiel uddannelse indenfor faget, har han lært meget ved at spille overfor nogle af de største danske skuespillere som Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen. Og med Babett Knudsen i 'Vogter' kan det for Bull ikke blive større.

- Jeg fik rigtig meget ud af bare at observere Sidse, fortalte Bull.

- Jeg er jo autodidakt skuespiller. Så jeg har jo ikke taget nogen uddannelse med skuespil. Men jeg har lavet nogle store ting med store skuespillere. Jeg har for eksempel observeret Mads Mikkelsen i 'Jagten' og Thomas Bo Larsen. Vi lavede en svensk tv-serie sammen. Jeg har lært af at se på dem. Så jeg bliver dygtigere for hver produktion, jeg laver.

- Så at få lov at spille overfor Sidse i tre måneder. Det synes jeg ikke rigtig bliver større. Og så med hjælp fra Gustav. Jeg synes, jeg er blevet en bedre skuespiller af det her. 

Vogter
(© Vogter / Nikolaj Møller & Nordisk Film Distribution)

'Vogter' var udtaget til hovedkonkurrencen i Berlin som den første dansksprogede film i otte år. Sidste gang var i 2016, hvor Thomas Vinterbergs Kollektivet konkurrede om samme hæder, mens den danske instruktør Lone Scherfig blev senest udtaget i 2019 - dog med den engelsksprogede The Kindness of Strangers.

Reaktionerne var begejstrede efter verdenspremieren den 22. februar, hvor Filmmagasinet Ekko bl.a. allerede har givet 'Vogter' 5 stjerner.

Internationale medier er herudover kommet med roser som "gribende klaustrofobisk" (Indiewire) og "vrimlende med overraskelser" (Cineuropa).

'Vogter' får dansk biografpremiere den 12. september.