Viggo Mortensen spillede Satan selv overfor Hollywood-stjerne: "Jeg græd af grin"

Stjernen deler sjov anekdote
Viggo Mortensen i 'The Prophecy'
(© Dimension Films)

Viggo Mortensen er lige nu aktuel i de danske biografer som cowboyen Holger Olsen i westernfilmen Til verdens ende, som han også selv har skrevet og instrueret.

Den dansk-amerikanske skuespillers karriere strækker sig 40 år tilbage, og især i starten af karrieren flirtede stjernen flere gange med den kulørte gysergenre.

Så da vi mødte Viggo Mortensen til et interview, kunne vi heller ikke dy os for at spørge lidt ind til hans horror-fortid - og hvorvidt han selv kunne forestille sig at instruere en gyserfilm. Det fik vi et sjovt svar ud af.

Viggo Mortensens karriere startede officielt i 1985, hvor han spillede overfor Harrison Ford i Vidnet.

Blot få år senere fik han en hovedrolle i b-gyseren 'Prison', og herefter fulgte en klam rolle i 'Texas Chainsaw Massacre 3' (som vi har skrevet en del mere om her), mens han i 1995 spillede Lucifer i 'The Prophecy' (nogle steder også kendt som 'God's Secret Army').

Det var netop sidstnævnte, der næste år kan fejre 30-års jubilæum, som vi spurgte stjernen ind til - og Viggo Mortensens første reaktion, da vi minder ham om rollen, hvor han spillede Satan selv, er et højlydt grin! 

I filmen spiller Hollywood-stjernen Christopher Walken ærkeenglen Gabriel, som på et tidspunkt står ansigt-til-ansigt med Mortensens Satan, som (SPOILER) piller Walkens hjerte ud af brystet og spiser det.

Om samarbejdet med Walken og den specifikke scene fortæller Mortensen:

- Det var meget svært at lave den ting. Ikke fordi jeg skulle tage et hjerte ud, men fordi Chris Walken er så morsom. Mellem takes så kom han med nogle vittigheder, mens jeg skulle være alvorlig og tro mod karakteren. Men altså jeg græd af grin, fordi han var sjov.

- Pludselig stod han og sang en Elvis Presley-sang. Hele sangen. Foran hele holdet. Jeg kiggede rundt, og nogen sagde, ”he does that sometimes”. ”Hmm okay”. Hold kæft, mand. Han var meget sjov. Han var virkelig sjov at arbejde med.

Men hvordan går man egentlig til en rolle som Satan selv? Viggo Mortensen har en klar strategi, som han bruger på tværs af alle karakterer, som han giver sig i kast med:

- Ja, ja. Men han er også lidt usikker. Det gør jeg altid med mine roller. Det er skrevet på en vis måde eller som en arketype, men så tænker jeg altid på: ”Hvornår er han ikke sikker? Hvornår tænker han på en anden måde? Hvornår er han i tvivl? Hvornår tager han fejl? Hvornår er han bange?”. Det gør jeg med Satan, med Aragon, med alle mine karakterer. Alle mennesker er komplicerede. 

- Jeg synes, at det er interessant, at Satan selv er misundelig, og han har nogle problemer, som mennesker også har, afslutter Viggo Mortensen med et stort grin.

'Til verdens ende' er Viggo Mortensens anden spillefilm, og denne gang er det en genrefilm i form af en western. Kunne stjernen finde på at vende tilbage til rødderne og lave en gyserfilm?

- Det ved jeg ikke. Måske. Det kan an på, om det er en god udfordrende historie. Jeg ville ikke kun gøre det for at gøre det. Som skuespiller vil jeg heller ikke arbejde med en virkelig god instruktør, hvis ikke jeg synes, at historien er god, og at jeg passede til rollen. Så ja, men hvorfor ikke? Det kunne godt være.

Så er der kun tilbage at krydse fingre for, at Viggo Mortensen finder den rette gyserhistorie.

'Til verdens ende' kan ses i de danske biografer nu - find dine billetter her.

Køb billetter