Stephen King med opråb: Hvorfor får færdiglavet vampyrfilm med dansker ikke premiere?

Pilou Asbæk udtaler sig også om projektet
'Salem's Lot'
(© 'Salem's Lot' / Warner Bros. Television)

Den blot anden bog, som Stephen King nogensinde fik udgivet, var vampyr-romanen 'Salem's Lot' i 1975.

Sidenhen er den blevet en King-klassiker, der udover bogudgaven er blevet filmatiseret op til flere gange. Først som en miniserie i 1979 af Tobe Hooper med en opfølger ('A Return to Salem's Lot') i 1987 samt som tv-serie i 2004 med danske Mikael Salomon som instruktør.

I april 2019 blev det så meldt ud, at bogen endelig ville danne grundlaget for en storslået biograffilm. 

Gary Dauberman, som havde stor succes med at skrive de nyeste It-film samt i The Conjuring-universet, har både forfattet og instrueret filmen, som har danske Pilou Asbæk i en central rolle.

Men her to år efter, at 'Salem's Lot' blev optaget, er den forsvundet - som en vampyr i sollys. Filmen skulle være lavet helt færdigt, men efter at Warner Bros. fjernede den fra deres premiereliste sidste år, har der været stille omkring projektet. Hvad er der sket?

Senest er Stephen King kommet med et opråb og har afsløret på Twitter, at han faktisk har set filmen. Ligesom at Pilou Asbæk sidste år også gav os et par hints til, hvad der foregår på de indre linjer hos Warner Bros.

'Salem's Lot'
(© 'Salem's Lot' / Warner Bros. Television)

Udskudt på ubestemt tid

Til de uindviede, så handler romanen om en forfatter, Ben Mears, der rejser til en mindre by, Jerusalem's Lot, hvor byens befolkning langsomt er ved at forvandle sig til vampyrer. Det hele ser ud til at stamme fra en ny tilflytter.

I hovedrollen på den nye filmatisering ses Lewis Pullman, mens Pilou Asbæk spiller Richard Straker – som læsere, der er bekendte med bogen, vil vide, er en central skurkerolle.

Optagelserne til 'Salem's Lot' blev efter sigende afsluttet i forsommeren 2022. Den fik en premieredato i april 2023, men grundet forsinkelser i forbindelse med COVID blev den udskudt … på ubestemt tid.

I oktober sidste år begyndte rygter om en mulig streamingpremiere på HBO Max at florere, da man manglede indhold til tjenesten grundet den på det tidspunkt igangværende strejke. I den forbindelse udtalte en talsperson fra Warner Bros., at man endnu ikke havde truffet en afgørelse omkring filmen.

På daværende tidspunkt blandede forfatteren bag, Stephen King, sig i debatten. Han afslørede, at han havde set den nye 'Salem's Lot' og omtalte den i flere rosende vendinger.

Nu spøger gyserforfatteren så igen. Han puster nemlig liv til debatten om det mystiske projekt, som det virker til er blevet glemt.

"Stort pay-off"

På X (tidl. Twitter) skriver Stephen King nemlig:

- Mellem dig og mig, Twitter, jeg har set den nye SALEM'S LOT, og den er ganske god. Old school gyserfilm: Langsom opbygning, stort pay-off. Jeg er ikke sikker på, hvorfor Warner Bros. holder den tilbage, det er ikke fordi, den er pinlig eller noget. Hvem ved. Jeg skriver kun de fucking historier.

Vi mødte Pilou Asbæk tilbage i august sidste år, hvor han selvsagt ikke kunne afsløre det store om det lyssky projekt. Han fortalte alligevel følgende:

- Det skal lige siges, at den film er ikke lagt på hylden ... Den er i gang med at finde sit vindue, fordi at Warner Bros. er ved at finde ud af, hvad deres økonomi er efter 'The Flash', efter DC, efter alt det. Og det er et kæmpe puslespil. 

I samme ombæring kunne skuespilleren fortælle, at han faktisk har set dele af den færdige film:

- Jeg har set noget af det. Det var ham, der skrev 'It' [som har lavet den]. Jeg synes, at det er sjovt, det jeg laver, udtaler Pilou Asbæk i vores podcast  (lyt til den nederst).

'Salem's Lot'
(© 'Salem's Lot' / Warner Bros. Television)

Fortjener en storstilet filmatisering

Warner Bros. har tidligere skrottet færdige projekter. Mange vil nok huske skandalen omkring den storstilede Batgirl-film, der blev skrinlagt af skattemæssige årsager sidste år, sammen med en færdigproduceret Scooby Doo-film.

Det kan jo undre, at vi endnu ikke har set bare et officielt stillfoto fra 'Salem's Lot'. Derfor kan Stephen King og fans, der glæder sig til den kommende gyser, altså godt ryste lidt i bukserne over, om vi overhovedet får mulighed for at se den ventede film.

Stephen Kings bog fortjener en storstilet filmatisering, som det lyder til, at den har fået. Og ifølge Pilou Asbæk kan vi nok godt slå lidt koldt vand i blodet. 

Om Stephen Kings seneste opråb kan få Warner Bros. ud af kisterne må tiden vise. Vi har i hvert fald både hugtænder, krucifix og popcorn klar!

Lyt til vores podcast med Pilou Asbæk herunder (eller på din foretrukne podcast-app, søg blot på "kino.dk filmpodcast"):