Ny dansk film er inspireret af de allerstørste klassikere: "Jeg har altid været betaget af de kæmpestore film"

Instruktør Nikolaj Arcel fortæller om Mads Mikkelsen og filminspirationer
Bastarden
(© Bastarden / Henrik Ohsten)

Nikolaj Arcel er tilbage med sin første danske film i 11 år - og Bastarden kan ses i biograferne nu.

I forbindelse med premieren på den nye danske storfilm har instruktøren besøgt vores podcast til en snak om karrieren, der også tæller værker som 'Kongekabale', 'En kongelig affære' og Afdeling Q-filmene.

Lyt til hele podcasten her (eller i din foretrukne podcast-app), hvor vi altså også taler om hans nye Mads Mikkelsen-film. Læs et uddrag herunder.

Nikolaj Arcel og Mads Mikkelsen samarbejdede for første gang på 'En kongelig affære' tilbage i 2012 - og de to er altså igen samlet i 'Bastarden'. Og instrukøren var aldrig i tvivl om, at den danske Hollywood-stjerne skulle indtage hovedrollen:

-Det var bare så nemt. Jeg begyndte at læse romanen, og så står der på side 1: "Ludvig Kahlen er en 50-årig hærdet, sej mand". Jeg tænkte det, inden jeg overhovedet var færdig med at læse beskrivelsen af den mand. Det er "MADS MADS MADS!". Der er ingen andre, der kan spille den rolle. 

-Og så fordi vi havde det så sjovt på ’En kongelig affære’, så var det bare perfekt. Men man ved jo også, at når man så siger Mads, så bliver det ikke nemt. Han er ikke nem at få. Han skal lokkes, og han skal virkelig synes om projektet. 

-Jeg pitchede ideen til ham længe inden, at vi gik i gang med at skrive manuskriptet. Han sagde: "Det lyder spændende, lad mig læse manuskriptet først". Han kan jo vælge mellem alt, så det var heldigt og dejligt at han var lige så vild med historien, som vi selv var. Jeg kan ikke forestille mig filmen uden ham. Han er den film. Hans ansigt og følelser og øjne er en kæmpe del af, hvad der skaber oplevelsen i den film. 

Selvom det var 11 år siden, at de to havde lavet en film sammen sidst, var alt som sidst:

-Mads kan godt lide at sige, at vi ikke havde brug for nogen honeymoon denne her gang. Det var bare lige ind og ned i støvet og så i gang. 

-Det var skønt at opleve, at han havde ikke mistet noget af sin egen arbejdsglæde og sin passion. Han er så nede på jorden. Rigtig sød, cool, en super god partner. Vi har så også ses siden 'En kongelig affære' og holdt kontakten. Men han er ikke blevet kynisk eller en diva af at have arbejdet i udlandet. 

Billede
Nikolaj Arcel instruerer Amanda Collin under 'Bastarden'

'Bastarden' er blevet en af de største dansk film nogensinde - og inspirationskilderne har Nikolaj Arcel især også fundet i klassiske storfilm:

-Den største [filmiske inspirationskilde, red.] for mig har været David Leans film. Helt tilbage fra 'Lawrence of Arabia' og 'Doctor Zhivago'. De der storfilm, hvor det store lærred og det spektakulære landskab er en stor medspiller til de tætte ansigter og tætte dramaer. Han har været en meget stor inspirationskilde. 

-Og en meget stor inspirationskilde fra Steven Spielberg. Der valgte jeg ligesom at gå helt ned til grundstoffet med den, John Ford, altså westerns, og også ’There Will be Blood’, som jo også er en form for western på en måde.

- Jeg har altid været enormt vildt betaget af de der kæmpestore film, der tog os ud i et helt vildt landskab. Mennesket mod naturen og mennesket mod Gud. Sådan noget har altid fascineret mig. Jeg har altid følt mig rigtig godt hjemme, når jeg så sådan en film.

Det var også en ny Arcel, der gik sig i kast med at lave sin første danske film i 11 år:

-Jeg havde nogle anderledes ambitioner med 'Bastarden' [end på tidligere film, red.]. Jeg har været mere optaget af historieperspektivet, og denne gang var jeg mere optaget af karakter. Det gør ikke noget, at det dramaturgisk ikke rammer der og der. 

-Føles det ægte, og føles det rigtigt, kan jeg mærke noget. Rører det mig, er det voldsomt. Mere tætte ting fascinerede mig denne gang både i manuskriptfasen, og da vi lavede den. Naturen skal have et liv. Kulden og varmen. Helt klart en ny tilgang, og jeg tillod mig selv at være mere brutal og vise brutalitet, som den var dengang og vise en karakter der er en smule usympatisk. Det har jeg ikke prøvet før. Alle mine andre film har helte og skurke. Det har noget med alder at gøre. Man bliver fascineret af ting, der ikke lige er til at sætte en finger på og måske langsomt kan åbne op.

'Bastarden' kan ses i biografen nu. 

 

Anbefalet til dig