Løb for livet! De 6 mest skræmmende filmmonstre de seneste 10 år

Vi varmer op til 'A Quiet Place: Day One'
A Quiet Place: Day One
(© UIP / A Quiet Place: Day One)

De lydfølsomme og dræbende farlige monstre vender snart tilbage i biografen i gyserfilmen A Quiet Place: Day One, der fortæller forhistorien til det post-apokalyptiske univers, vi første gang mødte med A Quiet Place i 2018.

Vi kigger i forbindelse med den nye film på 6 af de mest skræmmende nye monstre, som filmens verden har budt på de seneste 10 år. 

Bemærk: Artiklen indeholder mindre spoilers for enkelte af filmene.

Find dine billetter til 'A Quiet Place: Day One' på kino.dk her.

Den første film i gyser-universet fik fortsættelsen A Quiet Place 2 i 2020, der fulgte de overlevendes fortsat farlige strabadser.

Den nye film bringer publikum tilbage til det, der ledte op til, at monstrene dukkede op og stilheden blev den eneste vej til overlevelse.

Rollelisten til 'A Quiet Place: Day One' byder bl.a. på Lupita Nyong'o (Us, Black Panther) og Joseph Quinn, der fik sit gennembrud som fanfavoritten Eddie Munson i serien 'Stranger Things'.

Du finder 6 af de mest skræmmende nye filmmonstre de seneste 10 år herunder:

My Box Productions / Infested
(© My Box Productions / Infested)

Infested (2023)

Der er et klassisk filmmonster på spil i den franske og yderst intense 'Infested', nemlig kriblende edderkopper i både små og ikke mindst store størrelser.

Ikke nok med, at de flerbenede bæster får araknofobien op i det røde felt, så er de et både klamt og skræmmende grumt bekendtskab. 

Filmen udspiller sig i et arbejderkvarter i Frankrig, hvor en beboers edderkop har en gift, der slår ihjel med ubeskrivelig smerte. Snart er krybene løs for fuld skræk og rædsel.

Det er ikke alene en af de bedste edderkoppegys, men også et af de seneste års bedste monstergys i det hele taget.

Barbarian
(© Twentieth Century Fox / Barbarian )

Barbarian (2022)

Der gemmer sig en dyster hemmelighed i skyggerne i den paranoiafulde gyser 'Barbarian'. Eller rettere sagt en skræmmende monster-mor aka 'The Mother'.

Man følger i filmen en ung kvinde, der rejser til Detroit for en jobsamtale. Her lejer hun et hus til turen. Men da hun ankommer til huset, viser det sig, at der et sket en dobbelt-booking.

En mystisk mand dukker nemlig op og skal ligeledes bo i huset. Kvinden finder dog først for sent ud af, at der mere at frygte i huset end kun den uventede gæst.

Det er her, at den deformt udseende moder kommer på banen. Hun er dødsensfarlig, men i grunden måske slet ikke den egentlige skurk. Ikke desto mindre er hun et fascinerende monster, der skræmmer i skyggerne. 

Train to Busan
(© Contents Panda / Train to Busan)

Train to Busan (2016)

Zombierne har et langt liv i filmens verden. En af de mest skræmmende inkarnationer af de levende døde, finder man i den sydkoreanske 'Train to Busan'.

Man følger her en far, der ledsager sin datter på en togtur til hendes mor. Turen udvikler sig dog katastrofalt med adskillige zombier til følge ombord på toget.

De lynspænende og glubske zombier boltrer sig blandt de flygtende passagerer i togets indre, der udgør den perfekte klaustrofobiske ramme om gyset.

Så selvom filmverdenen er rig på zombier, er 'Train to Busan' ikke alene en medrivende oplevelse, men også en af nyere tids bedste actiongys. Filmen fik den mindre vellykkede fortsættelse Peninsula i 2020.

The Babadook
(© Seville International / The Babadook )

The Babadook (2014)

Det er med neglebidende sikkerhed og et klaustrofobisk godt greb om gyset, at 'The Babadook' folder sin gribende og urovækkende fortælling ud.

Man følger her en enlig mor og hendes 7-årige søn, som bliver besat af en skræmmende bøhmand, der hopper frem fra en pop-up-børnebog.

I Jennifer Kents imponerende spillefilmsdebut som instruktør gælder det en insisterende og myrekrybende frygt med filmsproglig finesse og stor psykologisk dybde.

Ikke mindst i skikkelse af den såkaldte Mister Babadook, som i sin skræmmende skikkelse sætter sig fast i publikums mareridt.

A Quiet Place (2018)
(© Paramount Pictures / A Quiet Place)

A Quiet Place (2018)

Verden fik et nyt filmmonster i 2018 med 'A Quiet Place', der indtil videre har affødt yderligere to film i det post-apokalyptiske univers med en flok monstre, der reagerer dødsensbrutalt på selv den mindste lyd.

Den første film udspiller sig i en ikke så fjern fremtid, hvor verden er blevet ramt af en monster-epidemi, hvor de lydfølsomme bæster slår kløerne dødeligt fat i folk, der måtte få deres opmærksomhed.

Man følger her en lille familie, der har isoleret sig på deres gård, hvor de har taget så mange forholdsregler som muligt for at overleve i stilhed. Freden varer dog ikke ved.

De fælt udseende monstre har ikke alene et sejt design med deres lange lemmer og tandfyldte fjæs, men formår også at stable reelt skræmmende scener på benene. 

Life (2017)
(© Columbia Pictures / Life)

Life (2017)

Hvad der starter som en lille og tilsyneladende uskyldigt udseende organisme ombord på et rumskib i science fiction-gyset 'Life', udvikler sig snart i en klamt gysende retning.

Man følger nemlig her en gruppe astronauter på nippet til at gøre en af verdenshistoriens største opdagelser, da de har indsamlet en prøve af tilsyneladende intelligent liv.

Da prøven undersøges nærmere, bliver det hurtigt tydeligt, at organismen er langt mere avanceret end først forventet.

Det er ikke kun et cool, men også forrygende klamt og hurtigt voksende monster, vi her har med at gøre. Skræmmende og på spring fra hver en sprække i rumskibet, der er blevet bæstets jagtmark. Ja, Alien fra 1979 er en tydelig og vellykket inspiration.

Find dine billetter til 'A Quiet Place: Day One' på kino.dk her.