Lars Mikkelsen har rolle i dansk Star Wars-film: "Først sagde han nej"

Føreste del af filmen 'Shrouded Destiny: A Star Wars Long Tale' er ude
Billede
(© Shahbaz Sarwar)

Det er ikke hver dag, der kommer en ny Star Wars-film, og da slet ikke en fra Danmark. Jep, den danske film Shrouded Destiny: A Star Wars Long Tale er ude og kan ses på YouTube her.

Filmen er 100 % frivilligt produceret og lavet som en fanproduktion, men med tårnhøje ambitioner trods et naturligt beskedent budget. Blandt andet ses den danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen i en af rollerne.

Filmens instruktør, forfatter og idémand hedder Shahbaz Sarwar, og han har brugt adskillige år af sit liv på at realisere projektet. Egentlig skulle første del af i alt tre kortere film være udkommet i 2020, men Corona-pandemien satte en stopper for færdiggørelsen.

 

SE OGSÅ: Ny trailer til ambitiøs dansk Star Wars-film med Lars Mikkelsen

Men hvordan fik Sarwar Lars Mikkelsen med i sin film? Hvordan var det at indspille film på et mikrobudget, og hvordan er det at have ambitioner for dansk science fiction på et helt nyt niveau? Det giver Sarwar svaret på herunder:

 

Hvordan kom Lars Mikkelsen med på filmen, og var han svær at overtale?

- Lars og jeg har haft en "uofficiel aftale" om at lave noget sammen, da jeg direkte spurgte ham en dag, hvor jeg havde mødt ham ude i offentligheden, om han ville medvirke i et værk, som jeg havde skrevet. 

- I et par år prøvede jeg at finde det rette projekt, hvor det gjaldt om at få ham med, for der ville jo kun være den ene mulighed, så det skulle være det helt rigtige.

- I juni 2016, efter ni udkast af manus på 'Shrouded Destiny: A Star Wars Short Story', stod jeg med et nej. Et nej efter at have skrevet rollen specifikt til ham, men han skulle lave 'House of Cards', 'Herrens Veje' og 'Historien om Danmark', så der var ganske enkelt ikke tid. 

- "Realistisk set kan jeg først om to år", som var hans diplomatiske måde at sige, at jeg skulle finde en anden på ift. det her projekt. 

- Skæbnens lune ville det, at jeg blev castet til at spille overfor Lars i 'Herrens Veje', og vi havde tre dage sammen, hvor jeg blot fokuserede på mit arbejde og skulle vise ham, at jeg var en kyndig spiller. Vores samarbejde gik godt, og jeg nævnte intet om Star Wars for ham. Intet om, at jeg havde filmet en testscene, og at jeg var i gang med at klargøre den for den danske filmbranche og også ham, så han næste gang kunne sige ja med større sikkerhed. 

- I april 2018 viste jeg ham den seks minutters kortscene, som kan ses på YouTube og han sagde nærmest øjeblikkeligt ja, efter en kort samtale omkring, hvordan det her havde kunne lade sig gøre. 

 

Shahbaz Sarwar 

© Shahbaz Sarwar

 

Er Lars selv Star Wars-fan?

- Ja, han har jo haft en meget elsket stemmeskuespilsrolle som Grand Admiral Thrawn i serien 'Star Wars: Rebels', som han syntes, var en sjov oplevelse, og tanken om at være en Jedi var da ganske sjov for ham. 

 

Havde I nogle gode samtaler om Star Wars? 

- Man skal huske på, at da jeg gik i gang med det her projekt, var der ingen annoncerede serier fra Disney. Som i overhovedet. Så jeg havde nogle tanker og visioner om, hvilken retning Disney ville gå, hvis de ville fokusere på at behage deres fans. 

- Så noget med dusørjægere og noget med "væk fra Skywalker-perioden" var mine stærke salgsargumenter, og så forklarede jeg ham hans karakters ark, og hvorfor denne voksne version af Star Wars giver sindssygt god mening. Og for folk, der har set ’Andor’ og holder af det, så viste det sig jo, at jeg havde ret. 

 

Kan du fortælle en historie fra optagelserne, som har betydet noget særligt?

- I ’Part II’, som endnu ikke er udkommet, så er den klimatiske scene der planlagt/blokket og skudt på cirka 37 minutter. Det var en scene, som vi havde sat to timer af til, men fordi min karakters kostume havde problemer, så startede vi den pågældende dag med to timers forsinkelse. 

- Så vi stod i en vanvittig situation, hvor vi ved indøvningen af scenen kun på manuskriptplan, pludselig stod i en situation, hvor vi lidt skulle halv-improvisere med flere fotografer, der fokuserede på de forskellige spillere og have disse store følelser og smertesudbrud og alt dette, inden solen gik ned.

- Efter vi fik sidste skud i kassen, stod jeg for mig selv og græd. Jeg græd, fordi det var en vanvittig hård scene og nok den mest udfordrende scene, jeg nogensinde har spillet på kamera på det tidspunkt i mit liv, men også fordi, at det lykkedes. Imod alle odds... 

 

 Shahbaz Sarwar

© Shahbaz Sarwar

 

Hvorfor vil du lave science fiction-film i Danmark?

- Min rejse med Shrouded Destiny har vist mig, at vi godt kan tage de bedste og fineste kvaliteter, som den danske filmbranche har, og blande det sammen med "ægte science fiction". Alle historier har i grunden et mål om at fortælle en nærværende historie, som vækker en genkendelsens klang, og det gør ikke noget, at den verden, der omkranser historien, måske ser lidt fremmed ud. 

- De fortællinger, som jeg har i mit indre, har fokus først og fremmest på den gode historie, hvor et simpelt og universelt budskab pakkes ind i en flot, prangende, kompleks og overraskende pakke. 

- For eliten indenfor den danske filmbranche vil første afsnits kvaliteter være umiddelbare og jeg tror på, at det her kan være det første reelle startskud på, at vi i filmbranchen tør at omfavne modet til at opnå den samme folkelige stolthed, som vi har på vegne af vores atleter indenfor tennis, cykelsport og håndbold. 

- Publikum er klar til at stå på Rådhuspladsen og hylde hverdagens helte for en ekstraordinær indsats ud over det sædvanlige. Det kan filmbranchen også få lov at opleve, men det sker ikke med flere folkekomedier og dramaer. 

- Det sker med nye stemmer og nye historier. Det sker med mig, og første bud på det er "Shrouded Destiny: A Star Wars Long Tale: Fan Production" Part I. Første del af en trilogi, hvor trilogien er produceret for kun 1% af budgettet på blot et enkelt afsnit af 'The Mandalorian'. 

- Tænk hvad der kunne lade sig gøre, hvis man bare hev det budget op til 10%? Det danske biografpublikum og det internationale ligeledes har krav på svaret på det spørgsmål. Og jeg er klar til at besvare det.

Shrouded Destiny: A Star Wars Long Tale: Fan Production Part I kan ses ved en eksklusiv visning i Big Bio Nordhavn den 10. februar. Find billetter her.