Jake Gyllenhaal udnævner dansk instruktør til en af sine favorit filmskabere nogensinde

Hollywood-stjernen har lavet tre danske remakes
Jake Gyllenhaal, Ambulance
(© UIP)

Artiklen blev første gang publiceret i marts 2022.

Da Michael Bay-filmen Ambulance havde dansk biografpremiere i 2022, mødte vi Hollywood-stjernen Jake Gyllenhaal til en snak om sin hovedrolle i actionbaskeren.

Filmen er baseret på den danske film Ambulancen fra 2005, som efter 17 år fik en amerikansk genindspilning. 

Jake Gyllenhaal har allerede genindspillet danske film med Brothers og The Guilty, og vi blev derfor selvfølgelig nødt til at spørger ind til skuespillerens forhold til Danmark og dansk film.

Skuespilleren roser først og fremmest vores filmglade land for dens blomstrende filmkultur, som har skabt et folk med dyb forståelse for struktur og filmhistorie:

- Først og fremmest hylder jeg den kulturelle støtte fra staten til kunsten i Danmark. Mange af de historier (som Gyllenhaal har genindspillet, red.) blev fortalt af filmskabere, som har gået på Filmskolen og har studeret struktur, og som har en dyb referenceramme for filmhistorie.

- Danskerne ved meget om film. Og jeg tror, at det er et testemente til den danske kultur.

- De tre film, du nævner ('Ambulance', 'Brødre', 'Den skyldige', red.), skilder sig ud for mig gennem den konsekvente struktur og historiefortælling. De her fuldstændig vandtætte koncepter.

Skuespilleren, der tidligere har modtaget en Oscar-nominering for sin rolle i Brokeback Mountain, nåede også at hylde en dansk stjerneinstruktør men måtte komme til kort, da han ville prøve at forklare, hvorfor netop danskere imponerer ham.

- Jeg synes, at Susanne Bier er en ektraordinær filmskaber. Hende og Pedro Almodóvar er blandt mine favorit filmskabere nogensinde, døde og levende. Der er noget ved hendes fremstilling af den menneskelige oplevelse, der bare rammer mig på en måde, som de fleste andre film ikke har gjort endnu.

- Jeg kan simpelthen ikke forklare, hvorfor danskerne er så seje. Hvis jeg prøver, tror jeg bare, at jeg kommer til kort. Jeg har lige lavet en film med Dar Salim sammen med Guy Ritchie, og vi klikkede bare.

- Jeg tror, der er en styrke. Der er en forståelse for mørket og en kærlighed for menneskelighed, som man ikke frygter. Og så har de en venlighed og en ydmyghed over sig. Og det har jeg bare oplevet konsekvent med så mange af de danske filmskabere, som jeg har mødt eller arbejdet med.

Jake Gyllenhaal er lige nu aktuel i 80'er-genindspilningen 'Road House' på Prime Video.