Ideen bag The Godfather-instruktørs millionforretning kom fra Danmark

Francis Ford Coppola har brugt 825 mio. kr. på ny film
Megalopolis
(© American Zoetrope)

'Megalopolis' er en af de mest omtalte film på årets festival i Cannes, hvor den havde sin verdenspremiere i onsdags. Anmeldelserne har været delte, men mængden af historier om optagelserne, dens internationale udbredelse og ikke mindst finansieringen er nærmest allerede legendariske.

Sidstnævnte har dannet overskrifter i medier verden over, fordi instruktøren Francis Ford Coppola (The Godfather-filmene) selv har finansieret filmen med 120 mio. dollars (ca. 825 mio. danske kr.). 

På et pressemøde i Cannes blev Coppola spurgt ind til netop risikoen ved at bruge alle de penge på en film, som ikke havde et stort Hollywood-studie i ryggen, heller ikke nu her ved det internationale salg til biografer verden over. Se videoen nederst i artiklen, både de korte klip og det fulde pressemøde.

Svaret ledte overraskende instruktøren ind på inspirationen bag sit verdenskendte vinmærke, Francis Ford Coppola Winery, som han nu har solgt sin beholdning i, og som tager ideen fra en særlig dansk forlystelsespark.

Hvordan har du det med at have taget risikoen ved at bruge dine egne penge til filmen?

- Jeg er ligeglad. Jeg har aldrig taget mig af… du ved, en af grunden til, at jeg havde de penge, der skulle til for at kunne lave det her [Megalopolis, red.], er fordi i 2008 under den store finanskrise, som du måske husker, tog jeg et lån på 20 mio. dollars til at købe en vingård og bygge den om til en vingård, hvor børnene kunne lave noget, mens forældrene drak vin.

- Så jeg byggede en vingård som Tivoli i det vidunderlige Danmark med swimmingpools og spil, fordi jeg tænkte, at hvis børnene kunne komme med, så ville bedsteforældrene komme med, fordi de ville kigge på, og den absurde risiko på 20 mio. dollars skabte det sted, som alle vingårde nu forsøger at kopiere, hvor folk kommer og bruger hele dagen.

- Så jeg tog pengene fra den risiko og placerede i en anden risiko - i filmen. Så jeg har ingen problemer med det finansielle. Og så en anden ting: Mine børn, uden undtagelse - Sofia, Roman og mit barnebarn - de har vidunderlige karrierer uden min formue. De har ikke brug for en formue. Så udover den fantastiske vingård Ingewood, som vi stadig ejer i familien, har vi det fint. 

- Hør her, alle sammen. Penge betyder ikke noget. Venner betyder noget, fordi en ven vil aldrig svigte dig. Penge forsvinder måske.

'Megalopolis' har Adam Driver i spidsen for en stjernespækket rolleliste som arkitekten Caesar, der vil bygge sit eget, Nye Rom ud af stumperne af et postapokalyptisk New York City.

Udover Adam Driver finder vi også Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Jon Voight, Giancarlo Esposito, Laurence Fishburne og Kathryn Hunter på rollelisten.

'Megalopolis' er endnu ikke købt hjem til dansk biografdistribution.

LÆS OGSÅ: Følg med i vores dækning af filmfestivalen i Cannes 2024 her.