Hella Joof har filmatiseret dansk bestseller: "Det må gerne være lidt for meget"

Podcast-interview med den biografaktuelle instruktør
Billede
(© Foto: Martin Dam Kristensen - 'Meter i sekundet' / Nordisk Film)

Hella Joof er aktuel med en ny biograffilm. En filmatisering af den dansk bestseller Meter i sekundet af Stine Pilgaard, der sender københavneren Marie til Vestjylland med sin mand, der er blevet ansat på en højskole.

Det bliver et clash mellem kulturer, og Marie skal prøve at finde sin rette hylde i både i det mere afdæmpede samfund og højskolens filosofiske grundtanker.

I anledning af den nye film har Joof besøgt vores podcast, Den varme biografstol, til en snak om sin karriere bag kameraet fra spillefilmsdebuten En kort en lang til sin biografaktuelle komedie.

Lyt med her – eller på din foretrukne podcast-app:

Tusind ansigter

I hovedrollen som Marie ses Sofie Torp – en af Danmarks films nye store stjerner, og Hella Joof er da heller ikke tvivl om, hvad det er den 33-årige skuespiller kan:

- Hun har noget af det samme som jeg også elsker ved Maria Rossing og Lotte Andersen, alle mine yndlingsskuespillere. De gør det aldrig præcist sådan, som jeg egentlig havde regnet med.

- Jeg havde set, at man ville spille én scene på en bestemt måde, sådan ville jeg selv spille den eller tro, at hun ville spille den. Og så sker der pludselig noget, som et Meyer-kort, noget hvor man tænker "Åh Gud. Åh, hvor dejligt. Overrask mig! Overrask mig!". Og Sofie er sådan en som overrasker mig.

- Hun har tusind ansigter, nu har jeg jo set denne her film så mange gange. Så er der en scene, hvor jeg pludselig tænker, "Hvem er du her?", så får hun sådan et lille blødt pigeansigt, og i den næste scene står hun og er en trucker. Hun har tusind ansigter.

 

LÆS OGSÅ: Kendt TV-vært får sin første filmrolle i ny dansk komedie

Masser af grin

Indspilningerne af 'Meter i sekundet' har været sjove – og Hella er sikker på, at det smitter på publikum:

- Vi har haft det så sjovt! Og det betyder altså virkelig meget. Nogle gange kunne jeg ikke engang råbe "Ja tak", for jeg grinte så meget under optagelserne. 

- Når skuespillerne så stopper, så braser de sammen af grin. Man må ikke grine, man må ikke komme til at grine, men når man spiller komedie, er det tit godt at spille en scene ovenpå en lille kluklatter, fordi den forplanter sig til publikum - og den gør, at vi får den der boblen i kroppen, når vi ser den scene. Det er ikke fordi skuespillerne griner, det er fordi, der er latter til stede. Det er crispy. Det er champagnebobler."Den er i familien med noget, som jeg også skriver" 

I podcasten fortæller Hella Joof, der privat er venner med Stine Pilgaard, at hun læste 'Meter i sekundet' før den faktisk udkom, og allerede der lagde hun billet ind på at filmatisere værket. Den ramte nemlig noget særligt hos instruktøren:

- Jeg siger ikke, at det er fordi, jeg kunne have skrevet bogen, fordi det kunne jeg overhovedet ikke. Men den er i familie med noget, som jeg også skriver, der er noget, som er fælles.

- Stine og mig, vi har noget til fælles. Vi har begge en stor længsel efter at høre til og være venner med folk og en del af en gruppe. Det snakker vi også meget om.

- Og så har vi altid et meget kærligt blik på vores karakterer, der er jo ingen, som bliver udleveret nogensinde. Det er der jo heller ikke i denne her film, men der er nogen, der bliver fremvist: "Prøv lige at se hende her, er hun ikke fantastisk?". Det er det, jeg tror, vi har tilfælles, og derfor klikkede jeg så meget med bogen.

 

LÆS OGSÅ: Dansker klippet ud af stor Hollywood-film: "Inderst inde ved jeg jo, at jeg var med"

"Det skal være lidt for meget nogen steder"

Netop filmens hovedkarakter, den bramfrie og langt fra fejlfrie Marie, rammer noget, som mange af Hella Joofs fans ville nikke genkendende til. Med andre ord er hun en rigtig Hella Joof-karakter:

- Sofie sagde til mig: "Du skal virkelige love mig at sige til, hvis det bliver for meget", og jeg sagde: ”Det skal være lidt for meget nogen steder, og jeg lover, at jeg holder dig.”

- Men kom hellere med lidt for meget en gang imellem, fordi vi kan altid tage det væk. For så udvider vi hele tiden karakteren og trækker i elastikken og ser, hvor meget hun kan tillade sig, men hvor man stadig godt kan lide hende.

- Hvis der er kærlighed, varme og latter tilstede i en karakter, så må de ret meget. Så kan de tillade sig rigtig meget, og så bliver vi glade, når vi ser det, fordi vi tænker: "Så er der også nogen, som godt kan lide mig, når jeg er alt for meget". Det er den beroligende effekt, det har, afslutter Hella Joof.

Hør Hella Joof fortælle meget mere om ’Meter i sekundet’ og hele karrieren i vores aktuelle podcast.

'Meter i sekundet' kan ses i biografen nu.