Film om fjollet Hitler henter prestigefyldt pris og er nu kæmpe Oscar-favorit

Toronto: Her er alle vinderne fra festivalen
Jojo Rabbit
(© 20th Century Fox)

Jojo Rabbit af instruktøren Taika Waititi har vundet den prestigefyldte People's Choice Award ved filmfestivalen i Toronto. Dermed har filmen lagt sig i førerfeltet blandt dette års Oscar-favoritter, da vinderne af hovedprisen på Toronto ofte har en god skæbne ved prisuddelingen.

Tidligere er film som Green Book, Slumdog Millionaire og 12 Years a Slave blevet hædret med prisen på Torontos filmfestival og har senere scoret Oscars for Bedste film.

'Jojo Rabbit' foregår i årene før Anden Verdenskrigs afslutning, hvor drengen Jojo er meldt ind i Hitler-jugend og tror fuldt og fast på nazismens ideologi. Han har endda en usynlig ven i skikkelse af Adolf Hitler. Filmen er grundlæggende en komedie med adskillige jokes flyvende om ørene, men indeholder også alvorlige elementer og en stor kærlighed til sine karakterer.

Læs også: Vores reaktion på Jojo Rabbit.

Netflix-produktionen 'Marriage Story' fik næstflest stemmer, mens Guldpalme-vinderen Parasite kom ind på 3. pladsen. Dermed var der ingen priser til en anden favorit, Joker, der ellers tog hovedprisen i Venedig.

Som dansker er der grund til at vifte med Dannebrog. Den dansk producerede dokumentar 'The Cave' af Feras Fayyad (Oscar-nomineret for De sidste mænd i Aleppo) fik nemlig publikumsprisen i dokumentar-kategorien. Undertegnede var da også blæst væk af den brutale film om et syrisk hospital.

Læs også: Vores reaktion på The Cave.

Publikumsprisen i Midnight Madness-sektionen blev givet til den dystopiske 'The Platform'.

Tidligere på ugen blev et par mindre priser uddelt. Instruktøren Pietro Marcello fik juryens Platform-pris for filmen 'Martin Eden'. FIPRESCI-prisen for Discovery-programmet gik til Heather Young for 'Murmur', mens FIPRESCI-prisen i Special Presentations-programmet blev givet til 'How to Build a Girl' med Beannie Feldstein. 

Netpac-prisen gik til '1982', mens kortfilmpriserne gik til 'All Cats are Grey in the Dark' og 'Delphine'. Den bedste canadiske debutfilm var 'The Twntieth Century' og 'Antigone' blev kåret til den bedste canadiske film.

Jojo Rabbit får dansk premiere den 16. januar 2020.