Cookie- og Privatlivspolitik
Toronto dag #4-5: Jennifer Lopez i sit livs filmrolle… som stripper

Toronto dag #4-5: Jennifer Lopez i sit livs filmrolle… som stripper

Dansker i international hovedrolle og to sjove Oscar-kandidater

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

Første del af filmfestivalen i Toronto er altid den mest ekstravagante. Det er her, alle Hollywoods stjerner er i byen for at præsentere deres film, vandre ned ad den røde løber og deltage i pressekonferencer. Jeg kunne derfor gå fra et pressemøde med Nicole Kidman til en filmvisning præsenteret af Jennifer Lopez og ende ved en gallapremiere med Scarlett Johansson. Det er med den på, når Toronto ruller sig ud!

Selvfølgelig er der også masser af film på programmet, og det er dem, det skal handle om her.

20th Century Fox
Hitler er min ven
Årsagen til Scarlett Johanssons tilstedeværelse ved festivalen er filmen Jojo Rabbit, en komedie om tiden lige før afslutningen på Anden Verdenskrig. Den 10-årige Hitler-jugend-dreng Jojo Betzler er fuldt ud engageret i den nazistiske drøm om arisk overherredømme, jødisk undertrykkelse osv. Faktisk i sådan en grad, at selveste Adolf Hitler optræder som en usynlig og barnlig ven. Men da det går op for drengen, at hans mor (Scarlett Johansson) huser en jødisk pige i væggen på den afdøde søsters værelse, bliver Jojos verdensbillede udfordret.

Det er en skrupskør film, der til tider minder om en blanding af Monty Python og ’Allo ’allo, men med mere hjerte. Roman Griffin Davis er et fund i hovedrollen, der med stolthed omfavner nazismens ideologier uden helt at forstå konsekvenserne, og Thomasin McKenzie (der også er aktuel i en anden Toronto-titel, nemlig True History of the Kelly Gang) gør et formidabelt arbejde som Elsa, den jødiske pige i væggen.

Manuskriptet, skrevet af instruktøren Taika Waititi (der også spiller Hitler, som hvis John Cleese havde gjort det), kunne godt gå hen og få en Oscar-nominering, og skulle man savne noget, var det en anelse mere bid i historien. Men det er småting.

Jojo Rabbit får dansk premiere den 16. januar 2020.

LÆS OGSÅ: Dag 1 på Toronto: Robert Pattinson, en havfruevagina og dansk mavepuster

Nordisk Film 
Hvem gjorde det?
En anden komedie med prispotentiale er Knives Out - Var det mord? Filmen er en humoristisk og genrebevidst opdatering af Agatha Christies mordmysterier med Hercule Poirot, der via overlegen deduktion finder frem til, hvem morderen er (spoiler: her er det IKKE butleren).

I Rian Johnsons film spiller Daniel Craig en veloplagt karikatur på den superintelligente privatdetektiv komplet med snørklede monologer og snusfornuftige bemærkninger. Morsomt og selvbevidst – og meget, meget langt fra den James Bond-rolle, han er kendt for. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis han modtog en Golden Globe-nominering i komediekategorien.

Resten af filmen er en tour-de-force i at snyde publikum, for hvad var det egentlig, der slog den rige forfatter ihjel? Var det selvmord? Eller overlagt mord? Rollelisten er imponerende og fuld af seværdige skuespillere som Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Toni Collette og Ana de Armas (fra bl.a. Blade Runner 2049). Også her kunne manuskriptet få en Oscar-nominering, for Rian Johnsons drejebog er fuld af overraskelse, vittig dialog og spænding.

Knives Out - Var det mord? får dansk premiere den 5. december.


Verden ligger for Bangs fødder
Claes Bang er en interessant historie i dansk film. Danskeren er gået fra relativt ukendt herhjemme til gennembruddet i Cannes-vinderen The Square som 50-årig til internationale roller i bl.a. The Girl in the Spider’s Web og nu The Burnt Orange Heresy.

I sidstnævnte spiller han tilmed hovedrollen som en kunstkritiker, der indgår en pagt med en rig kunstsamler om at skaffe det eneste eksisterende maleri udført af en gådefuld kunstner. Aftalen medfører ufine metoder, og midt i det hele står kvinden Berenice Hollis, der har sine egne motiver. Fine navne som Elizabeth Debicki, Donald Sutherland og en sprudlende Mick Jagger supplerer Bang, der portrætterer en mand, som bliver gradvist mere og mere opslugt af sin mission.

Filmen stiller spørgsmålstegn ved, hvad der er rigtigt og forkert, både hvad moral, løgn og forfalskning af kunst angår, og det er her, styrken ligger. Men det er på mange måder en lille film med afmålte mængder suspense, men når den er bedst, rammer den tonerne fra Alfred Hitchcocks thrillers.

The Burnt Orange Heresy er købt hjem til dansk biografdistribution, men afventer sin premieredato.

LÆS OGSÅ: Toronto dag 2-3: Dansk film genindspillet: ”Jeg tør ikke se den oprindelige film”

SF Studios
Jennifer Lopez som stripper er hendes livs rolle
Vi har efterhånden vænnet os til at se Jennifer Lopez i romantiske komedier af den lette slags, men Hustlers byder på et kærkomment afbræk fra genren. Filmen, der er baseret på virkelige hændelser, handler om en gruppe strippere, der efter finanskrisen tager alternative midler i brug for at få økonomien til at hænge sammen. Det betyder, at kvinderne hælder stoffer i kundernes drinks for derefter at lænse deres kreditkort for penge, mens de har blackout.

Lopez har rollen som gruppens erfarne overhoved, mens Constance Wu spiller hendes yngre protegé, der efterhånden stiller spørgsmålstegn ved deres metoder. Instruktøren Lorene Scafaria har ikke sparet på overfloden af musikvideolignende stippersekvenser, og Martin Scorseses Casino bliver der også stilistisk skelet til. Og hvad filmen mangler i originalitet, opvejer den for i sin kvikke dialog og underholdende dynamiske fortælletempo.

Budskabet er feministisk uden at være en klagesang om mænd, og det er denne balance, der klæder 'Hustlers'. J-Lo får lov til at skinne i en præstation, der nok ikke indbringer hende en Oscar, men minder os om, at hendes talent rækker længere end til de sidste 10 års middelmådige rom-coms.

Hustlers er ikke planlagt til dansk biografpremiere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

"de sidste 10 års middelmådige rom-coms"
Er det ikke snarere 20 år?

Men hun gør det godt i en alder af 50 år

Sandrauser/926666

Ja, så er det jo bare mega ærgerligt, at en så populær og hyped film som HUSTLERS ikke får dansk biografpremiere, hvorfor ikke? Og hvorfor så skrive en artikel om en film, som man ikke får mulighed for at se i biografen...?! :( Kun i Odense og Aarhus hos CinemaxX åbenbart...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.