Dansk filmfotograf er aktuel med ny Hollywood-film: "Det var gift ved første klik"

Instruktør roser danskeren til skyerne
Farven Lilla
(© Warner Bros.)

Den dobbelt Oscar-nominerede danske filmfotograf, Dan Laustsen, er en ombejlet herre i Hollywood. Hans seneste projekt er den musikalske nyfortolkning af den kendte historie Farven Lilla, som har premiere i denne uge.

I den forbindelse har vi talt med både Laustsen og filmens instruktør, Blitz Bazawule, som kun havde flotte ord til overs for den erfarne danske fotograf.

- Han er fantastisk, sagde Bazawule begejstret. 

- Dan har et stort hjerte. Du kan ikke lave 'Farven Lilla', hvis du ikke føler. Og hvis du ikke har evnen til at føle empati for mennesker, der ikke nødvendigvis er fra din kultur eller dit land eller lignende. Dan er varm og meget respektfuld overfor kulturer.

LÆS OGSÅ: Takkede først nej til rollen: Hollywood-stjernes hårde fortid trækker tråde til ny storfilm

Selvom 'Farven Lilla' er Laustsens første musical, er han en garvet herre, som har arbejdet indenfor et væld af genrer på både nordiske og amerikanske spillefilm. Dette fremhævede Bazawule da også, da vi talte med ham:

- Jeg ledte efter nogen, der kunne klare store, massive, storladne scener, men også meget intime og følelsesladede øjeblikke. 

- Og Dan - du kender selvfølgelig hans arbejde. John Wicks store, sindssyge øjeblikke. Og så selvfølgelig hans arbejde med 'Shape of Water' og film som den, der er dybt følelsesladede og følsomme.

Så jeg havde brug for nogen, der kunne begge dele, fordi 'Farven Lilla' skulle bruge begge dele. Så det var ret fantastisk. Han er ligesom min onkel nu. 

Farven Lilla
(© Warner Bros.)

Laustsen kunne selv fortælle om, hvor godt et samarbejde de har haft og beskrev, hvordan forholdet mellem en instruktør og fotograf er lidt ligesom et ægteskab.

- Vi klikkede ligesom med det samme. Man får en e-mail, og så læser man den og så tænker man: "hvad drejer det her sig om?" Fordi det er sådan noget med: "vi elsker dit arbejde, og du er meget interessant", men jeg aner jo ikke, hvem folkene er. Og så skriver man lidt frem og tilbage, og så laver man et Zoom-møde. Det er jo første gang, man møder personen. 

- Men der snakkede vi begge to om forskellige film, vi godt kunne lide. Og det er jo ligesom en indfaldsvinkel, hvor man ligesom i hvert fald er enige om noget i starten, fordi man bliver jo gift med en instruktør i trekvart år eller et halvt år. Man er jo sammen altid, når man starter med at lave en film. 

- Det er jo ligesom "gift ved første klik", tror jeg. Altså man aner jo ikke, om man kan sammen, når man ikke kender folk. Men det var fantastisk og Blitz var fantastisk, og på den måde var det meget positivt.

LÆS OGSÅ: Prisvindende bogklassiker får ny filmatisering: "Denne her er til den yngre generation"

De nævnte begge to, hvordan deres kærlighed til to specifikke film hurtigt fik dem på bølgelængde.

Dan Laustsen fortalte således:

- Vi snakkede meget om 'Apocalypse Now', og vi snakkede meget om en film, der hedder 'I Am Cuba', som er en sort-hvid film, der er lavet i 62, som jeg synes alle folk skal se, da den er helt utrolig. Den har ikke har noget som helst med 'Farven Lilla' at gøre, men det var bare sådan en: "hvad er det, man godt kan lide?". Hvis han siger "rødt", og jeg tænker "blåt", så har man jo et problem. Så man vil jo gerne tænke lidt den samme vej, og det er jo en meget vigtig måde at komme ind i et projekt på.

- Så vi snakkede meget om, hvad vores visioner var, hvad vores baggrund var, hvad vi godt kunne lide og hvad for noget musik, vi kunne lide. Der var han selvfølgelig meget til sort musik, som jeg overhovedet ikke kendte noget som helst til. Det var superfedt, men vi snakkede meget om film og meget om de der klassiske mesterværker, altså som for eksempel 'Apocalypse Now' af Coppola.

Bazawule kunne ligeledes fortælle, hvordan de to mødtes i hans hus i Atlanta for at spise ghanesisk mad og se og snakke film.

'Farven Lilla' finder sted 1930’erne i Georgia, hvor Celie (Fantasia Barrino) og Nettie (Ciara) vokser op med en voldelig far. Da Celie bliver tvunget ind i et ægteskab med Mister (Colman Domingo), bliver de uadskillelige søstre adskilt. Celie passer Misters hus og børn i årevis og møder sangerinden Shug Avery (Taraji P. Henson), som viser Celie en ny side af livet. 

Udover at være baseret på Alice Walkers banebrydende og Pulitzer-vindende bestseller fra 1982, er den nye film primært en filmatisering af den Tony-vindende Broadway-musical af samme navn fra 2005.

Historien er tidligere blevet filmatiseret af Steven Spielberg i 1985, hvor filmen blev nomineret til hele 11 Oscars.

'Farven Lilla' kan ses i de danske biografer nu, og du kan købe billetter herunder.