Takkede først nej til rollen: Hollywood-stjernes hårde fortid trækker tråde til ny storfilm

Rørende interview med Farven lilla-skuespilleren Fantasia Barrino
Farven Lilla
(© Farven Lilla / Warner Bros.)

Den hædrede litterære klassiker 'Farven lilla' af Alice Walker blev i 1985 filmatiseret af mesterinstruktøren Steven Spielberg.

Filmen blev anerkendt med hele 11 Oscar-nomineringer, mens den i dag også har opnået status som filmklassiker.

Nu kan publikum igen opleve den stærke fortælling om Celie og hendes liv over flere årtier i den biografaktuelle Farven lilla, der denne gang er baseret på Broadway-musicalen.

Sanger og skuespiller Fantasia Barrino havde hovedrollen som Celie på de skrå brædder fra 2007 til 2008. Nu genoptager hun rollen på det store lærred. Barrino takkede dog først nej til rollen, da Celies livshistorie trak tråde til hendes egen fortid med overgreb og partnervold.

Instruktøren Blitz Bazawule, som tidligere har stået bag Beyoncés visuelle album 'Black Is King', var dog overbevist om, at Barrino var den rette til rollen.

Så da vi mødte skuespilleren til et interview i London, kunne hun fortælle, hvad der i sidste ende fik hende tilbage i rollen.

- Det, der ultimativt fik mig til at sige ja til at spille Celie igen, var hendes fantasi. At han [Bazawule, red.] gav hende en fantasi, fordi det har vi alle sammen. Vi fantaserer alle om at være andre steder og om, hvordan vi ser os selv.

Svaret kom i forbindelse med et spørgsmål om en scene i filmen, der skiller sig ud i forhold til den originale filmatisering, da den portrætterer et scenario, som udelukkende foregår i Celies fantasi.

- Man kan gå forbi en butik og forestille sig selv i de sko, man ser. Okay, jeg kan ikke købe dem lige nu, men jeg kan komme tilbage senere.

- I mit yngre liv brugte jeg meget tid på at forestille mig selv i en bedre situation.

Fantasia Barrino stopper sig selv midt i svaret, da hun bliver rørt over at tænke tilbage. Hendes medstjerne Danielle Brooks lægger en hånd på hendes arm, inden Barrino fortsætter.

- Vores samfund er meget nostalgiske omkring 'Farven lilla'. De vil gerne se replikker blive sagt på en bestemt måde. De vil gerne genleve de minder, fordi netop denne her film [Spielbergs 'Farven lilla', red.] betyder så meget for så mange mennesker.

Farven lilla
(© Danielle Brooks & Fantasia Barrino i 'Farven lilla' / © Warner Bros.)

- Det var et stort øjeblik. Det var første gang, at en film, hvor vores samfund følte os set, blev nomineret til 11 Oscars. Så det betød meget. 

- Men der var også øjeblikke, hvor vores samfund følte sig misrepræsenterede. Så jeg er virkelig taknemmelig for, at de nu vil få lov til at opleve mange flere glædelige øjeblikke. Som at se os i kirke, blive gift og være glade og danse sammen. Da Shug Avery kommer til byen.

- Der er så meget glæde, selvom det er en meget smertefuld film. Og jeg håber, at publikum vil gå fra filmen med håb.

Udover Fantasia Barrino og Danielle Brooks ses også den Oscar-nominerede Taraji P. Henson på rollelisten overfor bl.a. Colman Domingo, H.E.R. og stjerneskuddet Halle Bailey.

'Farven lilla' foregår i den amerikanske stat Georgia i starten af 1900-tallet og følger Celie, fra hun er 14 år gammel. 

Mens både hendes far og senere hendes mand bliver ved med at mishandle hende, finder Celie trøst og støtte i sin søster Nettie, hendes svigerdatter Sofia og sangerinden Shug Avery.

Den danske filmfotograf Dan Laustsen, der har modtaget to Oscar-nomineringer for sit arbejde på 'The Shape of Water' og 'Nightmare Alley', står bag kameraet på filmen. 

Danskeren arbejder netop nu på endnu en film med Guillermo del Toro i form af 'Frankenstein', hvor Lars Mikkelsen bl.a. kan findes på rollelisten.

'Farven lilla' har biografpremiere den 18. januar og er en del af Biografklub Danmark.