Chokerende sand historie inspirerede ny anmelderrost film med Natalie Portman

Yderst kontroversielt
May December
(© Scanbox Entertainment)

Selvom Carol-instruktør Todd Haynes' nye film, May December, ikke som sådan er en genskabning af virkelige hændelser, trækker den lange tråde til en ægte polariserende sag fra 1990erne, der chokerede folk over hele verden.

Filmen følger en skuespillerinde ved navn Elizabeth Barry (Natalie Portman), der som forberedelse til en kommende rolle opmærksomt observerer hverdagen for 62-årige Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore), 13 år efter hun blev dømt for at have forført og voldtaget sin 13-årige kollega, Joe Yoo (Charles Melton). 

Gracie endte med at gifte sig med Joe efter at have afsonet sin fængselsdom og født hans børn i fængslet. Udadtil virker de som et lykkeligt par, men da Elizabeth stiller spørgsmål og forsøger at forstå, hvordan forholdet blev til, begynder det at danne kløft mellem parret.

Den foruroligende aldersforskel mellem Gracie og Joe i begyndelsen af deres forhold i filmen, minder meget om den ægte historie om den 36-årige skolelærer Mary Kay Letourneau, der indledte en affære med sin 12-årige elev Vili Fuaalau i 1996. 

Lærer-elev forholdet blev delt med offentligheden i 1997, da Letourneaus mand fandt kærlighedsbreve, der bekræftede den ulovlige affære. Letourneau var allerede gravid i syvende måned med Fuaalaus barn, da en af hendes mands slægtninge ringede til skolen og fik hende anholdt.

LÆS OGSÅ: Mads Mikkelsen vinder den europæiske Oscar

Hun fødte deres baby i maj 1997, erkendte sig skyldig i to beretninger om børnevoldtægt og modtog en dom på syv års fængsel. Alligevel blev Letourneau løsladt 80 dage efter at være blevet anklaget på betingelse af, at hun aldrig ville genoprette forbindelsen til Fuaalau og ville tjekke ind på et behandlingssted for sexforbrydere.

May December
May December (© Scanbox Entertainment)

Hun tilsidesatte dog retskendelserne og gik endnu engang i seng med ham, hvilket resulterede i en anden graviditet. Deres andet barn blev født i fængslet, da den oprindelige dom blev genindsat i 1998, efter at Letourneau overtrådte vilkårene, der frigjorde hende.

På trods af stor medietumult og juridiske konsekvenser skrev parret en bog sammen om deres forhold med titlen 'Only One Crime, Love', der blev udgivet i 1998.

I et interview med Oprah sagde Letourneau: "Jeg mener med al sikkerhed, at denne unge mand er mit livs kærlighed, ellers ville jeg ikke have gjort det mod mine børn." 

År efter at have afsonet sin dom, og retskendelsen blev ophævet, blev Letourneau og Fuaalau (på samme måde som karaktererne i 'May December') gift i 2005. De forblev sammen, indtil den tidligere studerende søgte om skilsmisse i 2017, og de gik formelt fra hinanden i 2019, samme år som Letourneau døde af kræft i en alder af 58.

May December
May December (© Scanbox Entertainment)

Selvom der er nogle klare paralleller mellem filmen og sagen fra det virkelige liv, er der forskelle i plottet, som adskiller den fiktive film fra dens inspiration. I 'May December' begyndte forholdet mellem Gracie og Joe i en dyrehandel, hvor de to arbejdede sammen. Til forskel fra Letourneaus historie har parret i filmen tre børn sammen.

Men på trods af de kontekstuelle forskelle, er det klart, at Meltons karakter i 'May December' gennemgår mange af de samme kampe, som Fuaalau ganske vist gik igennem som et resultat af affæren.

LÆS OGSÅ: Filmfænomen dominerer: Golden Globe-nomineringerne 2024 er landet

'May December' er for nyligt blevet udgivet på Netflix i USA, hvor den er blevet mødt med stor anmelderros. 

Skuespillertrioen – Portman, Moore og Melton – bliver alle ligeledes spået som sandsynlige kandidater, når årets Oscar-nomineringer bliver offentliggjort den 23. januar.

'May December' får dansk biografpremiere den 4. januar.