5 vanvittige ting du (måske) ikke vidste om Nolans 'Oppenheimer'

Mesterinstruktøren overgår sig selv
Oppenheimer
(© 'Oppenheimer' / Universal Studios/UIP)

Christopher Nolan er tilbage i biografen med sin nye storfilm Oppenheimer, der omhandler J. Robert Oppenheimer – manden som var helt central i skabelsen af atombomben.

Med 'Oppenheimer' overgår Nolan og hans hold sig selv (igen) og begår nye, vilde cinematiske bedrifter.

Herunder har vi samlet 5 af de mest vanvittige detaljer, som man kan glæde sig til at se i biografen:

1. Ingen CGI

Nutidens film er fyldt med CGI (computer generated imagery) – selv i de mest enkelte scener bruger man computer teknologi til at fjerne noget eller tilføje en ny detalje. Ikke mindst tidens populære superheltefilm, der delvist er produceret foran en green screen.

Men ikke Christopher Nolan og 'Oppenheimer'. Filmen, der esitimeres til at have et budget på 100 millioner dollars, har overhovedet ikke brugt CGI. "Nul CGI" som Nolan selv udtrykker det i et interview med Collider.

Det betyder bl.a., at holdet har genskabt en atomprøvesprængning, den såkaldte ”Trinity Test”, kun ved brug af praktiske effekter. Det er noget af en bedrift i filmverdenen anno 2023.

2. Cillian Murphy sultede sig selv

Hovedrollen som J. Robert Oppenheimer indtages af Cillian Murphy, der af flere omgange har medvirket i Nolans værker. Men dette er hans første hovedrolle i samarbejde med mesterinstruktøren.

Således tog Murphy også sit portræt af den virkelige videnskabsmand meget seriøst. Her forklarer han i et interview med The Guardian, at han under optagelserne helt glemte at spise, sprang middag med holdet over og sov meget lidt:

- Jeg kørte på en helt skør energi: Jeg havde overskredet en grænse, hvor jeg ikke tænkte på mad eller noget som helst. Jeg var i en tilstand af hyper… Hyper-et-eller-andet. Men det var godt, fordi min karakter var sådan. Han spiste aldrig, forklarer Murphy og tilføjer i artiklen, at Oppenheimers diæt bestod af:

- Cigaretter og pibe. Han ville veksle mellem de to.

Den professionelle skuespiller vil dog ikke oplyse hvor mange kilo, han tabte til rollen eller hvilken diæt, han fulgte for at tabe sig.

Oppenheimer
(© 'Oppenheimer' / Universal Studios/UIP)

3. Robert Downey Jr.s bedste film nogensinde – ifølge ham selv

Den 58-årige stjerne Robert Downey Jr. har noget af et CV, der selvfølgelig tæller populære roller som Tony Stark aka Iron Man og Sherlock Holmes, men også Oscar-nominerede præstationer som Charlie Chaplin og i 'Tropic Thunder'.

Men hvis du spørger skuespilleren selv, er han ikke i tvivl om hvilken film, der er den bedste, han endnu har medvirket i:

- Jeg kan sige det direkte: Dette er den bedste film, jeg nogensinde har medvirket i, og jeg kan ikke vente med, at I alle skal opleve den, udtalte Downey Jr. til premieren i London.

I 'Oppenheimer' spiller han karakteren Lewis Strauss, som i den grad endte med at få en indflydelse på J. Robert Oppenheimers liv.

4. 'Oppenheimer' vejer 272 kg

Christopher Nolan er i den grad en biografmand. Derfor går han også utrolig meget op i hvilket format, som hans film optages og afspilles i. 

Filmskaberen foretrækker IMAX. Han har således indspillet 'Oppenheimer' på IMAX 70 mm og med en spilletid på knapt 3 timer, er det den hidtil længste film til at blive indspillet i netop dét format.

Det har også betydet, at man er endt med en enorm mængde film. Ruller af film. Ifølge Associated Press snakker vi om intet mindre end 17 km (11 miles) filmrulle med et vægt på 272 kg! (600 lbs).

Filmen indeholder i øvrigt de første sort-hvid optagelser lavet af et IMAX-kamera nogensinde.

I Danmark kan du opleve 'Oppenheimer’ i IMAX hos CinemaxX København og CinemaxX Aarhus og i 70 mm hos Gentofte Kino, Imperial og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Oppenheimer
(© 'Oppenheimer' / Universal Studios/UIP)

5. Optaget på de oprindelige lokationer

Nolan går op i autenticitet og er i den grad detaljeorienteret. Det betyder også, at instruktøren og hans hold faktisk har været på flere af de virkelige lokationer, hvor J. Robert Oppenheimer levede og opfandt atombomben. 

Ikke mindst på den hemmelighedsfulde Site Y i Los Alamos, New Mexico, hvor Oppenheimer og hans hold af forskere gjorde den banebrydende opdagelse, der førte til skabelsen af atombomben.  

Emily Blunt har afsløret, at holdet faktisk boede i New Mexico under optagelserne: "Det var som at være på sommerlejr". 

'Oppenheimer' kan ses i biografen fra 20. juli.

Anbefalet til dig