Glæd dig til disse 19 danske film resten af året

Bl.a. 'Jagtsæson 2', drama med Mads Mikkelsen og en længe ventet gyser-fortsættelse
Billede
(© Nordisk Film / Peter Riis)

Filmåret 2023 er allerede godt i gang. Denne påske har biografpublikummet bl.a. rig mulighed for at opleve både action i verdensklasse, tage på eventyr med hele familien eller dykke ned i nogle af de danske komedier og dramaer, der er aktuelle netop nu.

Men der er også rigtig mange andre danske film at se frem til resten af året. Heriblandt fortsættelser til publikumsfavoritter, spændende dramaer og selvfølgelig flere af Danmarks største skuespillere.

 

Læs også: Guide: Påskens nye premierefilm i biografen

OBS: Listens titler og premieredatoer kan ændre sig, mens nye titler kan komme til og andre ryge af premierelisten. 

Se listen over 2023's kommende danske film i biografen herunder:

Stille liv – 13. april 

Filmen følger den 19-årige Carl, der som adoptivbarn er splittet mellem to verdener.  

Carl har nemlig som eneste søn udset til at føre sin danske adoptivforældres stolte landbrugstraditoner videre. Men hans rødder og ophav trækker også i Carl, der søger tilbage mod Sydkorea. Han står nu overfor et valg, hvor han må afgøre, hvor han hører stil. 

I hovedrollerne finder man Bodil Jørgensen, Bjarne Henriksen og debutanten Cornelius Won Riedel-Clausen. Stille liv er instrueret af Malene Choi, der selv er adopteret fra Sydkorea. 

 

Underverden 2 – 13. april 

Dar Salim er tilbage som lægen Zaid, der i Underverden tog på et voldsomt hævntogt i den københavnske underverden, da hans bror blev slået ihjel. 

Zaid er i nu fængsel, og hvis han skal gøre sig håb om at se sin søn vokse op, må han hjælpe en PET-agent med at infiltrere en nådesløs bande.

Bag 'Underverden 2' står instruktør Fenar Ahmad, der også stod bag den første film fra 2017, der solgte over 180.000 biografbilletter. 

Foto: SF Studios

Viften - 20. april

Frederikke Aspöck, der bl.a. har stået bag den sorte-komedie De frivillige med Anders Matthesen, er på vej med et nyt humoristisk drama under titlen 'Viften'.

Filmen udspiller sig i Dansk Vestindien under kolonitiden i 1848 og følger de to sorte kvinder Anna, der er gift med den danske guvernør, og Petrine, der er hendes slave.

Anna Neye Poulsen, der bl.a. er kendt fra satireprogrammet 'Normalerweize', har både skrevet manuskriptet og spiller rollen som Anna, mens Sara Fanta Traoré spiller Patrine. Rollelisten byder også på Jesper Groth og Claus Riis Østergaard. 

 

Asfalt – 11. maj 

Den livstrætte lastbilchauffør Lasse fra Vestjylland for ændret sit liv radikalt, da en pige springer ud foran hans lastbil. Han når lige at bremse op og opdager til sine store overraskelse, at det er René, som han ikke har set i over 15 år. 

Charlotte Madsen, der tidligere har lavet filmen Kufferten, instruerer en række danske skuespillere som tæller Lars Mikkelsen, Mia Lyhne og Thue Ersted Rasmussen. I filmens hovedroller finder man Michael Asmussen (Under sandet) og Viilbjørk Malling Agger (Jauja). 

 

Englemageren – 8. juni

Filmen 'Englemageren' er en psykologisk og brutal thriller, der handler om kriminalbetjenten Laura, som er specialiseret indenfor cyberkriminalitet. 

Laura har været sygemeldt med en psykose efter en fødselsdepression, men da hun falder over en sag om en bestialsk seriemorder, vækkes hendes interesse. Hun beslutter sig nu for, at det er på tide at vende tilbage. 

Filmens rollebesætning består bl.a. af Julie R. Ølgaard, Roland Møller, Christopher Læssø og Stine Stengade. Udover at man finder Julie R. Ølgaard foran kameraet, er hun også kvinden bag idéen til filmen, som hun har produceret samt skrevet i samarbejde med Yusuf Othman.  

 Foto: Nordisk Film

Shabholm - 22. juni 

Satirekollegiet Gigis, der i 2020 stod bag antimationskomedien Blokhavn, vender tilbage i de danske biografer med filmen om Hassan, der er blevet træt af Danmark og den diskrimination, som han ofte møder. 

Han beslutter sig derfor for at rejse til solskinsøen Bornholm, der er blevet købt af en oliesheik og forvandlet til et mellemøstligt ferieparadis for udlændinge. Paradiset er dog måske for godt til at være sandt.

 

Toves værelse – 22. juni 

Toves værelse er en film om den berømte danske digter Tove Ditlevsen, der bl.a. har forfattet 'Man gjorde et barn fortræd', 'Barndommens gade' og 'Blinkende lygter'. 

Paprika Steen indtager rollen som Tove Ditlevsen, mens Lars Brygmann spiller ægtemanden Victor Andreasen, og filmen skildrer deres stormombruste ægteskab. 

Filmen er baseret på teaterstykket af samme navn, som også havde Steen og Brygmann i hovedrollerne. Den instrueres af Martin Zandvliet, der tidligere har samarbejdet med Paprika Steen på Applaus samt instrueret værker som' Dirch', 'Under sandet' og 'Marco Effekten'. 

 

Viktor mod verden – 3. august

Den 30-årige Viktor har levet i en beskyttet tilværelse, men da hans mor går bort, må han pludselig stå på egne ben i den verden, han ellers er blevet forskånet for. 

Han opsøger sin far, der ejer et skrantende forsikringsselskab i København. Viktor viser sig at have et talent for tal, og han bliver en livline for faderens selskab, mens en spirende kærlighed lurer med pigen Josefine. Men intet går, som det skal. 

På rollelisten finder man bl.a. Nicolas Bro, Rosalinde Mynster og Kurt Ravn. 


Foto: 
Heikki Leis

Birthday Girl – 17. august 

Vi befinder os ombord på en cruiseliner på vej til Caribien. Den 42-årige Nanna har inviteret sin datter Cille og hendes bedste veninde på et cruiseophold - en rigtig mor-datter-oplevelse - for at fejre Cilles 18-års fødselsdag. 

Men fejringen går galt. Cille bliver nemlig voldtaget – og hun kan intet huske fra natten. Nanna vil have at det skal anmeldes og undersøges, men hun indser hurtigt, at skal der ske retfærdighed, så må hun tage det i egne hænder. 

Trine Dyrholm spiller overfor det danske stortalent Flora Ofelia Hofmann Lindahl, mens det er den kritikerroste instruktør Michael Noer (Nordvest, Før frosten), som står bag kameraet. 

 

Idioten - 31. august

Siden Tobias og Cille fandt hinanden, har de forsøgt at få deres liv tilbage på rette køl. Tobias er færdig med afvænning, mens Cille, efter mange år med psykisk og fysisk sygdom, er ved at vende tilbage til et normalt liv. 

Det unge par, der spilles af Jacob Skyggebjerg og Sarah Juel Werner, venter nu deres første barn, men deres turbulente fortid begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om de overhovedet er egnet til at blive forældre. 

Filmen er instrueret af Kasper Rune Larsen, der i 2017 debuterede med spillefilmen Danmark, hvor Skyggebjerg ligeledes kunne ses i en større birolle. 

 

Kalak – 7. september 

Filmen er baseret på Kim Leines selvbiografiske roman fra 2007.  

Historien handler om Kim, der vokser op i en religiøs familie i en norsk bygd og som 17-årig tager til Danmark og flytter ind hos sin far, der forgriber sig seksuelt på ham. 

Den unge mand uddanner sig til sygeplejerske og tager til Grønland for at arbejde i selskab med sin kæreste. Men kærligheden holder ikke, og Kim begiver sig ud i det grønlandske natteliv fyldt med kvinder og stoffer. 

Instruktør Isabella Eklöf har tidligere stået bag den anmelderroste Bodil-vinder 'Holiday'. 

 

Befrielsen – 21. september 

Befrielsen udspiller i tiden omkring afslutningen på 2. Verdenskrig og tiden efter og følger en forstanderfamilie, der beordres til at huse 500 tyske flygtninge. 

Ægteparret skal nu beslutte, om de skal hjælpe de mange flygtninge og dermed gå imod stemningen fra det danske folk og modstandsbevægelsen og dermed leve med risikoen for at miste alt. 

Midt i konflikten begynder deres søn at hjælpe modstandsbevægelsen, hvilket presser ægteparret yderligere. De tvinges til et tage et valg, der ligegyldigt udfaldet vil ændre deres liv for altid. 

Pilou Asbæk og Kathrine Greis-Rosenthal spiller hovedrollerne, mens Oscar-vinderen Anders Walther (Helium) instruerer. 


Foto: Henrik Ohsten

Bastarden – 28. september 

Mads Mikkelsen vender tilbage til dansk film med dette periodedrama, der udspiller sig i Vestjylland i 1750’erne. 

Det er Frederik 5’s største ønske at kolonisere og civilisere den jyske hede, og derfor begiver den stålsatte kaptajn Ludvig Kahlen sig afsted for at opdyrke heden. Det viser sig dog at være en større udfordring, da jorden er gold, og både ulve og lovløse hærger landet. Dertil forsøger den frygtindgydende godsejer Frederik de Schinkel at tvinge Kahlen væk. 

Da Schinkels husholderske, Ann Barbara, løber væk og søger tilflugt hos Kahlen, formes der et stærkt bånd mellem de to, og sammen tager de kampen op. 

'Bastarden' er den første dansksprogede film fra den danske instruktør Nikolaj Arcel siden den yderst succesfulde En kongelig affære. I hovedrollerne ses altså Mads Mikkelsen og Amanda Collin (En frygtelig kvinde, Fædre og mødre). 

 

En efterfølger til den populære danske komedie Jagtsæson fra 2019, der havde Mille Dinesen, Lærke Winther og Stephania Potalivo i hovedrollen. Den første film solgte hele 462.712 billetter i de danske biografer. 

Trioen vender tilbage til en ny omgang, hvor en Bellas polterabend venter. Men intet går som forventet, og det ender bogstavelig talt i bål og brand. 

 

Glasskår  26. oktober

Den 16-årige Tobis bevæger sig i løbet af en sommer fra at være en stor dreng til at være en ung mand.

Tobias skal modvilligt tilbringe hele sommeren hos sin mormor og morfar, mens hans mor skal på forretningsrejse. Men da han møder den 25-årige Aron udvikler opholdet sig i en uventet retning.

Arons indre mørke truer nemlig konstant med at ødelægge Tobias' mentale helbred og hans forhold til alle omkring ham. 

 

For evigt – 30. november

Denne danske science fiction-film følger tiden efter et voldsomt jordskælv, der forsager en sprække på flere kilometer under Atlanterhavets overflade. Det fremskynder klimaforandringerne, som nu truer menneskehedens eksistens.  

Det nyforelskede par Elias og Anita må skilles i Danmark, da Elias vælger at blive en del af det videnskabelige hold, der skal forsøge at lukke sprækken på bunden af havet. Da de mødes flere år senere, bliver Elias konfronteres med livets fravalg. 

Filmen er skrevet og instrueret af Ulaa Salim, som også stod bag Danmarks sønner. Mens hovedrollerne indtages af Simon Sears (Herrens veje) og Nanna Øland Fabricius, der også er kendt som popsangeren Oh Land. 

 

Knapt 30 år efter handlingen i den danske gysersensation Nattevagen fra 1994 samler fortsættelsen 'Nattevagten – Dæmoner går i arv' op på trådene. 

Den nye film følger parret fra den første films datter Emma, der opsøger den psykopatiske seriemorder, Kommissær Wörmer, for at forstå, hvad der har drevet hendes mor til selvmord og gjort faren til en skygge af sig selv. Men det bliver starten på et blodigt hævntogt mod alle dem, som er årsag til Wörmers skæbne. 

Ole Bornedal står bag manuskriptet og instruerer fortsættelsen, som han også gjorde på den originale film, samt den amerikanske genindspilning fra 1997, 'Nightwatch'. 

Flere af den første films hovedroller vender tilbage, herunder Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodnia og Ulf Pilgaard, mens nye navne bl.a. tæller Fanny Bornedal som nattevagtens datter, Paprika Steen, Sonja Richter og Alex Høgh Andersen. 

 

Bedre tider – premiere i efteråret 2023 

I den nye danske film 'Bedre tider' sætter en familie sig for at redde faderens bageri ved at lave "verdens største træstamme". 

Det sker med brødre-duoen Sebastian Jessen og Andreas Jessen i front, som sammen med Ari Alexander spiller tre søskende, der skal hjælpe deres evigt optimistiske far Vagn (spillet af Lars Brygmann) med at genrejse hans lukningstruede bageri i Nordsjælland. 

I ungdommen præsterede Vagn at lave "verdens største romkugle" - og nu er turen altså kommet til træstammen. Men i takt med, at familien kaster sig ud i dette (vanvids)projekt, dukker hemmelighederne op til overfladen. 

Bag kameraet står Milad Avaz, som tidligere, i samarbejde med sine brødre, har stået bag spillefilmene Mens vi lever og Kollision, mens han sidste år debuterede bag kameraet med thriller-serien 'Alfa'. 

 

Højst besynderlige typer – premiere i 2023 

Mikael Wulff, der bl.a. er kendt som en del af WulffMorgenthaler, står bag denne feelgood-film, der handler om tre skæve eksistenser, som mødes på et afgørende tidspunkt i livet og her former et fælles venskab. 

Brian Lykke indtager rollen som den kvikke Martin, der ramler ind i en god, gammeldags omgang modvind, hvilket han forsøger at dulme med en våd tur i byen. Han møder dagen derpå helt tilfældigt sin gamle ven Knud samt en ung pige, spillet af henholdsvis Rasmus Bjerg og Thit Aaberg. 

Det umage møde bliver starten på en morsom og syret tur gennem København, hvor det skal vise sig, at de tre højst besynderlige typer har meget mere tilfælles, end de ellers lige havde regnet med.