10 ting du måske ikke vidste om RoboCop

Cyborgen på kryds og tværs
Billede
(© RoboCop (1987) / Orion)

I denne uge er der premiere på actionfilmen RoboCop. Men der var allerede en RoboCop-film i 1987, som fik to efterfølgere, flere TV-serier, computerspil og tegneserier.

Her er 10 ting, du måske ikke vidste om RoboCop, ny som gammel:

1. Peter Weller lagde krop til RoboCop i de to første film, mens Robert John Burke spillede rollen i treeren. I den nye film hedder Robo-skuespilleren Joel Kinnaman.

2. Den første film fra 1987 kostede 13 mio. dollars at producere og indspillede 53 mio. i USA alene.

3. Frank Miller, skaberen af 300 og Sin City, skrev manuskript til RoboCop 2 og RoboCop 3.

4. 1987-filmen blev nomineret til tre Oscars for Bedste klipning, Bedste lyd og Bedste lydredigering. Den vandt sidstnævnte pris.

5. Miguel Ferrer spiller RoboCops skaber i den oprindelige film, og han har en rolle i den nye version.

6. RoboCop-filmene foregår i Detroit i USA, og byen er ved at bygge en statue af den ikoniske filmrobot, som gerne skulle stå klar foråret 2014.

7. Traileren til RoboCop brugte musikken fra en anden cyborg-film, nemlig The Terminator fra 1984.



8. Filmen fik oprindeligt en X-rating (ingen adgang for folk under 18 år) af de amerikanske censurmyndigheder for sit voldelige indhold. X-censuren bliver normalt brugt til pornofilm. Instruktøren Paul Verhoeven klippede en ny udgave med mindre blod og flere humoristiske indfald, og efter 11 yderligere versioner fik han omsider censuren ned på en R-rating (tilladt over 17 år kan kun ske med følge af en forælder eller værge).

9. Marvel Productions, der stod bag en række af 1980ernes mest berømte tegneserier som 'Spider-Man and His Amazing Friends' og 'G.I. Joe: A Real American Hero', producerede en animeret TV-serie baseret på RoboCop-karakteren. Serien kørte kun én sæson i 1988 og tonede selvfølgelig ned for volden. Fx blev alle karaktererne udstyret med laservåben i stedet for almindelige pistolkugler.

10. Special-effekterne til den første film blev skabt på en Commodore Amiga-computer.

RoboCop får premiere på torsdag den 6. februar.