Guide til Oz

Historien bag 'Oz: The Great and Powerful'
Follow the Yellow Brick Road
(© Disney Pictures / MGM)

I går havde Sam Raimis Oz: The Great and Powerful premiere i de danske biografer. Filmens univers er langt fra nyt og bygger på L. Frank Baums børnebøger, som har været filmatiseret adskillige gange i mere eller mindre vellykkede udgaver.

Vi guider dig igennem de mange afskygninger af Oz suppleret med diverse klip forneden.

L. Frank Baum, bøgerne og historien
Forfatteren L. Frank Baum skrev i alt 14 "kanoniske" bøger om det vidunderlige land Oz. Den første, med titlen 'The Wonderfuld Wizard of Oz', blev udgivet i 1900, og den omhandler den forældreløse pige Dorothy, som bliver transporteret fra Kansas til det eventyrlige land Oz, hvor hun skal besejre The Wicket Witch of the East. Undervejs møder hun de små Munchkins, et levende fugleskræmsel, en tinmand og en kujonagtig løve. Dorothy var hovedperson i flere af Baums efterfølgende bøger, men blev efterhånden skiftet ud med andre karakterer, bl.a. den retmæssige hersker af Oz, Prinsesse Ozma. Baum skrev flere historier om Oz, og han blev efterfulgt af diverse forfattere, der tog universet videre.

The Wonderful Wizard of Oz

De tidlige filmatiseringer
'The Wonderful Wizard of Oz' fra 1910 er den første bevarede filmversion af Baums børnebog, men den blev produceret uden hans direkte input. L. Frank Baums eget filmselskab The Oz Film Manufacturing Company stod bag en kortfilm i 1914 med titlen 'His Majesty The Scarecrow of Oz', som han selv skrevet og produceret den. Den første spillefilm, der har Oliver Hardy (kendt fra Gøg og Gokke) som tinmanden, havde ikke meget med Baums bog at gøre - men det havde den korte tegnefilm 'The Wizard of Oz' fra 1933, som tilmed var den første i farver, og gav idéen til, at Kansas skulle vises i sort-hvid og Oz i farver.

The Wizard of Oz (1933)

The Wizard of Oz (1939)
Den mest kendte version af Baums eventyr er fra 1939 og har Judy Garland i hovedrollen som Dorothy. Filmen er en musical i farver og er blevet en ægte klassiker, især i hjemlandet USA. Filmen blev faktisk ikke nogen stor salgssucces og indspillede 3 mio. dollars med et budget på 2 mio. Det blev til to Oscars, bl.a. for sangen "Over the Rainbow", der sidenhen er blevet kåret til den bedste filmsang af Det Amerikanske Filminstitut. The Wizard of Oz figurerer ofte på lister over verdens bedste film, og det har indtil videre ikke været muligt for efterfølgende film tilnærmelsesvist at nå samme status.

The Wizard of Oz

De efterfølgende film
Der skulle gå helt frem til 1974, før en officiel efterfølger til 'The Wizard of Oz' blev produceret. Tegnefilmen 'Journey Back to Oz' var baseret på Baums anden roman, 'The Marvelous Land of Oz', og helt oplagt lagde Judy Garlands datter, Liza Minnelli, stemme til Dorothy. Fire år senere i 1978 kom Sidney Lumets blaxploitation-udgave 'The Wiz' med Michael Jackson og Diana Ross i de bærende og syngende roller. Den mest kendte af de efterfølgende film blev dog 'Return to Oz' fra 1985, som Disney Pictures producerede, og som var en uofficiel efterfølger til 1939-filmen. 'Return to Oz' blev en kritisk og kommerciel fiasko.

Journey Back to Oz

Oz: The Great and Powerful (2013)
Den nye film med James Franco som Oscar Diggs, der er tryllekunstner i Kansas og bliver transporteret til Oz, er ikke direkte baseret på en bog af L. Frank Baum. Filmen er en prequel til bogen 'The Wonderful Wizard of Oz' og har et budget på 200 mio. dollars.

Oz: The Great and Powerful

Oz uden for filmen
Ud over de mange filmatiseringer til biograferne har TV også stået for mere eller mindre troværdige versioner af Oz-historierne. Flere animerede TV-serier, bl.a. en animé på 52 episoder, er det blevet til, og både Tom og Jerry samt The Muppets har været på besøg i Oz. Derudover har der været masser af teater-opsætninger, musicals, tegneserier, computerspil og legetøjskollektioner inspireret af Oz.Tom and Jerry & The Wizard of Oz

The Wizard of Oz (1939)

The Wiz (1978)