'Watchmen' feature

Læs om den premiereaktuelle superheltefilms mesterlige tegneserieforlæg.
Billede

Den er blevet udråbt til en af de 100 bedste romaner siden 1923 af det anerkendte tidsskrift Time Magazine. Den er blevet hyldet som et komplekst mesterværk. En tegneserie for voksne, der vender op og ned på myten om superhelte, og som nu har fundet vej til det store lærred. Det er tid til 'Watchmen'!

Der er god grund til at se lyst på filmatiseringen. Dens visuelle design er nemlig lavet i tæt samarbejde med seriens oprindelige tegner Dave Gibbons, så kulisser og farver er helt i tråd med den originale vision. Derudover viste filmens instruktør Zack Snyder sig yderst tro mod Frank Millers grafiske roman '300', da han instruerede den blodige spartanerhistorie i 2006. Handlingen i 'Watchmen' er en kombination af brutale slagsmål og intelligente dramaturgiske fornyelser af genren, som kan appellere til både det typiske actionfilmspublikum, men også til den mere kræsne biografgænger, der normalt ikke ser denne slags film.

Alternativ verden
'Watchmen' foregår i en alternativ verden, hvor maskerede helte rent faktisk render rundt og bekæmper forbrydere. Året er 1985. Ronald Reagan er aldrig blevet præsident, eftersom Richard Nixon stadig sidder på posten, og spændingerne mellem USA og Sovjetunionen er på sit højeste. Frygten for atomkrig er evigt til stede, og der er kaos i det splittede, amerikanske samfund.

De eneste, der kan holde lov og orden, er de udstødte, tidligere superhelte kaldet Watchmen, som samles igen for at afsløre et komplot imod dem, og for at stoppe den uomgængelige atomkrig. Den eneste egentlige helt med superkræfter er Dr. Manhattan, en komplet blå mand, hvis kræfter er nærmest uden grænser. Han er et symbol på ikke blot overmennesket i stil med Superman, men også på de uhyggelige konsekvenser ved atomforskning.

Blue Beetle, Mr. Muscles… Hvem?
Selvom der er meget nyt på spil i 'Watchmen' i forhold til sin samtid, har seriens forfatter Alan Moore hentet sin inspiration andre steder fra. For eksempel er hans figurer delvist baseret på en række superhelte fra forlaget Charlton Comics, der senere blev opkøbt af giganten DC Comics, som også har rettighederne til 'Watchmen'.

'Watchmen' foregår over et halvt århundrede, og der er flere generationer af superhelte, hvoraf den første generation, kaldet Minutemen, har tossede navne som Hooded Justice, Mothman og Dollar Bill, og hvis kostumer ikke er så langt fra de nu ukendte Charlton-heltes. Karakterer som Captain Atom, Mr. Muscles og Blue Beetle ringer måske ikke den største klokke i vore dage, men Moores genistreg er, at hans historie bygger på disse karakterer, men gør dem skarpe i kanten i sit eget værk.

På samme måde sættes eksisterende myter og personer i en ofte temmelig dyster, men original kontekst i to af Moores andre tegneserier 'The League of Extraodinary Gentlemen' og 'V for Vendetta' (begge filmatiseret i henholdsvis 2003 og 2005). Den dystre tone har været kendetegnende i nogle af de mest succesrige tegneseriefilmatiseringer så som 'The Dark Knight', så hvis trenden fortsætter, kan også 'Watchmen' se frem til at indskrive sig som endnu en vellykket filmatisering af en tegneserie.

Læs den udvidede version i Kino.dk-magasinet.

Af Daniel Bentien