Instruktørs syngende takketale overraskede alle: Nu rammer filmen de danske biografer

Danske anmeldere anbefaler 'Smoke Sauna Sisterhood'
Anna Hints
(© Sebastian Gabsch)

Der er ikke længe til årets Oscar-show, og noget af det, vi glæder os allermest til, er at se de mange takketaler – for hvad mon stjernerne finder på at tale om? Mon de kommer til at græde? Hvem takker de?

Én filmpersonlighed, der overraskede alle i salen med sin takketale, er den estiske instruktør Anna Hints, der sidste år modtog prisen for Bedste europæiske dokumentarfilm ved European Film Awards.

Prisen blev modtaget for den premiereaktuelle Smoke Sauna Sisterhood, der lige nu kan opleves i biografen.

Find dine billetter og se traileren nederst.

Anna Hints var slet ikke til at skyde igennem, da hun modtog prisen, og hun endte med at fremføre en såkaldt runosang på võro og engelsk, mens hun opfordrede sit filmhold til at bakke op med yderligere vokal. 

Se klippet herunder.

'Smoke Sauna Sisterhood' er en dokumentarfilm, der foregår i en glohed sauna i midten af en skov, hvor en gruppe kvinder deler deres mest personlige historier, mens kameraet indfanger deres kroppe i smukke nærbilleder. 

Filmen har efter succesfulde festivalvisninger og priser nu ramt biograferne herhjemme med en egentlig premiere, og de danske anmeldere tager godt imod dokumentaren. 

Nanna Frank Rasmussen fra Politiken giver fx 5 ud af 6 hjerter, og hun bygger bl.a. sin begejstring på følgende citat: ”...voldsomme livshistorier driver ned ad de knastede trævægge og giver publikum sved på panden og våde øjne i [filmen, red.], der viser, at det ikke bare er saunaen, der skaber rum for erkendelse. Det gør filmrummet også.”

Også Damla Erdölek fra Soundvenue giver 5 ud af 6 stjerner og skriver:

"'Smoke Sauna Sisterhood' mediterer syleskarpt over kvindeliv, mens den på poetisk vis gør kvindernes udsagn universelle ved at lade dem sameksistere i naturen blandt traditionerne." 

Se flere anmeldelser af filmen her.

'Smoke Sauna Sisterhood' er aktuel i biografen. Køb dine billetter på kino.dk herunder.