Efter 30 år er Ulf Pilgaard tilbage: "Det var som at tage en frakke på"

Interview med legenden om 'Nattevagten - Dæmoner går i arv'
'Nattevagten'
(© 'Nattevagten' / © Obel Film A/S)

I 1994 var det alt andet end grin, som Ulf Pilgaard fremkaldte på det store lærred, da den ellers komiske skuespiller sprang ud som nekrofil seriemorder.

Kommissær Peter Wörmer i Nattevagten er blevet en af den danske skuespillers helt store glansroller på film. Og nu er Pilgaard så klar til at vende tilbage til den ikoniske figur og spille ham igen nu 30 år senere.

Vi har mødt den danske legende inden premieren på Nattevagten 2 - Dæmoner går i arv. Her fortæller 83-årige Pilgaard om sin første reaktion på fortsættelsen, hvordan det er at spille Wörmer igen, samarbejdet med Ole Bornedal og meget mere.

- Jeg tror, at det er mindst 15-20 år siden, at Ole begyndte at snakke om den [Nattevagten 2, red.], og der tænkte jeg bare: ”Ej, nu må du kraftedme stoppe. Det forekom mig fuldstændigt idiotisk”, fortæller Ulf Pilgaard i vores nye podcast og fortsætter:

- Den første 'Nattevagten' er jo næsten en urørlig ting. Den kunne man jo ikke lave bedre, vel? Men der er bare sket noget, fordi nu er der vitterligt gået en generation. Der er gået 30 år. Det siger jeg faktisk til Nikolaj på et tidspunkt i filmen: ”Tænk engang, at der er gået 30 år”. Og det synes jeg i sig selv er lidt interessant, forklarer Ulf og siger afsluttende:

- Man skal lægge mærke til undertitlen [Dæmoner går i arv]. Det er dem, som spiller hovedrollen.

Lyt til hele vores podcast med Ulf Pilgaard  herunder, hvor han også fortæller om den første 'Nattevagten'  og andre af karrierens fremtrædende roller. Du kan også finde interviewet i din foretrukne podcast-app (søg på blot "kino.dk filmpodcast"):

Man antog nok, at Wörmer døde i den dramatiske afslutning på 'Nattevagten', hvor Kim Bodnias karakter Jens skyder ham. Men som 2'eren her beviser, så er han stadig i live - om end i en noget medtaget tilstand:

- Man ser jo ikke, at han udånder, og der sker jo så det, at han oplever og bliver opbevaret. Men han er jo smadret. Han er mere eller mindre en grøntsag. Og så vil jeg ikke sige mere her, siger Ulf Pilgaard i podcasten.

LÆS OGSÅ: Har 29 år været ventetiden værd? "Julens store must see i biografen"

Den 83-årige skuespiller fortæller, at selvom, at han ikke skænket Wörmer så mange tanker de sidste tre årtier ("Jeg har jo været i gang med 117 andre ting"), så var det ikke svært at træde tilbage i rollen. 

Ulf Pilgaard forklarer, at han tilbage i 1994 gik så dybt ind i figuren, at den aldrig har forladt ham:

- Det var ligesom at tage en frakke på. Det var fuldstændig som at være tilbage igen. Så meget går man jo ind i en figur, så det er ikke noget problem øjeblikket at gå ind i karakteren igen.

Det hjælper nok også, at Ulf Pilgaards samarbejde med instruktør Ole Bornedal er noget udover det sædvanlige:

- Ole og jeg har et særligt bånd. Det har du med nogle instruktører. Ole behøver faktisk ikke rigtig sige noget til mig. Det er noget mærkeligt noget. Når bare han antyder noget, så ved jeg lige med det samme, hvad han tænker. 

- Det er meget få instruktører, du kan den slags med. Og jeg har jo oplevet andre – nu vil jeg ikke nævne nogle navne, men der er bestemt én, som jeg tænker på – som simpelthen ikke kan udtrykke, hvad det er, de gerne vil have, og som derfor gerne vil se nogle bud. Og så er du på herrens mark, fordi ”Hvad fanden?”, så skal du ind i den der instruktørs hjerne, ”Hvordan fanden tænker hun eller han?”, forklarer Ulf Pilgaard.

Hør meget mere om Ulf Pilgaard og Nattevagten-filmene i vores podcast med ham. Og vil du gerne dykke endnu mere ned i Nattevagten-universet, så har vi også lavet en podcast-special med Ole Bornedal - læs mere her.

'Nattevagten - Dæmoner går i arv' kan ses i biografen nu - køb dine billetter her.