Harley Quinn har nærmest trådt alle over tæerne i Gothams underverden, og da Hr. J giver hende sparket er hun nu jaget vildt. Den maniske Black Mask er klar til at overtage byen, men det kræver masser af kapital. I en særlig diamant er der indkodet en nøgle til en kæmpe mafiaformue, og i bytte for sit liv tilbyder Harley at skaffe den. En listig lommetyv har stukket hånden i den forkerte lomme, og er pludselig den mest eftersøgte. Harley og en flok andre hårdtslående kvinder er pigens eneste chance for overlevelse. Harley Quinn er igen eneste lyspunkt omringet af endnu en forglemmelig gruppe, plastret til med farverigt grafitti, hurtige tekster selv Flash har svært ved at nå og læse, samt en handling der hopper frem og tilbage i en forvirrende historie. Filmen er stadig bedre end Suicide Squad, hvilket måske mere siger noget om hvor dårlig den stadig er. Måske et The i Suicide Squad kan gøre en forskel næste gang, eller også bør Jokerens ekskæreste virkelig stå på egne ben, som hun ellers praler så meget med her i Birds of Pray.
En gammel trussel lader til at være vågnet igen, og Modstandsbevægelsen er i en sørgelig forfatning siden slaget på Crait. En spion fra Den Første Orden bekræfter deres værste frygt, så Rey og vennerne drager ud på en mission, som skal hjælpe dem med at finde Exegol, Sith-Fyrsternes skjulte hjemverden. Kylo Ren har indgået et samarbejde her, men vedkommende deler ikke magten med nogen. Det er ikke bare afslutningen på en trilogi, men også enden på hele Skywalker Sagaen. Måske en dag vil der komme en Episode X-XII, selvom Kathleen Kennedy har lovet et opgør med trilogiformen. J. J. Abrams har mere lavet en fortsættelse til sin egen The Force Awakens, hvilket næppe kommer som en overraskelse. Den er dyster, trækker på Star Wars arven og generelt en film for fans.
Et år efter at Sarah Connor forhindre Dommedag sker det værst tænkelige; Skynet sender endnu en Terminator, som har held til at myrde sønnen John. Det skaber en ny virkelighed og en ny fremtid. Uden John er der ikke nogen modstandskamp, og Skynet findes hellere ikke længere. I denne alternative verden er det Legion, en kunstig intelligens i stil med Skynet, der udløser Dommedag. En ny modstandsleder skal findes, og Legion sender deres mest dødbringende Terminator tilbage i tiden. Dark Fate er ligesom den nye Star Wars trilogi, samt Jurassic World en requel. En blanding mellem en decideret fortsættelse, og en gentagelse i det her tilfælde af Judgement Day. Kan man leve med dette er det en ganske hæderlig fortsættelse, men nogen helstøbt oplevelse er det ikke. Resultatet skyldes til dels nok kreative uenigheder mellem James Cameron, og instruktør Tim Miller. Ønsket var at Dark Fate skulle være starten på en ny trilogi. Dark Fate bliver nok kun slutningen på en. Det røde Terminator øje er måske slukket for evigt.
Arthur Fleck er en mand med problemer. Mange problemer! På bunden af Gotham hutler Arthur sig gennem tilværelsen som klovn, passer sin gamle mor i deres usle lejlighed, mens han drømmer om et liv i rampelyset som komiker. Verden er dog ikke noget rart sted for en person med psykiske lidelser, og jo mere alt og alle tæsker på en, jo større bliver hadet, jo mindre har man til sidst at miste. Til slut bryder kaos ud og Jokeren er født! Jokeren er et mysterium, og den ikoniske DC skurk er faktisk stadig omgærdet af mystik efter den her film. Phoenix gør det fremragende som Arthur Fleck, hvor det hele slår klik og Jokerens skræmmende logik kommer til udtryk. Det er også en ganske anden type film fra nok tidens mest populære genre, og bestemt en oplevelse man ikke bør snyde sig fra.
27 år er gået siden børnene fra Tabernes Klub slog Det Onde, men nu er Pennywise den Dansende Klovn vågnet igen og klar til nye, bestialske mord i Derry. Mike er den eneste som blevet tilbage i hjembyen, og den eneste som kan huske hvad der skete i sommeren dengang. Han har brugt sit liv på at afdække hvor Det Onde stammer fra, og vigtigst af alt hvordan man endegyldigt bekæmper monsteret. Klubben samles en sidste gang til et endeligt opgør, men det bliver et mareridt ikke alle slipper helskindet fra. Stephen Kings berømte gyserklassiker bliver endnu engang fremragende vist igen på film, og Bill Skarsgård har i den grad udfyldt de store klovnesko efter Tim Curry. Pennywise har skræmt folk fra første dag, og nu kan en ny generation blive skræmt af blodige barnemord, skræmmende illusioner og forfærdelige transformationer. Dø, lorteklovn! DØ!
Bonnie skal starte i børnehaveklasse, og Woodys liv er ikke længere som det var i de gode, gamle dage på Anders’ værelse. Familien tager på biltur, og med er den ret så forvirret Gafli, der ikke helt forstår at han nu er et legetøj. På deres eventyr støder de på en gammel dukke, der har en særlig interesse i Woody. Nu må den gamle sherif gøre op om han vil fortsætte med de andre, eller starte en ny tilværelse med en flamme fra fortiden. Er man som legetøj på forhånd dømt til at ryge ud med skraldet, eller for evigt glemt under sengen? Eller kan man godt forestille sig en anden skæbne? Woodys liv har altid været at være der for de andre, og det er ganske rørende at se ham gøre noget for sig selv. Det er et bittesødt farvel.
Hele verden er så småt ved at komme videre efter Avengers omsider besejrede Thanos, men ingenting er som det var engang. Steve Rogers har givet skjoldet videre, flere af heltene har mistet livet, hvilket også gælder Peter Parkers ven og mentor, Tony Stark. Det er ikke nemt af tumle med hverdagens teenageproblemer, mens andre forventer at man løfter arven efter Iron Man. Ud af det blå dukker Quentin Beck op fra en parallelverden, da Jorden trues af Elementarånder fra hans udgave af Jorden. Ingenting er dog hvad det giver sig ud for, og da alt omsider lysner sker det værst tænkelige for Spider-Man. Seneste skud på stammen fra Marvel Studios er den egentlig afslutning på Fase 3, og dermed på Infinity Sagaen. Den virker som en epilog på Avengers: Endgame, og opvarmning på hvad der er i vente i Fase 4. Tom Holland gør det igen fremragende som netsvingeren, og Mysterio er en af mine personlige favoritskurke fra Spider-Man. Lige nu er fremtiden uvis, da aftalen med Sony stopper med Far From Home. Man kan kun håbe på at han kan forblive i MCU, men Sonys forrygende start med Venom i deres eget SUMC kan blive et problem. For hvor længe vil Sony fortsætte deres univers med Spider-Man skurke uden Spider-Man? Kevin Feige nægter i hvert fald at lade de to universer smelte sammen.
Verden har omsider accepteret mutanterne, og X-Men er heltene der redder dagen. Et soludbrud har bragt en rumfærge i stor fare, men der er i virkeligheden tale om noget langt farligere. Jean Grey bliver udsat for denne mystiske kraft fra kosmos, og vækker en person som Professor X siden hendes barndom har forsøgt at gemme væk. Andre er dog også interesseret i Jean Greys enorme kræfter, og de kommer hinsides fra vores solsystem. Med Days of Future Past besluttede man at lave om på tidslinien, men siden er man faldet tilbage i det hul man ellers succesfuldt var kommet op fra. Dette nye forsøg på historien om Dark Phoenix er mindst ligeså tarveligt som i The Last Stand. Utallige problemer, omskrivninger og Disneys opkøb af Fox gør at sidste kapitel i X-Men styrter til jorden. Sophie Turner har ikke mimik til og tyngde som den stærke mutant Jean Grey, for slet ikke at tale om hendes potentiale som skurk. Lad hende nøjes som mut teenager i Game of Thrones. Efter 20 år er Fox’ Marvelunivers metaltræt, og hvornår forstår de at en sky fra rummet bare ikker duer?! Kevin Feige, vi ser frem til at I rebooter X-Men i fremtidens MCU!
Fem år efter at Godzilla sejrede, så har Monarch organisationen fundet flere titaner, men nu trues de trods årtiers arbejde af lukning. En farlig økoterrorist kidnapper brutalt en forsker hos dem samt datteren Madison, der har udviklet en maskine som kan tale med fortidsuhyrerne. Under angrebet i San Francisco blev Madisons bror dræbt, og siden har kontakten til faren været sparsomt. Nu må faren sætte alt ind for at redde dem, men moren har en finger med i spillet, mens hele verden til sidst er ved at gå under. Er Godzilla virkelig kongen, eller Monster Zero den egentlige hersker! Det såkaldte Monster-Verse bliver udvidet med denne tredje film i universet, og en ordentlig samling af disse titaner myldrer frem. Tingene går hæsblæsende for sig, og ikke alt er lige rationelt. Seriøst, hvem lader sit barn komme i nærheden af et kæmpe møl?! Kan man se bort fra disse typiske skavanker fra Hollywood, så venter der et Mekka af CGI-ødelæggelse i bedst Zack Snyder stil. Jeg er så klar til at se Godzilla lægge arm med King Kong næste år, og filmen her antyder flere skumle hemmeligheder under Skull Island.
Tim Goodman har det anelse svært med Pokémonerne, som alle andre ellers er så pokkers vilde med. Han får et opkald fra politiet i Ryme City, hvor hans far arbejdede som kriminalbetjent, men er omkommet i en tragisk bilulykke. Tim rejser til byen, der er grundlagt af Howard Clifford, som ønsker at mennesker og Pokémoner lever i harmoni, for at rydde op i sin fars gamle lejlighed. Her møder han farens gamle makker, en flabet og koffeintrængende Pikachu, journalisten Lucy og hendes stressede Psyduck. Sammen vil de løse mysteriet om Pikachus manglende hukommelse, samt hvad der i virkeligheden hændte Harry Goodman. Det leder dem frem til et bedrag, hvor ingen er hvem eller hvad de giver sig ud for. Mere end 20 år har det taget, at omsætte det japanske kultfænomen til den første live-action film. Spillet der ligger til grund for filmen virker måske ikke oplagt, og selvom hele historien er en smule tynd, og set mere gennemført i andre film, så har hele herligheden hjertet på rette sted. Ikke mindst til alle os Pokémon fans, hvor der masser har påmindelser om den tidlige del af det animerede univers, faktiske direkte forbindelser. Det er selvfølgelig også svært at omsætte de klassiske spil, der helt grundlæggende er en slags hyldest til brutale dyrekampe. Filmen er ikke renset for de klassiske kampe, men har en holdning til emnet. I Ryme City er kampene forbudte, men foregår illegalt i undergrundsmiljøet. De mange Pokémoner er skam flotte, har fået egentlig pels, fjer eller skind, men smelter aldrig rigtig sammen med den virkelig verden.
Heltene blev slået. Thanos vandt. Da Tony Stark og Nebula omsider vender hjem ligger verden i ruiner. Faktisk er hele universet blevet halveret. Da Thanos bruger Evighedsstenene endnu engang, så tager de overlevende Avengers afsted for at få fingrene i dem. Kun på den måde har de chance for at gøre Thanos’ handling om. Her gør de en chokerende opdagelse, som tvinger dem ud på en farlig mission tilbage i tiden. Deres opgave i fortiden bliver dog opdaget, og det ender i et episk slag, hvor alt hvad der betyder noget er på spil. Efter mere end 10 år, og nu med Avengers: Endgame, så afsluttes Infinity Sagaen efter svimlende 22 film. Det gøres på en ganske imponerende, sikkert og tempofyldt måde. Handlinger fra tidligere begivenheder er centrum for historien, hvor gamle venner og fjender ses i nye kontekster. Heltene som vi har fulgt gennem det seneste årti tvinges til at træffe nogen hårde valg, og det er en yderst rørende og fyldestgørende ende på denne del af MCU. Kevin Feige, Marvel Studios, jeg og alle de andre fans kan ikke vente på, at se hvad I har tankerne med de næste 10 år. Jeg ser gerne 20 film mere fra jer.
I 1974 bliver drengen Thaddeus Sivana udvalgt til at være forkæmper, da den sidste af de syv troldmænd fra Troldmændenes Råd, der beskytter De Syv Riger mod De Syv Dødssynder, vil se om han er værdig. Da drengen ikke kan modstå Øjet, som kan slippe Dødssynderne løs, må troldmanden lede videre. Det lykkes først med Billy Batson, der som lille blev væk fra sin mor, og siden har boet hos adskillige plejefamilier. Da Dr. Sivana som voksen finder tilbage til troldmanden, så er verden endnu engang truet af de frygtelige uhyrer, som ikke har været frie siden en forræderisk forkæmper slap dem ud. Nu må Billy som helten Shazam tage kampen op, men han behøver ikke og gøre det alene! Man har kaldt Shazam! for DC’s svar på Guardians of the Galaxy, og det en ganske passende sammenligning. Tingene er endda endnu mere komisk, og det kammer til tider over i deres bestræbelse på at tage afstand fra Zack Snyders mørke, dystre stil. Desuden havner den nyklækket helt i starten i nogen belejlige situationer, hvor han kan afprøve sine evner mod tasketyve og tankrøvere. Det skal blive spændende om den nye kurs for DCEU er den rigtige, eller om DC Films må tigge Snyder om at komme tilbage.
En intergalaktisk krig udkæmpes imellem kree’erne, og skrullerne der kan skifte form. Verse er en kree med særlige kræfter, og sammen med gruppen Starforce får hun chancen, for at bevise sit værd for imperiet. Missionen går galt, og Verse havner på Jorden. Her får hun følgeskab af Nick Fury, der endnu har begge øjne i behold. De to opdager at intet er hvad det ser ud til, og Verse finder sandheden om hendes mystiske fortid. Black Widow og Captain har slået pjalterne sammen, det samme har Thor og Hulk senest gjort. Denne gang er det Captain Marvel og Nick Fury. Scenen er sat i de gode, gamle 90’er med datidens nethastighed, Blockbuster Video og Radio Shark. Det er tiden inden Avengers blev til, og gamle kendinge er tilbage i yngre udgaver. Det er nolstagi på alle måder, og det serveres lækkert og sikkert endnu engang af Marvel Studios.
Emmet og vennerne har stoppet direktørens Taco Tirsdag, da en invasion af Dublo gentagne gange ødelægger Klodsby, og henligger LEGO verdnen som en postapokalyptisk ørken i bedste Mad Max stil. Fem år senere bliver Lucy og nogen få udvalgte kidnappet af General Kaos, og Emmet må drage efter dem til Søstar systemet. Her vil den mystiske dronning giftes med Batman, og gøre Emmets vision om Mordommedag til virkelighed. Han får hjælp af den seje Rex, som er alt hvad Emmet ikke selv er. Men er Rex for god til at være rigtig? Og er dronningen nu virkelig så ond? I LEGO Filmen: Et Klodset Eventyr var det sønnens fri fantasi mod farens hang til orden, at følge tegningerne til punkt og prikke. Denne gang er det lillesøsterens ønske om at lege med brormand, mens han allerhelst vil bygge for sig selv. Denne symbolik mellem virkelighed og legen er fin, men lidt mere kringlet fortalt her i anden del, men slutningen får det hele til at komplet mening.
INDEHOLDER SPOILERS Et år er gået siden Hikke og vennerne slog Drago, og Bersærkø er ved at synke i havet af de mange drager. Dragos folk har ikke opgivet deres erobringsplaner, og de beder den skumle dragedræber Grimmel om hjælp. Da vikingernes hjem igen er truet beslutter Hikke, at de skal flygte til en skjult verden, som hans far igennem et liv har søgt efter. Her kan de finde det paradis som de håber på, men en lysvinge kiler sig ind imellem Tandløs og Hikke. Vikingernes hverdag på Bersærkø er endnu engang centrum for masser af farver, gak og løjer, humor, samt et imponerende spektrum af små og store drager. Det er en velfortjent og gennemført succes fra DreamWorks, og selvom Hikke og Tandløs’ veje må skilles, så ender de begge det rigtige sted. En happy ending lige efter bogen.
Langt væk raser krigen på Cybertron, og da alt håb synes ude for autobotterne, så flygter B-127 til Jorden. Her skal han få etableret en base til de andre overlevende, og sørge for at de onde decepticons ikke får nys om den. Han møder pigen Charlie, en tøs med hænder og hovedet skruet godt på, der hjælper ham i kampen mod sine mange forfølgere. Hvorfor kom Bumblebee til Jorden? Hvor fik han sit navn fra? Hvordan mistede han sin stemme? Svarene får man her, men jeg er ikke sikker på om de giver mening. I Transformers: The Last Knight bekæmpede Bumblebee nazister, men her kommer han først til Jorden i 1987. Heldigvis er Michael Bays efterhånden billige, gennemskuelige plastikeffekter, tåbelige eksplosioner og nedringet babes erstattet af en god, simpel historie om en pige og hendes robot fra rummet. Alene derfor fortjener den seneste Transformers en chance. `
Arthur Curry er barn af en fyrvogter, og selveste dronningen af Atlantis. Efter at have hjulpet de andre fra Justice League opsøges han af Mera, en prinsesse af et af de syv riger under havet, der beder om hjælp til at stoppe hans halvlillebror Orm. Kong Orm ønsker krig imod overfladen, og han vil gøre hvad som helst for at starte den. Kun treforken som giver magten over alt i havet kan stoppe ham, og Aquaman må nu sammen med Mera rejse ud for at finde den. Det seneste udspil fra DC er den sidste film, som stammer fra Zack Snyders vision. Det er en typisk oprindelseshistorie, der er pakket ind i kostbare effekter. Desværre er hele tilgangen set før, og historien er ikke anderledes end hvad Superman, Batman og Wonder Women har været igennem. Jason Momoa bringer humor til titelkarakteren, men han kæmper med de mange klichéer filmen igennem. Så desværre er selv Havets Hersker ikke i stand til at redde DC fra at synke, men underholdningsværdien er da at finde.
Adonis bliver den nye verdensmester i sværvægtsboksning, og mens hans liv er på vej opad, så kæmper Ivan Drago med hverdagen i det fattige Ukraine. Det eneste lyspunkt er hans søn Viktor, der har en ligeså imponerende fysik som sin far. En pengegrisk bagmand ser muligeheder i et hævnopgør mellem Creed og Drago, og de rejser til USA for at lokke med det ultimative boksebrag. Rocky og Adonis’ mor skræmmes stadig af den tragiske aften tre årtier tidligere, og har svært ved at støtte den unge Creed i at tage kampen op. Det bliver en kamp både i og uden for ringen, men det bliver opgøret ingen af dem kan undgå. Hele vejen igennem har historien om bokselegenden været fremragende, hvor kun dramaet med Balboas elev Tommy Gunn er det eneste, rigtige svage led. Ofte har det været den private del uden for ringen, som har været det mest interesante, der giver en særlig menneskelig dybde. Det samme går igen i fortællingen med Creed i front, og gør at hele historien har en fantastisk kontinuitet. Selvom Stallone har pensioneret den italienske hingst, så er der stadig en fremtid med Creed. Mon der gemmer sig en Clubber Lang Junior i baggrunden?
Drengen Aske er en helt almindelig knægt, der tumler med hverdagens problemer. Hans mors dumme kæreste Jørn, samt Jørns mindst ligeså dumme søn Sune, bøllen på skolen Glenn, og så dagdrømmer han om Jessica. Da familiens farverige midtpunkt onkel Stuart vender hjem fra Thailand, så får Aske en ganske særlig tøjdukke i fødselsdagsgave. Den ternede ninja vise sig at være levende, og de to indleder et samarbejde, hvor Aske får hjælp med sine plageånder, og skal til gengæld opstøve den onde Philip Eberfrø. Hele 14 år er gået siden Terkel i knibe, og historien handler nu om Terkels fætter Aske. Ligesom Terkel vokser han op med en mor som ikke helt forstår ham, og fortsættelsen er ligeså vellykket som Matthesens første animationsfilm. Det hele har fået et tiltrængt ansigtsløft, og den absurde humor er heldigvis stadig en del af universet.
Efter et halvt års indespærring skal Grindelwald transporteres til Europa, og stilles til regnskab for sine forbrydelser, men han formår med sine tilhængers hjælp at flygte. Credence har overlevet begivenhederne i New York, og er nu rejst til Paris for at finde ud af hvem han i virkeligheden er. Dumbledore kan ikke selv gå imod sin gamle ven Grindelwald, og beder igen sin tidligere elev Newt hjælpe ham imod tidens største, mørke troldmand. Fortiden og indviklet familieforhold bliver afsløret, og venner skal nu vælge side i den kamp, som uundgåeligt er under opsejling. For inkarneret fans af den verden som Harry Potter senere bliver en del af, så er fortsættelsen med Newt Scamander i front en guldgrube. Den er en optakt til en storslået finale, hvor vi godt nok på forhånd kender resultatet, hvilket den præger af på godt og ondt. Universets magi er episk som det bør være, og det er den grad godt at være hjemme igen blandt de fantastiske skabninger. Slægtsskabene er dog for selv den mest trofaste fan noget af en mundfuld at holde styr på, og tingene bliver næppe mindre kringlet i fremtiden.
I 1963 myrder den kun seksårige Michael Myers brutalt sin storesøster Judith, og tilbringer 15 år på den lukkede, men undslipper Halloween aften. Laurie Strode overlever sit møde med den berygtede morder, hvilket præger hendes liv og omgivelser de næste 40 år. Under en overflytning til en anden anstalt slipper Myers løs igen, og denne gang er Laurie klar til at gøre gengæld. Jeg har endnu til at indhente den originale Halloween, men den nye, direkte fortsættelse kommer heldigvis ind på de tidligere begivenheder. Myers myrder iskoldt og effektivt, og man føler en vis paranoia når han lydløst dukker op.
Johnny English har trukket sig tilbage som geografilærer, mens han træner eleverne i spionage, for at mindes et mere spændende liv. Da et mystisk hackerangreb afslører alle MI7’s agenter, så må man hive pensionerede folk tilbage i feltet, og English får en ny chance i Hendes Majestæts Hemmelige Tjeneste. Rowan Atkinson har uden tvivl moret sig i sin parodi på James Bond, så har serien aldrig haft helt samme pontus som Austin Powers, og her tredje gang trak jeg kun på smilebåndet et par gang. Selvom man næppe må forvente et indviklet plot med en kringlet skurk, så er mødet med Jason Volta i bedste fald glemsomt. Men Rowan Atkinson er altid værd at se, og det betyder man er mere tilbøjelig til at være overbærende med filmen.
Eddie Brock er en rapkæftet, provokerende journalist fra New York, der nu bor i San Francisco med sin kæreste. Hun arbejder for et firma under Life Foundation, som ledes af den skruppelløse Carlton Drake. Han leder efter nye levesteder i rummet, og en dag på vej hjem fandt ekspeditionen noget stort. Rumskibet styrter dog ned, og efterfølgende forsøger man at mørklægge sagen. Eddie har fundet sit livs største historie, men mødet med symbioten Venom vender op og ned på hans verden, og sammen må de nu stoppe en invasion af hans artsfæller. CGI-effekterne halter mange steder, skurken er stereotyp, og historien er milevidt fra hvad især Marvel Studios har opnået. Ikke desto mindre var jeg sært underholdt, og Venoms destruktive adfærd sammen med Eddie Brock var komisk på den gode måde. Det er ikke den perfekte start på det nye Sony’s Universe of Marvel Characters, SUMC, men nok til at den næste om Morbius fortjener en chance.
Der er gået mere end 30 år siden de udenjordiske, samt teknologiske overlegne væsner først jagede på Jorden, men nu er de vendt tilbage. Langt, langt borte i en fjern galakse udspiller sig et drama, og et rumskib styrter efterfølgende ned om natten i Mexico. Snigskytten McKenna overlever med nød og næppe nedslaget, og sender en hjelm og armskinne bjærget fra vraget hjem med posten, så han har beviser om sin utrolige historie. Andre er dog også særdeles interesseret i de fremmede gæster, og sammen med gruppe højst ustabile soldater, så havner de alle sammen i krydsilden, da jagten denne gang handler om mere end bare trofæer. I hele suppedasen får man dog hjælp fra en uventet front. Lad det være sagt med det samme, og det at The Predator intet har at gøre med Predators fra 2010. Den hænger kun sammen med de to oprindelige film, og årene 1987 samt 1997 nævnes et par gange, og en dybere forbindelse er der ikke rigtigt. Filmen er kaotisk, men skruet sammen med personer, der nærmest alle lader til at lide af en bogstavsygdom, så er det hele ekstra forvirrende. De ikoniske Predators har gennemgået en udvikling, og det er en ganske imponerende fysisk skikkelse, som er omdrejningspunktet for en masse fed action. Desværre bærer filmen bræg af de mange reshoots, og selvom slutningen ligger klart op til en fjerde film, så er jeg spændt på om det virkelig vil ske.
Under den mørke middelalder i Rumænien roder hertugen af Carta med mørke kræfter, og en dæmon under navnet Valak gør sin ankomst, men den kristne kirke stormer borgen, og forsegler portalen til Helvede. I de følgende århundreder vogter en nonneorden over den skumle hemmelighed, men under anden verdenskrig bombes klostret, og angrebet knuser forseglingen, hvilket slipper dæmonen løs. Vatikanet får nys om et mystisk selvmord, og sender Fader Burke dertil. Han opsøger novicen Irene, og de to kontakter en mand kaldet Fransker. Han hjælper dem til klostret, og nu må de stoppe ondskaben, der leder efter en værtskrop, som tillader den at hjemsøge resten af verden. Kun et bestemt relikvie kan hjælpe dem i deres desperate overlevelseskamp. Det såkaldte Conjuring-Verse er efterhånden veletableret, og udvides nu om hvordan dæmonen Valak, der ofte optræder i form af en skræmmende nonne, kom til og besatte Maurice. Der er gode spjæt og gisp i vente på det middelalderlige slot, og rundt på kirkegården. Generelt en vellykket gyser, og en fin tilføjelse til det vellykket, fælles gyserunivers.
Familien Utrolig besejrede Syndrom, og kæmpede videre mod Undermineren, og her tager fortsættelsen direkte afsæt. Det bliver en fiasko der lukker beskyttelsesprogrammet, som indtil nu har sikret de pensioneret helte. Men de får uventet hjælp fra DevTechs direktør Winston, samt søsteren Evelyn, hvis far var stor fan af superheltene inden de forsvandt, og søskendeparret ønsker dem gjort lovlige igen. De beder Elastipigen gå i front for den nye kampagne, og imens må Hr. Utrolig holde styr på hjemmefronten. Imens trækker den mystiske Skærmhackeren i trådene, og har en helt anden dagsorden på programmet, som én gang for alle vil lukke ned for maskeret selvtægtsudøvere. Hele 14 år er gået siden Pixars superheltefamilie slog til, og ligesom med Find Dory føles det som om det var sidste år vi mødte De Utrolige. Hverdagens problemer skal løses, men livet for dem er ikke ligesom alle andres, og det kommer der en masse skægge udfald af. Især den ustyrlige Jack-Jack er filmens højdepunkt.
Efter at Ethan Hunt og teamet fra IMF slog Lane, så har resterne af hans Syndikat samlet sig under navnet Apostlene, og sammen med en mystisk skikkelse kendt som Lark Decoy, så vil de anskaffe sig hele tre atombomber. Holdet vil købe plotoniummet inden det falder i fjendens hænder, men Ethan dummer sig, og CIA tager efterfølgende kontrollen med missionen. Som sikkerhed for succes sender de agent Walker med, der spiller sit helt eget spil. Seneste udspil fra Mission: Impossible er bedre end forgængeren, Rogue Nation, men historien pakkes godt væk under det ene hæsblæsende stunt efter det andet. Vi skal igennem alle klichéerne med nedtælling i sidste sekund, ende på kanten af kløften og dommedagsplanerne i bedste James Bond stil. Man må dog tage hatten af for Tom Cruise, som selvom han nærmere sig de 60 udøver sine egne, halsbrækkende stunts. Det er i lyset af dem filmen skal ses, og ikke i det noget tyndstrakte plot, hvor resten af IMF mest er til pynt. Ethan Hunt er en enmandshær, og han skal nok redde dagen.
I næsten to år har Scott Lang ligesom Clint Barton siddet i husarrest, da han valgte at deltage i konfrontationen imellem Steve Rogers og Tony Stark. En kamp som han deltog i uden at Hope van Dyne, og hendes far Hank Pym vidste noget om på forhånd, hvilket betød de følte sig forrådte og afbrød kontakten. Men Scott begynder at få mystiske drømme efter sit besøg i Kvanterummet, da Hope og Hank leder efter moren Janet. Desværre er andre ude efter den indbringende kvanteteknologi, og endnu engang betyder Pyms tidligere samarbejdsvanskeligheder med gamle kollegaer, at man nu møder en fjende fra fortiden med unikke evner. Hvor var Ant-Man og Wasp under Thanos’ jagt på Evighedsstenene? Det bliver her uddybet i fortsættelsen til Ant-Man, hvor han teamer op med Wasp. Humoren er præcis som i den første, og actionscenerne er fabelagtige. Måske en smule for kringlet hvad angår alt snakken om Kvanterummet, kvanteteknologien og kampen for at bringe Janet van Dyne tilbage. Men det er en fremragende film igen fra Marvel Studios, og Ant-Mans skæbne til sidst er afgørende for en sejr mod Thanos.
Miguel elsker musik, og drømmer om at optræde. Desværre hader farmoren Abuelita alt hvad der har med sang og instrumenter at gøre, og hun sørge for at alle i familien har det på samme måde, og kun holder af at lave sko. Årsagen kan spores tilbage til tipoldefaren som rejste bort for at udleve musikken, og det har kastet en skygge over dem lige siden. Datidens store stjerne Ernesto de la Cruz er Miguels store forbillede, og på De Dødes Dag havner han på den anden side, og finder en verden ingen levende nogensinde har set. Her opdager han den overraskende sandhed om sin store helt, og betydningen af familien. Pixar har altid haft familietemaet som et særkende, og det er ingen undtagelse i denne magiske, eventyrlige hyldest til Mexico. Fejlfri animation som altid, underholdende og bevægende fra start til slut.
Tre år efter at Jurassic World lukkede pga. at Indominus Rex slap løs, så er de menneskeskabte dinosaurer truet af et udbrud på Isla Nublar, og man skal nu tage stilling til om det skal være redning eller udryddelse. Hammonds gamle ven og samarbejdspartner Lockwood tilbyder sin hjælp, men de bliver alle sammen ført bag lyset, da endnu en grådig person skal spille smart, og begår en række nye, katastrofefale fejl. Igen er der tale om en requel, og lighedspunkterne med The Lost World: Jurassic Park er mange. Ligesom med forgængeren Jurassic World, og Jurassic Park. Og ligesom med Frankenstein uhyret Indominus Rex, så vil jeg egentlig bare have almindelige dinoer, så tæt som man nu kan komme, og ikke endnu en superdino i form af Indoraptor. Men filmen er flot, flere livagtige animatronics og gode gys. Måske ulvedebatten virker lidt tam når nu fortidsøglerne slipper løs i baghaven.
På Corellia bygger Imperiet stjernedestroyerne, som udgør rygraden i den galaktiske flåde. I slummen lever Han og veninden Qi’ra på andres nåde, men drømmen om frihed er aldrig langt væk. Under den kaotiske flugt bliver de to adskilt, og den kommende smugler melder sig som pilot på akademiet. Tre år senere er Han blevet smidt ud for trodsig opførsel, og er nu som fodtudse i kejserens hær ren kanonføde. I krigens kaos øjner Solo en ny chance, da forbryderen Beckett og hans slæng midt i det hele skal til at begå et kup. Her møder han også Chewbacca, og begivenhederne skaber det makkerpar, som Luke og Obi-Wan møder 10 år senere. Nye venner kommer til, venner bliver fjender, og fjender fra fortiden kommer frem fra skyggerne. Set i lyset af hvilke problemer den anden A Star Wars Story har været igennem, så har Ron Howard lappet en hæderlig film sammen. Plottet er til tider en smule forvirrende, og mængden af navne, samt tekniske udtryk er overvældende, og får det til at føles som et kapitel fra Game of Thrones. Nævnte begivenheder fra den originale trilogi bliver belyst, men mest interessant en tilbagevendende karakter, som folk kun med bekendtskab af filmene vil finde højst overraskende.
Wade Wilson og hans ligeså udfarende kæreste lægger babyplaner, mens han som Deadpool rejser rundt i verden, og jagter slemme folk. Skæbnen indhenter på tragisk vis den nærmest udødelige mutant, og han mister det eneste gode i sit kaotiske liv. Efter et forfejlet forsøg som praktikant hos X-Men, så havner Deadpool i et særligt fængsel med knægten Russell for deres slags. Den utilpassede dreng vil skabe død og ødelæggelse i fremtiden, og det er Cable i stand til stoppe inden det sker. Men den plan vil den tidligere soldat stikke en kæp i hjulet på, og han samler et modstykke til Xaviers hold, kaldet X-Force. Ryan Reynolds første forsøg i X-Men Origins: Wolverine var en katastrofe, men rettede op på tingene i 2016. Denne gang er der skruet endnu mere op for den rå vold, den flappede attitude og referencehumoren. Der findes ingen som Deadpool, og selvom man lidt stjæler idéen fra X-Men: Days of Future Past, så rammer filmen spot on igen. Især slutningens opgør med fortidens fejl er fantastisk!
Thanos har endegyldigt mistet troen på, at andre kan skaffe ham de seks Evighedssten. Sammen med sine resterende fire adoptivbørn, der sammen udgør den Sorte Orden, så indleder de et felttog rundt i universet, hvor heltene igennem 18 film nu møder deres største modstander! Det er begyndelsen på enden, og efter tre optrædender, så gør den gale Titan omsider sin entré. Han skuffer på ingen måde, og med en plan mere respektindgydende end tidligere skurke i MCU. Der er denne gang for alvor noget på spil, og vores helte mærker hvordan nederlag føles. Men der findes måske håb om sejr, og det håb er meget, meget langt borte. Desuden er det flot hvordan alting går op i en højere enhed, og den er ligeså episk som fans kunne have håbet på.
Ti år efter at man lukkede bruddet i Stillehavet, og stoppede forløbernes Kaiju-angreb, så er verden i gang med at komme ovenpå igen. Pacific Rim Defense Corps holder øje med uautoriserede Jaeger-robotter, der er bygget af stjålne dele fra krigen, men snart er mennesker som piloter fortid. I hvert fald hvis det står til Shao Industries, som er klar med en hær af fjernstyrede droner. Men endnu en invasion er under opsejling, og det bliver op til Stackers afdankede søn, Jake, at lede den næste generation til sejr. Den første blev ikke den store succes, men i Kina klarede den sig godt nok til, at man fik stablet en fortsættelse på benene. Kineserne står bag, og der ingen tvivl om at Kina er de gode. De kunne have sparet sig besværet, for trods effekter og masseødelæggelser, så kan det ikke skjule den tarvelige historie. Samtlige klicheer er med, og endnu en barneskuespiller, der er et så teknisk vidunder, at trods det en verden med monstre og kæmperobotter, så køber jeg hende simpelhen ikke. Det var det samme i Transformers: The Last Knight, og de er et stort irritations moment hver gang. Trods Jakes løfte til sidst om endnu en kamp i en kommende 3’er, så håber jeg virkelig at den her franchise bliver lagt i graven.
I sin tro på at hendes far stadigvæk kan være i lave, så nægter Lara Croft at underskrive hans dødserklæring, der ellers vil give adgang til hendes arv. Da hun omsider tager beslutningen om at komme videre, så leder et spor hende videre til en ukendt ø, hvor faren måske opholder sig, og som er sidste hvilested for en grusom dronning fra Japan. At tro man bare kan overføre et spil direkte til spillefilm er genrens forbandelse, og dette reboot af de to tidligere film baseret på et rebootspil er ingen undtagelse. Når det er sagt må jeg sige at det er det mest hæderlige forsøg jeg kan mindes, og der tilføjes en portion overbevisende uhygge. Lara Croft er nu mere end velproportioneret kvindelige former, og den type heltinde er til hver en tid yderst velkommen.
Efter at prins T’Challa af Wakanda mistede sin far under Zemos angreb på FN i Wien, så er den kommende konge vendt hjem til Afrika, for indtage sin plads og beholde retten som Black Panther. I USA pønser en ukendt rival til tronen på hævn, og det bliver en kamp om ideologier. Skal den hemmelige teknologi fortsat gemmes for omverden, eller skal man tage kampen op for de undertrykte? Måske der findes en gylden mellemvej, men det kræver den rigtige leder at gøre det. Med Wonder Women beviste DC at en kvinde i front kunne blive en global succes, og nu viser Marvel Studios at en sort helt kan det samme, og de følger trop med stærke, kvindelige krigere. Det har været en anelse ensformigt med en skurk, som sådan set bare har en dragt magen til hovedpersonen eller de samme kræfter, men med onde intentioner. Intet er sådan nyt denne gang, men her er der en bedre grund til det, og det er noget som løfter filmen i sin helhed. Black Panther er noget af det mest forfriskende på det seneste i MCU.
Den Ny Republik er udslettet! Han Solo er myrdet af sin egen søn! Og nu er resterne af Modstandsbevægelsen igen presset af Den Første Orden. Mens Leia kæmper med at stå imod, så har Rey opsøgt hendes bror, som er gået i eksil ved det første Jeditempel. Lukes reaktion er højst overraskende, men igen råber galaksen om hjælp, og det leder til et episk slag imellem det gode og onde. The Force Awakens efterlod en med et hav af spørgsmål, og den største cliffhanger. Noget blev vi klogere på, og andet står stadig hen i det uvisse. At prale med en større afsløring end i The Empire Strikes Back er lidt af en overdrivelse, men der interessante drejninger og en spændende udvikling. Kan næsten ikke vente med det afsluttende kapitel i denne del af sagaen.
Det kører i bogstaveligste forstand for Lynet McQueen, der desværre efter en stribe overbevisende sejre må se sig overhalet af en ny, langt hurtigere generation af racerbiler. Den tidligere mester må i gang med en helt anderledes type træning, men det er op ad bakken når hele omverden fortæller dig at du er fortid. Og pludselig befinder den gamle fartdjævel sig i anden position end han er vant til, som skal hjælpe et nyt talent med at vinde Stempelpokalen. I bedste Rocky Balboa stil skal McQueen være træner for den usikre, men hurtige Cruze. I forgængeren var der et håbløst James Bond tema, men her handler det om fart og racerløb, og tredje skud på stammen er en fin afslutning.
Efter Supermans død søger Bruce Wayne tilgivelse for sin hævntørst, og efterforsker en trussel, som Diana Prince finder ud af er en invasion. En gammel fjende er endnu engang vendt tilbage, og de må nu samle et forbund af helte. Men Batman ved at Jorden endnu engang har brug for Kryptons sidste søn, for at stoppe Steppenwolf og hans hær af flyvende dæmoner. Et forfærdeligt CGI mareridt. Milevidt fra Zack Snyders egen vision. Forhastet, usammenhængende, og lever ikke op til tidens andre superheltefilm. Dette er en dødsdom over DCEU. I hvert fald en dødsdom over det planlagte DCEU.
Den belgiske mesterdetektiv Poirot trænger egentlig til en pause, men tilkaldes til endnu en opgave, og må tage turen tilbage til Europa ombord i det luksuriøse tog, Orientekspressen. En lavine skubber på dramatisk vis toget af skinnerne, og omgivet af mørke og kaos myrdes Ratchett. En skummel forretningsmand, der med tiden har fået en del fjender igennem årene. Især en sag om en børnekidnapning kaster skygger, og det er nu op til Hercule at finde morderen. Hver gang en klassiker skal fornyes er det langt fra vellykket, men jeg nød til fulde den her omgang var-det-butleren-stuepigen-eller-gartneren. Absolut en moderne hyldest til det oprindelige forlæg, og ser frem til endnu en opklaring på Nilen.