Trine Dyrholm er dronningen af dansk film: "Der var en form for piskning fra min side"

'Margrete den Første' er aktuel i biografen - se vores nye interview
Billede
(© Kino.dk / SF Studios)

(Kan du ikke se videoen herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Lige nu kan man se Margrete den Første i størstedelen af landets biografer. I filmen spiller Trine Dyrholm Danmarks første kvindelige regent, der styrede ikke bare landet, men hele Norden (på dette tidspunkt i en alliance kaldet Kalmarunionen) gennem sin adoptivsøn, Erik af Pommern.

Men derudover er Trine Dyrholm af medierne blevet kaldt dronningen af dansk film – en titel vi spurgte hende til i interviewet, som du kan se foroven.

- Jeg spillede jo med i en film, der hed ’Dronningen’. Og så blev der lidt forvirring, når jeg nu kommer ud med en film om en rigtig dronning. Som jo i øvrigt ikke var rigtig dronning. Hun hed ”Vor Frue og Husbond”, fordi hun regerede gennem Erik af Pommeren og først sin søn Oluf.

Se også: Trine Dyrholm om sin nye danske storfilm: "Ikke noget man normalt får lov til"

Trine Dyrholm reflekterer herefter over sin lange karriere, der startede som 17-årig og har budt på et væld af store, anerkendte roller i dansk film.

- Når man bliver ældre, er der nogle ting, der bliver lettere, og der er nogle ting, der bliver værre. Fordi man forventer mere af sig selv og af projektet. Man får præstationsangst og alt det der. Men det vigtigste for mig er at undersøge. Jeg er ikke så vild med at vide, jeg vil gerne undersøge, mens det er i gang. Og for mig har det været en kæmpe gave at være så gammel nu, at man skal spille mor til dem alle sammen.

Morten Hee Andersen, der spiller Erik af Pommern, og som netop var en af dem, Trine Dyrholm spiller mor til, fortæller om sin ældre kollega:

- Du fik også den rolle på produktionen, at du var lederen af hele det skandinaviske cast. Det var Trine, der samlede trådene, hvis bølgerne gik højt i Kalmarunionen nede i kælderen.

Læs også: Guide til efterårets film

Flere scener indeholdt nemlig mange skuespillere fra Danmark, Norge og Sverige, der skulle levere replikker på deres eget modersmål i naturlig dialog med hinanden. Derfor satte skuespillerne sig sammen i kælderen på deres hotel for at øve replikker, og det var med Trine som samlende faktor.

- Der var en form for piskning fra mig, siger Dyrholm, men bliver afbrudt af Morten Hee Andersen.

- Du piskede da ikke nogen! Du var en stor strateg for skuespiller ensemblet.

Margrete den Første kan ses i biografen nu.