Top 10 - katastrofefilm

Stem på din altødelæggende favorit
Manhattan i 'The Day After Tomorrow'
(© 20th Century Fox)

Roland Emmerich har med 2012 skabt sit bud på den ultimative katastrofefilm. I den forbindelse kårer kino.dk historiens 10 bedste film om altødelæggende begivenheder fra naturkatastrofer til ulykker i store transportmidler.

1. Titanic (1997)
En kærlighedsfilm med en katastrofe som baggrund, eller en katastrofefilm tilføjet en kærlighedshistorie? Uanset hvad er den 11-dobbelte Oscarvinder ikke til at komme udenom, når det kommer til uskyldige passagerer i nød og titaniske effekter.

2. The Towering Inferno (1974) (Det tårnhøje helvede)
Historie om en moderne skyskraber i brand er indbegrebet af en klassisk katastrofefilm kendetegnet ved et væld af tidens største skuespillere (Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway, Fred Astaire osv.), modbydelige dødsfald og storslået pyroteknik.

3. The China Syndrome (1979) – (Kinasyndromet)
Thrilleren med Jane Fonda, Jack Lemmon og Michael Douglas om et atomkraftværk i alvorlige problemer er både neglebidende intens og uhyggelig aktuel. Og så klares det hele med fermt filmhåndværk frem for spektakulære effekter.

4. Outbreak (1995)
En luftbåren virus er ingen spøg, og Wolfgang Petersens blæser situationen op til hæsblæsende underholdning i instruktørens bedste katastrofefilm til dato (de andre er 'The Perfect Storm' og 'Poseidon'). Dustin Hoffman har sandsynligvis aldrig haft mere fart på end her.

5. Armageddon (1998)
Spektakulær, overgjort, tåbelig og skamløst underholdende. Michael Bays asteroidedrama har det hele, jordede den beslægtede 'Deep Impact' og skabte fundamentet for genren fremover med ødelagte storbyer og det amerikanske flag i fokus.

6. The Poseidon Adventure (1972)
Helvede på hovedet. Gene Hackman må sammen med en håndfuld overlevende kæmpe sig op mod bunden af et kæntret krydstogtsskib, og mindst én passager må lade livet ved hver eneste faretruende forhindring. Lige dele klassisk og ondskabsfuld underholdning.

7. Apollo 13 (1995)
Tom Hanks og rumfartøjets problemer blev i Ron Howards hænder til en minutiøs, detaljeret og frem for alt realistisk fortælling om en katastrofe fra den virkelige verden.

8. The Day After Tomorrow (2004)
Roland Emmerichs tilløb til 2012 lader store dele af kloden oversvømme og derefter fryse til is. Resultat: olietankere og ulve i Manhattans gader og Jake Gyllenhaal i vanskeligheder.

9. Independence Day
Mest en science fiction-film, men de flygtende folkemængder i New Yorks gader, den heroiske præsident og den globale frygt for kaos er umiskendelige træk for en rigtig katastrofefilm.

10. Twister
Den første katastrofefilm, der gjorde brug af computereffekter (CGI), og dermed den moderne katastrofefilms moder på trods af flyvende køer og alenlange scener uden action.