Succesfuld dansk krimi-duo går til filmen: "Man skal glemme sig selv"

Podcast-interview med A.J. Kazinski
Billede
(© MARTIN DAM KRISTENSEN / DELUCA FILM)

Makkerparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich har under pseudonymet A.J. Kazinski vundet danskernes læse-hjerter med et utal af bestsellers – der også er blevet oversat og udgivet i masser af lande verden over, fra Tyskland til Sydamerika.

Nu er krimi-duoen klar til at indtage de danske film-hjerter. De er nemlig aktuelle med deres første spillefilm, Klienten. En nervepirrende thriller om en berygtet seriemorder, der tager en psykolog som gidsel.

Og ligesom i deres bøger har de to herrer flere twists og overraskelser i ærmet.

”Are you crazy?”

Rejsen har været lang. Samarbejdet mellem de to forfattere startede faktisk om et filmmanuskript, som senere mundede ud i deres ambitiøse debutroman ’Den sidste gode mand’ i 2010. Og til spørgsmålet om de har forsøgt at få lavet en film i mange år, har Anders er resolut svar:

- Are you crazy? Er du sindssyg, mand. Ork ja, vi har været ude med alt muligt. Men prøv at hør, det har alle. Det er benhårdt.

Jacob siger dog, at duoen fra start af var sikre på, at ’Klienten’ skulle være en film – og ikke en bog.

Sprang ud af en protest snak

Inspirationerne kom fra græsk tragedie, arbejdstitlen på manuskriptet var sågar ”En dansk tragedie”, men Anders fortæller også, at de havde en anden klar motivation til at lave deres debut spillefilm:

- Lige med ’Klienten’, for at være ærlig, der tænkte vi: ”Nu vil vi fandme ud og lave en film, og der er ikke nogen som skal bestemme om vi kan få lov eller ej”.

- Og så tænkte vi: Hvad har vi råd til, hvis vi selv skulle producere den og det hele. Hvor meget har vi så råd til? En person? Det er måske lige det mest kedelige. Okay, hvad med to personer? Hvad kunne så være spændende?

- Vi nåede ligesom frem til, at vi kun havde råd til to skuespillere, hvis vi selv skulle producere det. Og vi kan skyde den på vores eget kontor. Det startede som sådan en protest snak. Og så gik vi i gang. Og så voksede det, voksede det, og voksede det. Og blev større og større, og så var det overhovedet ikke to mennesker, men en hel masse. Og så kom vi til Norge, og ud over klipper, og jeg skal give dig.

- Men det startede ligesom med noget, som vi bildte os selv ind, vi kunne lave selv. Og det var vigtigt, at vi startede med at gøre det. Fordi, hvis vi var startede med det, som filmen er endt med at være i dag med stunts og speciel effects og alt muligt, så havde vi ikke skrevet den. Fordi vi havde tænkt, at det aldrig ville blive finansieret.

Man skal glemme sig selv

A.J. Kazinski stod sidste år bag manuskriptet til TV2s populære serie Hvide Sande, og med en masse succesfulde romaner i kataloget, har makkerparret også efterhånden fundet en klar opskrift på, hvad der tiltaler publikum:

- Jeg tror, at vi har den tilgang, at film, bøger og tv-serier skal være så underholdende, at man glemmer sig selv, fortæller Anders.

- Det er afgørende for al fiktion. Det er i hvert fald min personlige tilgang til fiktion. Man skal glemme sig selv, fordi det er først, når man glemmer sig selv og lever sig ind i en anden karakter, at der kommer den der mirakuløse tilstand, hvor man er et andet menneske og sætter sig i deres tilstand og problemer. Og når man så lukker døren til den fiktionsverden, som man har været i, så kommer man ud med en fornyet indsigt.

A.J. Kazinski besøger vores podcast

Lyt til hele vores snak med A.J. Kazinski i vores nye podcast, hvor de bl.a. fortæller om, hvordan deres pseudonym opstod, hvad der udgør en god krimi, hvor meget de tænker over plothuller, hvad deres egne favorit twists fra filmhistorien er, hvordan man nytænker en seriemorder og deres kommende Netflix-projekt, der bliver den første danske spillefilm på streamingtjenesten.

Anders Rønnow Klarlund sidder selv i instruktørstolen. Han har nemlig en baggrund som instruktør med film som fx Besat, Strings og Hvordan vi slipper af med de andre. Og efter 10 år væk fra filmbranchen er han nu tilbage bag kameraet – den oplevelse åbner han også op om i podcasten.

'Klienten' kan ses i biografen nu.

Lyt med herunder eller på alle podcast-tjenester nu:

Du finder også podcasten på disse tjenester:

På Spotify
I Apple podcast
Hos Libsyn
På Podimo
Google podcasts
- Og i din podcast-app (Android og iPhone)


BLIV MEDLEM AF VORES FILMFORUM PÅ FACEBOOK HER.