Snart aktuel i Vinterbergs kæmpeserie: Asta August udpeget blandt Europas kommende stjerner

I selskab med Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjejle og Pilou Asbæk
Pagten
(© Rolf Konow)

Den prestigefyldte filmfestival Berlinalen løber netop nu af stablen i Berlin, hvor filmfolk fra hele verden samles om nye og kommende projekter.  

Hvert år udvælges et hold af Europes mest lovende skuespillertalenter under banneret Shooting Stars, hvor de udvalgte får mulighed for at møde castingagenter og presse fra hele verden på festivalen. 

I år er den svensk-danske Asta Kamma August blandt de 10 udvalgte unge skuespillere, som søndag blev præsenteret ved en pressekonference. Kort efter mødte vi August til en snak.  

Asta August er officielt udvalgt som Sveriges bud på en Shooting Star, og der blev vist klip fra den svenske film ’Hypnosis’ ved pressekonferencen. 

I dansk regi vil flere nok kende hende fra tv-serien 'Sygeplejeskolen' eller den anmelderroste Karen Blixen-film Pagten, der blev instrueret af hendes far, Bille August. 

Den 32-årige skuespiller forklarede da også, at hun føler sig mest svensk, da det er der, hun er vokset op. 

- Jeg er måske 60-40 svensk. Større del svensk. Men det er jo kun fordi, at jeg er født og opvokset der.  

- Det land, som man er opvokset i, er også der, man har alle sine referencer fra. For eksempel bare børnefjernsyn. 

- Da jeg gik på skuespilskolen i Aarhus i Danmark, kunne jeg virkelig mærke, at der var jeg slet ikke dansk. Alle de der referencer, som de havde fra den samme barndom, havde jeg ikke. Så der var mange ting, jeg var sådan... Nå, Kaj og Andrea? Nej, I don't know. Hvem er de? 

Asta August Berlinale 2024
Asta Kamma August ved Shooting Star-præsentationen (© Harald Fuhr)

Vi skal ikke vente længe på Augusts kommende to danske projekter, der tæller Thomas Vinterbergs serie 'Familier som vores' samt filmen Kalak, der får dansk biografpremiere den 7. marts.  

Om sine kommende projekter kunne Asta August fortælle, at det var instruktørerne, der virkelig gjorde hende interesseret. 

MERE OM BERLINALEN 2024: Danskers nye film vil udstille umenneskelighed: "Det er ikke for at pine publikum"

'Familier som vores' er selskabet Zentropas største produktion nogensinde, men det kunne August ikke mærke. Skuespilleren var faktisk slet ikke klar over, at det var tilfældet. Vinterberg fremstod nemlig altid blot som nærværende. 

Thomas er meget varm og hjertelig. Så det var på ingen måde overvældende eller ubehageligt stort. 

- Jeg synes, han er så inspirerende og dygtig. Det var klart ham, der dragede mig til serien. Jeg har gerne ville arbejde med ham i lang tid. Så det var bare en no brainer. 

'Kalak' er baseret på Kim Leines selvbiografiske debutroman fra 2007 og er instrueret af Isabella Eklöf, der har opnået stor anerkendelse med sin spillefilmsdebut Holiday og manuskriptet bag den Oscar-nominerede Grænse.

- Isabella er vidunderlig og klog, intelligent, sjov. Ja, det var også en drømmeinstruktør, jeg havde. 

Skuespilleren når også at forklare, hvad hun især sætter pris på, når hun får mulighed for at arbejde i Danmark.  

- Jeg synes, at der er i den danske filmbranche et virkelig godt sammenhold. Det er der også i den svenske filmbranche. Men jeg ved ikke, om det har at gøre med måske, at det er et mindre land. At man er ligesom tættere, folk kender hinanden mere. 

- Og måske er danskere lidt mere... Hvad hedder det? Patriotiske! Både på godt og ondt. Men jeg tror, der er sådan en stolthed i at være filmarbejder i Danmark, oplever jeg. 

- Og et community og sådan en ret stor kraft bare i sammenholdet, som jeg synes, jeg savner lidt i svenske film. Der er meget mere opdelt.  

Shooting Stars-programmet har fundet sted siden 1998, og siden 2009 er de udvalgte skuespillere blevet præsenteret ved Berlinalen. 

Blandt de udvalgte skuespillere fra Danmark finder vi bl.a. Iben Hjejle, Thure Lindhardt, Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, David Dencik, Pilou Asbæk, Esben Smed og senest Marie Reuther.