Sådan er Saw-tidslinjen i kronologisk rækkefølge

Bliv klar til 'Saw X'
'Saw X'
(© 'Saw X' / Lionsgate)

Med hele ti film i Saw-franchisen kan det godt være svært at huske, hvad der sker i hver film og hvilken rækkefølge, de egentlig skal ses i. Vi har derfor lavet et overblik over filmene i kronologisk rækkefølge og med en kort beskrivelse.

En række af filmene indeholder flashbacks, der f.eks. fortæller baggrundshistorien om John Kramer og hans eks-kone Jill. Disse indgår ikke i den kronologiske beskrivelse.

Bemærk: Artiklen indeholder mindre spoilers for de ni første Saw-film.

Herunder kan du se Saw-filmenes tidslinje:

JIGSAW (2017)

Dele af 'Jigsaw' udspiller sig før den første 'Saw' – og tager faktisk sit udgangspunkt i John Kramers allerførste fælder, hvor han har en indtil videre ukendt medsammensvoren. Dermed fungerer dele af ’Jigsaw’ fra 2017 som en prequel til den allerførste film.

SAW (2004)

Den første film i Saw-serien begynder i et gammelt, beskidt badeværelse. Her vågner to fremmede op uden nogen som helst erindring om, hvordan de er havnet der. Adam og Dr. Gordon lærer hurtigt, at de begge er brikker i et dødeligt spil, hvor dukkeføreren er seriemorderen John Kramer, også kendt som Jigsaw.

Doktor Gordons opgave er, at han skal slå Adam ihjel, inden tiden løber ud. Når han det ikke, bliver hans kone og datter slået ihjel i stedet. De to mænd er begge spændt fast til metalrør, og rundt i lokalet ligger forskellige ”hjælpemidler” til at komme fri, bl.a. en sav.

Det er også i denne film, at vi første gang stifter bekendtskab med ”den omvendte bjørnefælde”. Amanda Young er offeret for denne fælde, hvor nøglen til frihed skal findes i maven på hendes medfange. Når hun det ikke inden for tiden, vil fælden åbne sig og rive hendes ansigt fra hinanden.

Saw (2004)
(© Lionsgate Films / Saw (2004))

SAW X (2023)

I den nye film 'SAW X' kommer vi tættere på manden bag Jigsaw. John Kramer er syg med kræft, og i et desperat forsøg på at kurere sig selv, rejser han til Mexico for at modtage en risikabel og eksperimentel behandling.

Han indser dog, at operationen er et fupnummer, som er sat op af en gruppe svindlere for at snyde de mest sårbare. Det skal selvfølgelig straffes, og vi får i denne film indblik i helt nye, grusomme fælder.

Den nye film foregår få uger efter den første film ender, og producer Oren Koules har bl.a. udtalt: ”I vores verden, er den her film faktisk Saw II”

SAW X kan ses i biograferne fra d. 28. september.

SAW II (2005)

I 'Saw II' følger vi detektiven Eric Matthews og hans teams kamp for at redde otte mennesker, der er fanget på en gammel fabrik.

Filmen starter med, at politiofficerer og et SWAT-team lokaliserer Jigsaws skjulested - men da de ankommer for at arrestere ham, opdager de at anholdelsen er en del af Jigsaws skumle plan.

Matthews indser samtidig, at hans egen søn er en af de otte, der er fanget på fabrikken og i gang med et af Jigsaws dødbringende spil. Hvis han vil se sin søn igen, må han selv lege med. Det afsløres samtidig, at Amanda, som var den eneste overlevende i den første film, nu arbejder for Jigsaw.

SAW III (2006)

I denne film møder vi to nye karakterer. Jeff er en ulykkelig og desperat mand, der sørger over sin søn, som blev dræbt i en bilulykke. Han er blevet besat af tanken om at få hævn - over føreren af bilen, dommeren fra retssagen og det eneste vidne til ulykken, som nægtede at vidne i retten. I kølvandet af dette har han forsømt sin levende datter. Mens Lynn Denlon er en dygtig kirurg, der er sin mand utro og lider af en depression.

De bliver begge kidnappet og bragt til Jigsaws varehus, hvor de skal igennem to forskellige prøvelser. Jeff skal vælge, hvorvidt han vil lade de mennesker, som han holder ansvarlige for sin søns død, leve eller dø. I mellemtiden er det Lynns job at holde John Kramer i live, indtil Jeff har klaret sin test.

Tobin Bell i 'Saw X'
(© 'Saw X' / Lionsgate)

SAW IV (2007)

Både Jigsaw og hans lærling, Amanda, er døde. Det sætter dog ikke en stopper for de grusomme lege, da Jigsaw har planlagt, hvad der skulle ske efter sin død i detaljer.

Politiløjtnant Riggs bortføres og tvinges til at deltage i et nyt spil for at redde livet på to af sine kolleger. Han bliver udsat for mange prøvelser, der vil teste ham til det yderste. Det bliver afsløret, at detektiven Mark Hoffman også er en af Jigsaws lærlinge.

SAW V (2008)

Mark Hoffman roses som en helt efter at have reddet en ung pige og ”undsluppet” en af Jigsaws fælder. Han forfremmes og får ansvaret for at lede efterforskningen i Jigsaws mordsager - men agent Strahm er mistænksom og begynder at dykke ned i Hoffmans fortid.

Idet han nærmer sig sandheden, bliver han selv offer for en af Jigsaws fælder. Og i mellemtiden bliver fem andre mennesker også udsat for en række tests.

SAW VI (2009)

Agent Strahm er død og Hoffman lader til at være sluppet godt fra det. I et forsøg på at vildlede politiet har han gjort agent Strahm til syndebuk og fremstillet ham som Jigsaws efterfølger – men FBI genåbner sagen, og som de kommer tættere på at afsløre Hoffmans sande identitet, bliver han tvunget til at arrangere endnu et spil. Samtidig følger vi en forsikringschef, som må klare en række fælder sat op af Hoffman, hvis han vil redde sine ansatte.

Mark Hoffman / Saw
(© Lionsgate Films)

SAW 3D (2010)

Efter at have forsøgt at dræbe Hoffman, går Jill Tuck – John Kramers ekskone – i beskyttende varetægt.

Kriminalbetjent Gibson indvilliger i at hjælpe hende, så snart hun har underskrevet en erklæring på, at Hoffman er den nye Jigsaw-morder. I mellemtiden bliver Bobby Dagen, en mand som har løjet sig til at være en overlevende fra Jigsaws spil for at blive set som en lokal helt, sat igennem en række af tests, hvor han skal redde både sine venner og sin kone.

Til slut i filmen ser vi Mark Hoffman henrette Jill. Da han forsøger at forlade byen, bliver han bortført af tre mænd i grisemasker. Lederen viser sig at være Dr. Gordon, som blev Jigsaws lærling efter at have overlevet sin test fra den første film. Gordon efterlever Jigsaws ønske om at tage øjeblikkelig handling, hvis Jill nogensinde skulle komme til skade. Gordon lænker Hoffman i det samme badeværelse, hvor han selv blev holdt fanget, kaster saven væk og låser døren.

JIGSAW (2017)

Som tidligere beskrevet udspiller dele af ’Jigsaw’ sig faktisk før begivenhederne i ’Saw’, men en anden del af filmens handling tager sit udgangspunkt 10 år efter, at John Kramer er gået bort.

Lig dukker pludselig op i hele byen, alle myrdet på unik og grusom vis, og beviserne peger i én retning; John Kramer, manden kendt som Jigsaw, der har været død i over et årti. Efterforskerne er forvirrede – leder de efter den originale morder, som på mystisk vis stadig er i live, eller er der endnu en morder derude med et andet motiv?

SPIRAL: FROM THE BOOK OF SAW (2021)

Med 'Spiral' starter et nyt kapitel i SAW-serien. Detektiven Ezekiel ”Zeke” Banks arbejder i skyggen af sin far, en dygtig politiveteran. Han og hans partner får ansvaret for en efterforskning af uhyggelige mord, der minder om sager fra byens grufulde fortid – de står tilsyneladende med en morder, der kopierer den berygtede Jigsaws metoder. Pludselig finder Zeke sig selv i centrum af morderens morbide spil.

’Spiral’ udspiller sig i samme univers som Saw, hvor John Kramer altså eksisterer, men historien knytter sig ikke til den overhængende historie, men følger i stedet en copycat-morder, der har taget Kramers principper til sig.

’SAW X’ kan ses i biografen fra 28. september.

Billede
(© Nordisk Film)

Anbefalet til dig