Sådan blev Viggo Mortensen overtalt til ikonisk Ringenes Herre-rolle

Aragorn-skuepilleren fortæller om sin vej ind i fantasy-filmene
Viggo Mortensen Ringenes Herre
(© Ringenes Herre: De to tårne / New Line Cinema)

Ringenes Herre-filmene står stadig som det ypperste inden for fantasy på det store lærred, og vi er mange, der ikke kan forestille os en anden skuespiller til at portrættere den kommende konge, Aragorn, i Peter Jacksons trilogi fra 2001-03 end Viggo Mortensen.

Selvom Frodo (Elijah Wood) nok vil karakteriseres af mange som filmenes egentlig hovedperson, er det store biroller som Sam (Sean Astin) og netop Aragorn, der på mange måder er trilogiens hjerte.

Og nu hvor Peter Jacksons filmatisering af J.R.R. Tolkiens monumentale fantasy-mesterværk blev så vellykket, som det er tilfældet, er skuespillerne så meget en del af deres karakterer, at det er svært at forestille sig andre i rollerne.

Men dansk-amerikanske Viggo Mortensen var faktisk slet ikke udset rollen som Aragorn til at starte med. Den irske skuespiller Stuart Townsend var egentlig hyret, men han blev umiddelbart fyret dagen før sin første optagedag. Dermed stod Peter Jackson og manglede en signifikant rolle.

Viggo Mortensen udtalte sig om sin vej ind i fantasy-filmene i Live Kelly and Ryan Talkshow tilbage i 2019, hvor han fortalte værterne Kelly Riper og Ryan Seacrest, at det var hans søn Henry, der overtalte ham til at spille med i filmen. Se videoen nederst i artiklen.

- Jeg er langsom i optrækket. Jeg skal overtales til de fleste roller. Jeg havde ikke læst bøgerne. De (Jackson og hans hold) var allerede i gang med at indspille, og min søn, der var 11 år dengang, han sagde: Far, hvem spiller du? Jeg sagde: ”Jeg spiller fyren, ham der er sammen med de små mennesker i skoven.”

- Så sagde han: ”Far, ham fyren med de små mennesker i skoven, han bliver kongen!” Jeg sagde: ”Gør han? En konge? Virkelig?” Og så sagde Henry: ”Du skal gøre det. Du skal gøre det.”

Ergo var det Mortensens dengang 11-årige søn Henry, der overtalte sin far til at spille en af de mest ikoniske filmroller i de sidste 20 år. Ret godt valg, som man håber, at Viggo har gengældt med en rigtig god tur i Tivoli eller lignende.

Henry endte med at få en gæsterolle i både Ringenes Herre: De to tårne og i Kongen vender tilbage.

For fans af Tolkiens eventyrlige univers er der i øvrigt flere spændende projekter på vej i biografen. Den animerede The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim er godt nok blevet rykket pga. strejken i Hollywood, men forventes at få biografpremiere den 12. december næste år. 

Derudover er New Line Cinema i gang med at forberede nye Ringenes Herre-film, og modsat Prime Videos tv-serie, 'Magtringene', er Peter Jackson og hans team blevet involveret i processen. Dog er det begrænset, hvad vi indtil nu ved om projekterne.

Anbefalet til dig