Richard Gere tilbage i stor filmhovedrolle: "Jeg havde glemt, hvor sjovt det kan være"

Første samarbejde med Hollywood-legende efter 44 år
Oh, Canda
(© Fit Via Vi Film Productions)

Hvis du så film i 80'erne og 90'erne, var Richard Gere et af de mest genkendelige Hollywood-ansigter overhovedet. Med roller i American Gigolo (1980), An Officer and a Gentleman (1982) og megahittet Pretty Woman (1990) var den umådeligt charmerende Gere ikke til at komme udenom.

Men i de senere år har rollerne været færre, og i Danmark skal vi tilbage til 2015 for at se ham i biografen senest. Det var i The Second Best Exotic Marigold Hotel.

Nu har han fået sin første store hovedrolle i årevis, når han gentager samarbejdet med instruktør-manuskriptforfatteren Paul Schrader fra 'American Gigolo' 44 år tidligere.

Filmen hedder Oh, Canada og deltager i hovedkonkurrencen i Cannes, hvor den kan vinde Guldpalmen. Kino.dk's udsendte, Daniel Bentien, så filmen ved premieren i går.

I det nye drama spiller Richard Gere en døende filmskaber, der er gået med til at lade et hold dokumentarister filme ham, mens han fortæller sin livshistorie. Som interviewoptagelserne skrider frem, bliver det mere og mere tydeligt, hvor store løgne om sin fortid, han har fortalt. 

På rollelisten finder vi også Uma Thurman som hans yngre hustru, og stjerneskuddet Jacob Elordi som hans yngre jeg.

Instruktøren Paul Schrader på 77 år har selv kæmpet med helbredet over de seneste år, hvilket har været en drivkraft for Taxi Driver-manuskriptforfatteren. Over fem år har han skrevet og instrueret, hvad han beskriver som en uplanlagt trilogi: First Reformed, The Card Counter og Master Gardener

Med 'Oh, Canada' fornemmer man en høj grad af personlighed i fortællingen, der netop handler om sygdom og døden, men også om minder, skabertrang, kunst og kreativitet.

- Hver gang, jeg gør mig klar til at dø, har jeg en ny ide, har Schrader udtalt til The Hollywood Reporter

- Så tænker jeg: ”Åh, jamen så kan jeg ikke dø endnu. Jeg bliver nødt til at skrive det her.

Oh, Canada
Jacob Elordi, kendt fra tv-serien 'Euphoria', spiller en ung udgave af Richard Gere (© Jeong Park / Fit Via Vi Film Productions)

Valget af Richard Gere i hovedrollen var egentlig ikke selvskrevet. Filmskaberen fortæller, at han ikke brød sig om nogle særlige ting ved Gere, fx hans karismatiske træk, som han gør med hovedet, skuldrene og panden. Men efter at have haft Jonathan Pryce, Viggo Mortensen og Robert De Niro i tankerne, endte han med at hyre sin hovedrolle fra 'American Gigigo'.

Dog var instruktionen fra Schrader, at Gere skulle tone sit skuespil HELT NED. Og det fornemmer man også i filmen, der byder på en type af rolle, undertegnede ikke har set den 74-årige Hollywood-stjerne i.

Paul Schrader udtaler til The Hollywood Reporter om at få Richard Gere tilbage i folden:

- Jamen han var egentlig rykket videre til sine mærkesager. Richard er en meget dedikeret buddhist.  Men han sagde til mig engang, da vi optog filmen. ”Jeg havde glemt, hvor sjovt det kan være at spille skuespil”. Han var blevet tilbudt alle mulige Liam Neeson-roller. Men han vil heller være involveret i sociale mærkesager end det repetitive streaming-halløj.

Rollen kan være Richard Geres comeback til Hollywood, især hvis prisuddelingerne får øjnene op for hans præstation. Hvem ved, måske er karrierens første Oscar-nominering i støbeskeen? Det ville ikke være ufortjent.

Oh, Canada har endnu ikke en dansk biografpremieredato.

LÆS OGSÅ: Følg med i vores dækning af filmfestivalen i Cannes 2024 her.