Producent afslører: Slut med populær dansk familiefilmserie

Ulovligheder!
Billede

Med 71 år og hele 21 film på bagen er Far til fire-serien uden tvivl et af de helt store flagskibe i dansk familiefilm. Nu kan det dog være slut med at følge Søs, Ole, Mie og Lille Per. Det fortæller producent Henrik Møller-Sørensen til Filmmagasinet Ekko.

Møller-Sørensen er direktør for produktionsselskabet ASA Film, der har stået for at producere langt størstedlen af de populære film siden deres begyndelse i 1953. Selskabet havde ellers allerede i 2021 planlagt endnu et reboot af serien med helt nye skuespillere, men der er nu kommet en alvorlig stopklods i vejen.

Filmene er nemlig afhængige af støtte fra Det Danske Filminstitut for at kunne sætte produktionen i gang, men Asa Film er blevet afvist blankt, da de søgte om midler til at fortsætte familiefilmssuccesen.

Der er, siden denne artikel blev udgivet første gang, kommet en opdatering fra Nordisk Film, som sidder med rettighederne til 'Far til fire'-brandet, om at de ikke er færdige med at producere film til franchisen. Læs mere om det her.

Møller-Sørensen siger følgende om beslutningen:
- […] jeg er målløs over, at Filminstituttet ikke engang har villet kalde os til samtale. I dag brokker de sig over, at børnefilm aldrig sælger mere end 100.000 billetter, men vi solgte altid langt over 200.000. Filminstituttet ligger, som de har redt.

Udviklingen kommer efter, at skuespileren Bodil Jørgensen, der til august modtager en hæderpris ved SVEND-prisen, i 2021 kom med et opråb til Filminstituttet i Ekko, hvor hun udtrykte, at hun ikke forstod den kontinuerlige støtte til "de åndssvage historier".

Bodil Jørgensen kom selv alvorligt til skade i en traktorulykke på optagelserne til Far til fires vilde ferie i 2014, hvorefter ASA Film blev sigtet for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven og måtte betale en bøde på 70.000 kroner.

Det er ikke til at vide, om netop den sag og Bodil Jørgensens udtalelser har påvirket Filminstituttets vurdering. Henrik Møller-Sørensen mener i hvert fald selv, at der er andre omstændigheder på spil:

- Det handler nok snarere om, at vi har lavet elleve Far til fire-film, og nu skal pengene bruges på noget andet. Men det er jo trist, at de film, som Filminstituttet i stedet bruger penge på, sælger så få billetter.

Den seneste film i rækken, Far til fire og vikingerne, udkom i 2020 og solgte ifølge Filminstituttet lige over 300.000 biografbilletter.