Prisvindende bogklassiker har fået ny filmatisering "til den yngre generation"

'Farven Lilla' kan ses i biografen nu
Farven Lilla
(© Farven Lilla / Warner Bros.)

"Det her er ikke din mors 'Farven Lilla' - men hun kommer til at elske den." 

Sådan har Oprah Winfrey udtalt inden premieren på den nye filmatisering af Alice Walkers Pulitzer-vindende bogklassiker fra 1982. Oprah er nemlig producer på den biografaktuelle Farven Lilla her næsten 40 år efter, hun fik sit gennembrud i Steven Spielbergs filmklassiker, der er baseret på samme værk.

2024's 'Farven Lilla' er en storslået musical, der er baseret på Broadway-opsætningen af Walkers historie om den sorte kvinde Celies liv gennem 40 år i starten af 1900-tallet. Historien har stor betydning for rigtig mange mennesker, og nu har instruktør Blitz Bazawule genfortolket værket til en ny generation.

Det fortæller han, da filmens distributør Warner Bros. inviterede os til London for at snakke med holdet bag 'Farven Lilla'. Og her fortalte Bazawule bl.a. om, hvorfor det stadig er så vigtigt at fortælle Alice Walkers historie.

- "Men hun kommer til at elske den." Den del er virkelig vigtig.

- Men hvis du er fra en ældre generation, så har du allerede fået din udgave af 'Farven Lilla'. Den har forhåbentligt helet dig. Denne her film er til den yngre generation, som er plaget med de samme problemer. 

- De skal også kæmpe med kønsbaseret vold, racediskrimination, seksuel orientering. Alle de ting, som Alice Walker snakkede om i 1980’erne, sker stadig for de her unge mennesker, som ikke ved, hvorfor det sker for dem. 

- De forstår ikke på samme måde, at det er en del af en lang historie af diskrimination overfor kvinder og queers, sorte mennesker og så videre.

- Så det er vigtigt, at de ser denne her film og kigger på datoerne. I 1909 var det her også et problem.

Blitz Bazawule er både musiker og filmskaber. Han har tidligere især gjort sig bemærket gennem sit samarbejde med Beyoncé på det visuelle album 'Black is King'. Instruktøren fremhæver også netop de visuelle komponenter i sit arbejde.

Farven Lilla
(© Farven Lilla / Warner Bros.)

- Det er vigtigt, at de [den yngre generation, red.] ser det med visuelle billeder, som er inviterende og smukke. Jeg tror, at man nemmere kan komme ind i folks hjerter, når du fanger dem med det visuelle.

- Sådan har det været hele min karriere. Om det var i min spillefilmsdebut eller mit samarbejde med Beyoncé, så har jeg altid fokuseret på det visuelle. Det er mit job at forme de billeder til en smuk historie, som når ind i folks hjerter.

Det er den danske filmfotograf Dan Laustsen, der har arbejdet sammen med instruktøren som cinematograf på 'Farven lilla'. 

Laustsen er et kendt navn i Hollywood og har tidligere modtaget to Oscar-nomineringer for sit arbejde på Guillermo del Toro-filmene The Shape of Water og Nightmare Alley.

Instruktøren pointerer herefter, hvorfor den nye 'Farven Lilla' selvfølgelig også har stor værdi for ældre generationer.

- Jeg er superspændt på at præsentere det her stykke arbejde til unge mennesker på en meningsfuld måde. Og igen, det er også godt, at ældre generationer kan se filmen, og at den kan minde dem om, hvorfor de forelskede sig i denne her historie i første omgang.

'Farven Lilla' har kendte navne som Taraji P. Henson, Colman Domingo og Den lille havfrue-skuespilleren Halle Bailey på rollelisten, mens Fantasia Barrino får sit brede gennembrud på det store lærred med hovedrollen som Celie.

'Farven Lilla' er en del af Biografklub Danmark og kan ses i biografen nu.