Overset Steven Spielberg-film inspirerede instruktøren bag aktuel biografsucces

"Det er et mesterværk"
Madeleines Paris / Angel Films
(© Angel Films / Madeleines Paris)

Madeleines Paris er siden sin biografpremiere i slut-september blevet set af over 100.000 danskere i biografen, og fortællingen om en skæbnesvanger taxatur kan stadig opleves over hele landet.

Filmen handler om den 92-årige Madeleine, som skal flytte på et alderdomshjem, og taxachaufføren Charles, der skal bringe hende derhen. Madeleine overtaler Charles til at køre forbi alle de steder, der har haft en stor betydning for hendes liv, mens publikum tages med tilbage til hendes ungdom gennem flashbacks.

Omkring premieren mødte vi filmens instruktør Christian Carion i den københavnske biograf Grand Teatret til en snak om hans aktuelle franske drama, som primært foregår i en taxa. Snakken faldt derfor bl.a. på, hvordan man skaber et dynamik billede i så snævert et miljø.

- Det er virkelig kompliceret, fordi lige meget hvor stor en bil, du kan finde, så er den stadig for lille. For når der både skal være skuespillere, to kameramænd, et stort kamera, det hele. Så er bilen bare for lille, forklarede Carion.

- Men når vi er i et studie, så kan vi åbne toppen og have folk siddende ovenpå bilen med kameraet indeni. Vi kan tage vinduerne af, så vi kan være i den rigtige position. Vi kan gøre alting, fordi bilen ikke bevæger sig. Så studiet åbner for mange flere muligheder. 

Herefter kunne instruktøren afsløre, at hans metode var inspireret af en af de største filmskabere nogensinde, nemlig Steven Spielberg.

- Jeg elsker at se andre film ligesom en maler tager på museum for at se fortidens kunstneres værker. Det er en slags kultur, en form for skoling. Og gamle film er ikke gamle – de er stadig i live. Jeg så en film af Steven Spielberg, fra da han var meget ung. Han var 23. Filmen hedder 'Duel', og det er et mesterværk. Det er en lektion i filmkunst. 

'Duel' er en TV-film fra 1971, som handler om en forretningsmand på landevejen, hvis rejse snart bliver terroriseret, da en rusten lastvogn begynder at forfølge ham.

Filmen var så stor en succes, at den endte med at blive vist i biograferne, selvom den blev lavet til fjernsyns-skærmen. Netop på grund af filmens TV-status, bliver 'Duel' ofte overset blandt Steven Spielbergs værker.

Duel / Universal Television
(© Universal Television / Duel)

- Jeg genså hele filmen uden lyd, fordi hvis du har lyden med, så bliver du hypnotiseret, og filmen vinder. Du kan ikke holde øje med noget, fordi du bare tænker, "åh gud hvad sker der nu?" Jeg kender filmen ud og ind, men jeg forsvinder ind i den hver gang, fortsatte instruktøren.

- Så jeg skar lyden væk for bedre at prøve at forstå, hvor han satte kameraet og så videre. Og det var nyttigt for mig som forberedelse, og jeg viste filmen til mit hold som inspiration. Selvom vi gjorde det på en anden måde, så skulle vi bruge hans metode som reference.  

'Madeleines Paris' har den 92-årige Line Renaud samt den franske filmstjerne Dany Boon i hovedrollerne. Carion fortalte i samme interview også, at de to skuespillere har kendt hinanden i 30 år, og at deres tætte relation ligger til grund for deres kemi på lærredet.

Christian Carion har tidligere stået bag bl.a. krigsdramaet Dengang i maj og den Oscar-nominerede film Joyeux Noël

'Madeleines Paris' kan ses i biografen nu.

Anbefalet til dig