Oscar-vinder står bag ny dansk storfilm: Åbner næste sæson af Biografklub Danmark

Pilou Asbæk har hovedrollen i filmen
Andreas Bastiansen / Nordisk Film
(© Andreas Bastiansen / Nordisk Film)

Biografklub Danmark har valgt åbningsfilmen til det nye program for sæsonen 2023-24. Det bliver den Oscar-vindende instruktør Anders Walters storfilm Når befrielsen kommer, der får æren.

Filmen handler om et af danmarkshistoriens kontroversielle - og mest oversete - kapitler i det 20. århundrede: Håndteringen af de hundredtusinder af tyske flygtninge, der kom til Danmark lige før og efter befrielsen af Danmark i foråret 1945.

Anders Walter - som modtog en Oscar i 2014 for kortfilmen Helium - både skriver og instruerer filmen, der er blevet til efter flere års planlægning. Det er Walters første danske spillefilm, men han har tidligere instrueret den engelsksprogede I Kill Giants.

LÆS OGSÅ: Pilou Asbæk køber rettighederne til historien om Danmarks mest eftersøgte mand

Plottet lyder som følger:

Foråret 1945. Danmark har været besat i fem år. Forstanderfamilien på Ryslinge Højskole får vendt deres verden på hovedet, da de bliver beordret til at huse over 500 civile tyske flygtninge af den tyske værnemagt.

Forstanderen Jakob og hans hustru Lis sættes i et umuligt dilemma, da der hverken er mad nok eller lægehjælp til de mange syge flygtninge. Men hvis familien hjælper flygtningene, vil de blive stemplet som forrædere og dermed risikere at miste alt.

Hvis Jacob og Lis ikke hjælper tyskerne, vil mange af dem sandsynligvis dø. Samtidig opdager de, at deres 12-årige søn, Søren, er begyndt at hjælpe modstandsbevægelsen. Familien presses således til det yderste. Jacob og Lis skal nu træffe et valg, der vil ændre deres liv for altid.

Filmen har Pilou Asbæk, Katrine Greis-Rosenthal og det helt unge stortalent Lasse Peter Larsen i hovedrollerne samt Ulrich Thomsen, Morten Hee Andersen og Jens Jørn Spottag i de øvrige bærende roller.

Det fulde program for Biografklub Danmark sæsonen 2023-24 offentliggøres senere i år.

'Når befrielsen kommer' har biografpremiere den 24. august 2023.