Oscar-nomineret krimigåde rammer de danske biografer: "Rystende god film"

Anmelderne er vilde med Guldpalme-vinderen 'Frit fald'
Frit fald
(© Filmbazar)

I dag er der premiere på Justine Triets Guldpalmevinder Frit fald, der fortæller historien om forfatteren Sandra Voyter (Sandra Hüller), hvis mand omkommer efter et fald fra anden sal i parrets svejtserhytte. 

Da Sandra mistænkes for at have myrdet sin mand, bevæger vi os over i et intenst retssalsdrama, der trækker os både i den ene og den anden retning, for hvem ved: Måske har Sandra vitterligt begået et mord? 

Undervejs kommer selv hendes unge søn i tvivl. Og imens det moderne parforhold pilles fra hinanden i retssalen, smider anklagemyndigheden trumf på ved at udsøge sig passager i forfatterens bøger, som kan understøtte anklagen...

'Frit fald' blev vist sidste maj på filmfestivalen i Cannes, og den er nomineret til fem Oscars, bl.a. for Bedste film, Bedste kvindelige (Hüller) og Bedste instruktør til Triet. 

Nu har den således premiere i de danske biografer, og i den forbindelse har anmelderne set filmen efter i sømmene og begejstret uddelt stjerner.

 

Danske medier om 'Frit fald'

 

Berlingske, Sarah Iben Almbjerg, 5 stjerner

"Er man nogensinde helt uskyldig i et parforhold? Rystende god film lader en mordgåde åbne for alt det, vi byder hinanden i et ægteskab."

Børsen, Michael Solgaard, 5 stjerner

"'Frit Fald' er ikke en film for hvem som helst, men hvis man interesserer sig for psykologi, parforhold og menneskelige følelser – og hvem gør ikke det – er det en af de film, man lærer mest af og går mest tilfreds hjem fra biografen efter."

Filmmagasinet Ekko, Rasmus Brendstrup, 5 stjerner

"Guldpalmevinderen med absurd god Sandra Hüller i hovedrollen er en elegant blanding af hudløst ægteskabsdrama og nervepirrende krimigåde." 

Information, Ralf Christensen, giver ikke stjerner

"I det besættende retssalsdrama, guldpalmevinderen 'Frit fald', står sandheden og vakler, mens en parforholdskrise obduceres fabelagtigt komplekst." 

Kristeligt Dagblad, Per Juul Carlsen, 5 stjerner

"Det er spændende som en krimi, højspændt som et klassisk drama og så fyldt med detaljer, at det er umuligt at gå på toilettet i løbet af de 150 minutters spilletid uden at gå glip af et eller andet vigtigt."

Politiken, Kim Skotte, 4 hjerter

"Selv ægteskabet er nu potentielt en krig om standpunkter på de sociale medier. Hvilket bestemt ikke er uinteressant, men som en film, der er mere til tiden end til eftertiden, synes jeg ikke, 'Frit fald' er en stor guldpalmevinder."

Soundvenue, Jakob Freudendal, 5 stjerner

"Sandra Hüller er uforlignelig i Justine Triets nervepirrende slow-burn spændingsdrama om en kvinde, der er anklaget for mordet på sin mand. Langsomt vokser fortællingen sig til en kalejdoskopisk fortælling om sandhedens anatomi."

 

Filmen er en del af Filmportens program.

Frit fald er aktuel i biografen - køb dine billetter herunder.