Oscar 2019: De bedste og værste øjeblikke

Vi bedømmer nattens store prisfest
Billede
(© A.M.P.A.S)

Et Oscar-show med en ekstremt problematisk fødsel er nu overstået. Og resultatet var nu ikke så ringe endda. Altså ikke selve showet. Om man er tilfreds med vinderne kan altid diskuteret. Se alle vinderne her.

Vi har gennem natten løbende taget noter og er her klar med en dom over showets bedste og værste øjeblikke.

Fortæl os endelig, om I er enige eller uenige.

DE BEDSTE ØJEBLIKKE:


Queen forstår at åbne et show
Selvom det ganske vist hverken var med ikoniske Freddie Mercury eller Rami Malek i front, men derimod Adam Lambert, så åbnede det legendariske band Queen og ellers oprindelige medlemmer Oscar-ballet med de udødelige numre ’We Will Rock You’ og ’We are the Champions’. De kunne fint have spillet længere tid, hvis det stod til os. Det er Jarvier Bardem uden tvivl enig i at dømme ud fra hans meget iøjefaldende begejstring med sine hænder foldet som djævlehorn og rockende overkrop.

Komisk trio burde have været værter
Oscar-showet havde i år som bekendt ingen vært. Det er en skam, da man jo sådan set bare kunne have brugt trioen Amy Poehler, Tina Fey og Maya Rudolph til at udfylde den rolle. De tre kvinder åbnede i hvert fald både vittigt og veloplagt showet med morsom ping pong og skarp humor, der bl.a. gjorde grin med netop den manglende værtsrolle. Priceless.

Captain America to the rescue
Bedste birolle gik som forventet og som fortjent til Regina King. Men da skuespillerinden skulle op til podiet, sad kjolen lidt fast, og derfor måtte der en mand til at hjælpe undervejs. Her sprang Chris Evans - alias Captain America - til og hjalp hende galant afsted. Heldigvis! For på scenen holdt King en smuk og rørende tale om at være ”resultatet af næring og kærlighed”. En flot tale-start på aftenen.

Alfonso Cuaróns spidder udenlandske film
Prisen for Bedste udenlandske film gik som forventet til Alfonso Cuaróns mexicanske ’Roma’. Hans tale var simpel, og med sætningen: ”Jeg voksede selv op med udenlandske film såsom ’Citizen Kane’ og ’Jaws’, kom instruktøren igennem med sin pointe om, at der ikke burde være nationalitet eller landegrænser i filmens verden.

Melissa McCarthy og en helt masse kaniner
Hvad er et Oscar-show uden humor? Ja, ret så kedeligt. Naturligvis. Derfor var der også indlagt sin del af morsomme indslag prisuddelingen igennem. Et af dem stod Melissa McCarthy og Brian Tyree Henryfor. Således iklædt hver deres meget iøjefaldende kostume indtog de scenen for at præsentere vinderen i kategorien for Bedste kostumer. Melissa McCarthy kunne her ses med et yderst ekstravagant og mere end langt slæb efter sig og påført i massevis af kaniner. Over the top, bizart og ganske enkelt sjovt.

Gaga + Cooper = Oscar-magi
Aftenens måske største Oscar-øjeblik var, da den garvede Lady Gaga og amatør-musikeren Bradley Cooper gik direkte fra publikumssæderne til scenen og udførte årets sang: ’Shallow’. Den særlige kemi, de to delte i filmen, blev genskabt på scenen i et par minutter - og der var ikke et øje tørt. Tårene trillede også, da Gaga kort derefter gik på scenen, modtog prisen for Bedste sang og bad os alle om at tro på os selv.

90’ernes Wayne’s World genforenet - party time… exellent!
Hver af filmene i kategorien Bedste film bliver alle præsenteret løbende i showet. Til at præsentere Queen-filmen ‘Bohemian Rhapsody’ blev den komiske duo Mike Myers og Dana Carvey – også kendt som makkerparret i Wayne’s World-filmene – genforenet. Meget passende, både fordi Mike Myers har en rolle i filmen, men også fordi, at de to headbanger til netop nummeret ’Bohemian Rhapsody’ i ’Wayne’s World’ fra 1992… ”Gallileo, Gallileo, figaro, magnifico!”

Hvad havde lige set det komme?
En af de kategorier, der måske nok bliver en kende overset – eller slet ikke set, er kategorien for Bedste live-action kortfilm. Det holdt dog bestemt ikke folkene bag fra at levere en af aftenens mest ægte og mindeværdige taler. De fløj da også straks begejstret op fra deres stole i samme nu deres kortfilm ‘Skin’ blev udnævnt som vinder. Hoppende af glæde indtog de scenen, mens der blev grinet og filmet med smartphonen på livet løs. Ingen fine fornemmelse, men bare en skøn umiddelbarhed og glæde. Sådan!

Film om menstruation vandt en Oscar
Det er måske nok de færreste, der har set kortfilmen ’Period. End of Sentence.’ Ikke desto mindre stod kvinderne bag filmen for en af showets mest mindeværdige taler. Og bedste one-liners. Tag eksempelvis filmens instruktør Rayka Zehtabchi, der med humor og tårer i øjnene udbryder “I’m not crying because I'm on my period”, mens hun videre leverer følgende skarpe replik: “I can’t believe a film about menstruation just won an Oscar!” Det er ikke desto mindre tilfældet. Talen blev desuden sluttet af med disse bevingede ord af producer Melissa Berton: "A period should end a sentence, not a girl’s education.” Stærkt!

Spike Lee springer på Samuel L. Jackson
Instruktør Spike Lee og Samuel L. Jackson stod for et af prisuddelingens morsomste og mest oprigtige Oscar-øjeblikke. For da Spike Lee skal på scenen for at modtage sin første rigtige Oscar – det for bedste adapterede manuskript for ’BlacKkKlansman’ – efter hele 30 år (!) i branchen, hopper den lille instruktør af bare glæde op på den noget højere Samuel L. Jackson, hvor han bliver hængende et godt stykke tid, inden han fortsætter hen til mikrofonen for at holde sin ivrige tale.

Freddie "Rami Malek" Mercury vandt
Queen-filmen ’Bohemian Rhapsody’ blev aftenens topscorer, og mest rørende var det, da Rami Malek vandt for Bedste mandlige hovedrolle. Ingen var overrasket over hans sejr, men måske over hans fine tale, der var en del bedre end de foregående i prissæsonen. Malek virkede oprigtigt rørt, og fik takket Queen, sin immigrantfamilie og sin nye kærlighed - medstjernen Lucy Boynton (verdens bedste kæreste-point lige der).

Aftenens første rigtige overraskelse!
I år var Glenn Closes år. Fordi det var på tide! Og hun er jo fremragende i ’The Wife’. Men, nej, sådan skulle det ikke gå. I år var britiske Olivia Colmans år - og det var sådan set velfortjent for hendes helt fantastiske præstation i ’The Favourite’! Filmen hentede kun denne ene pris ud af sine 10 nomineringer. Men sikke et øjeblik. Colman var årets Frances McDormand. Hun er morsom, chokeret, rørstrømsk, varm og et ægte menneske på en og samme tid. ”Glenn du er mit forbillede, og jeg ville ikke have det skulle gå sådan,” sagde hun gennem snot og tårer.  

’Green Book’ vandt - og det var Viggos skyld!
Viggo vandt ikke i sin kategori, men til gengæld spiller han hovedrollen i årets bedste film! ’Green Book’ tog den sejr hjem, som den sidste uges tid har buzzet om. ’Roma’ lignede længe vinderen, men en feel good-film om to mænds rejse vandt hovedprisen, og instruktøren Peter Farrelly takkede først og fremmest Viggo Mortensen på scenen: ”Det startede med Viggo!” En varm anerkendelse af stjernen, der bærer så meget af filmen, mens de andre - Mahershala Ali og manus-forfatterne - snuppede guldet.   

DE VÆRSTE ØJEBLIKKE:

Mens vi venter på en vært…
Tina Fey, Amy Poehler og Maya Rudolph startede godt ud som erstatningsværter, der fik revset Oscar-uddelingen, men ikke de nominerede film og allerværst ikke stjernerne i salen. Det mister man nemlig med en manglende vært. Muligheden for interaktion med salen - om det så er selfies eller pizzaer.

Flere af de, der præsenterede, gjorde noget ekstra ud af det. Fx var James MCavoy og Danai Guriras sketch over lyd-design og lyd-miks sød og finurlig. Men det var ikke nok til erstatte tomrummet efter en tovholder, en der tør lidt mere, en der kan skabe rum for de improviserede øjeblikke, hvor hele salen er på.

De ”særlige” talenter på scenen
I år skulle der være plads til alle og lidt af hvert. Deriblandt kendisser, der IKKE er del af underholdningsindustrien. Og de var langt fra et godt bidrag til showet. Såvel præsenterede tennisstjernen Serena Williams filmen ’A Star is Born’, kokken José Andrés præsenterede ’Roma’, Rage Against the Machine-guitaristen Tom Morello præsenterede ’Vice’ og sidst gik kongresmedlemmet John Lewis på for ’Green Book’. De var alle rent ud sagt kedelige. Eneste undtagelse var talkshowværten Trevor Noah, der fik præsenteret den ellers meget selvhøjtidelige ’Black Panther’ med et skud tiltrængt humor.

Ganske enkelt tåkrummende
Det er en svær kunst at levere en både god, gribende og endda også rørende takketale. Det stod i hvert fald mere end klart, da holdet, der vandt statuetten for Bedste hår & make-up for filmen ’Vice’ kom på scenen for at takke for Oscaren. Det gik nemlig helt galt, da holdet med papir-ark med navne forsøgte på at læse dem op – og det på skift, dog i en rækkefølge de langt fra var enige om. Pinligt og tåkrummende. Av.
 
Den oversete månerejse
Instruktør og Oscar-favorit Damien Chazelle er i år blevet overset med sin nyeste film ‘First Man’ – i hvert fald i Oscar-øjemed. For hvor han med sine to første film - ‘Whiplash’ og ‘La La Land’ - til sammen har hevet hele ni Oscars hjem og endnu flere nomineringer, så fik hans film om månelandingen blot fire nomineringer – og det kun i tekniske kategorier, hvor den dog trods alt hev en Oscar hjem for Bedste visuelle effekter. Heldigvis, men bestemt ikke nok.

Takketale brutalt klippet af
Noget af det allervigtigste i Oscar-showet - og det, der er med til at binde det fortryllende sammen – er uden tvivl takketalerne. De kan være både magiske og mindeværdige. Men de skal også overholde showets ofte stramme tidsplan, hvor vinderne efter noget tid ellers begynder at bliver spillet af scenen. I år skete det ret så abrupt for intet mindre end vinderne af Bedste film for ’Green Book’, hvor den sidste taler ved mikrofonen lige nåede at ytre et par ord, inden der blev klippet væk fra ham. Hårdt, brutalt og dumt. Øv.