Nyt mesterværk er den mest idylliske film, du kommer til at se om Holocaust

'Zone of Interest' er årets første store Guldpalme-kandidat
Billede
(© Film4)

Man troede, at man havde set det meste, når det kommer til skildringer af den forfærdige jødeudryddelse under Anden Verdenskrig, men alligevel dukker der fra tid til anden en film op, der bringer nye elementer på banen.

Sådan en film er Zone of Interest, der er blevet vist på filmfestivalen i Cannes - og den er allerede blevet udråbt til mesterværk i udenlandske medier som Awards Daily. Det er da også den første film på årets festival, der fremhæves som Guldpalme-kandidat her efter de første fire dage - og den hidtil bedste, som kino.dk's chefredaktør Daniel Bentien har set.

Hvad er det så, 'Zone of Interest' gør, som får den til at stå ud? Jo, for det første er den så tæt på uhyrlighederne i koncentrationslejren Auschwitz, som man overhovedet kan komme. Helt specifikt befinder vi os i en villa med tilhørende have og drivhus samt en stor mur.

Lige på den anden side, over muren, skimtes toppen af kz-lejren med de trøstesløse bygninger, skorstene og pigtråd. Konstant i filmen høres lyden af råbende nazister, skrig fra udsultede jødiske fanger og ikke mindst den konstante buldren fra krematorierne, der skyder kulsort røg op.

 

LÆS OGSÅ: Se den første trailer: Leonardo DiCaprio er seriemorder i Martin Scorseses nye storfilm

Hovedpersonerne er kommandanten Rudolf Höss og hans hustru Hedwig, der lever et drømmeliv med deres børn, jødiske tjenere og umiddelbart ingen bekymringer over de frygtelige masseudryddelser, der sker lige på den anden side af muren.

Det hele er filmet utroligt smukt med frodigt græs, blomster, bier og buske, hvilket kun gør kontrasten til Auschwitz endnu større. Her er ingen nærbilleder, men pletfrit komponerede, distancerende tableauer, der får én til at tænke på Michael Haneke og Stanley Kubrick.

Men 'Zone of Interest' er sin helt egen. Hvor det kunne være svært at holde ud at kigge på denne nazist-familie, der er skyld i utallige menneskers død, leverer Sandra Hüller og Christian Friedel "ekstraordinære" præstationer, som Screen Daily skriver i deres anmeldelse til topkarakteren 4 ud af 4 stjerner.

Hüller er kendt fra Min far Toni Erdmann, mens Friedel bl.a. spillede med i netop Hanekes Det hvide bånd, der vandt Guldpalmen i Cannes i 2009. To mesterværker i deres egen ret.

 

LÆS OGSÅ: Johnny Depp: "Jeg føler mig ikke boykottet af Hollywood, for jeg tænker ikke på Hollywood"

Instruktøren er britiske Jonathan Glazer, der er kendt for at tage sig rigtig god tid mellem sine film. Således er der gået 10 år siden, han sidst var aktuel, det med Under the Skin, som havde Scarlett Johansson i hovedrollen.

Instruktøren har selv udtalt, at han aldrig laver overlappende projekter, men dedikerer sig 100 % til den enkelte film. Det kan man bestemt mærke i 'Zone of Interest', hvor der er kælet for alle detaljer.

Filmen bygger løst på en bog af Martin Amis, der skildrer de virkelige begivenheder omkring Höss. Det var, da Glazer læste et første udkast af bogen, hans interesse blev vakt:

- Det, jeg ville filme, var kontrasten mellem nogen, der skænker en kop kaffe i deres køkken og nogen, der bliver myrdet ovre på den anden side af muren. Sameksistensen af disse to yderpunkter. Det ville være atmosfæren - og hvordan publikum også ville opleve det, udtaler Glazer i en pressemeddelelse.

'Zone of Interest' afventer dansk biografpremiere.