Ny dansk film er en personlig skildring af autentisk ulykke

Se den officielle trailer og plakat til ’Synkefri’
synkefri
(© Scandinavian Film Distribution)

Den danske film Synkefri som er baseret på virkelige hændelser, og har stortalentet Sylvester Byder i hovedrollen, har i dag fået sin officielle trailer og plakat, og der venter både store følelser og åbent hav.

’Synkefri’ tager sin begyndelse i 1981, da en fiskekutter og en redningsbåd ved navn RF2 forliser ud for Hirtshals havn, og ni mænd omkommer. Myndighederne placerer ansvaret for forliset på styrmanden på redningsbåden.

Dette vil hans søn Henrik ikke acceptere, og han begynder derfor selv at efterforske sagen for at finde ud af hvad der virkelig skete, og rense sin fars navn. Det bliver dog ikke uden konsekvenser, og han må kæmpe en hård kamp med byens fiskere, som er bange for at miste deres job, og myndighederne som ikke har lyst til, at sagen skal blive offentlig. Samtidig er Henriks egen familie ved at blive splittet af sorg over, at have mistet faderen. 

Hovedrollen som sønnen Henrik, spilles som tidligere skrevet af Sylvester Byder, som i den grad har markeret sig som et af dansk films nye stjerneskud. Han har blandt andet medvirket i filmen Erna i krig, og den meget populære ungdomsfilm Smuk fra 2022. Desuden medvirker stærke navne som Johanne Louise Schmidt, Sofie Torp, Esben Dalgaard og Henrik Birch

Filmen er instrueret af nordjyske Christian Andersen, der selv har oplevet RF2-ulykken på sin egen krop. Hans mor mistede nemlig sin daværende mand i ulykken tilbage i 1981, og i denne film bliver familiens store sorg behandlet. Dog er ’Synkefri’ en fiktionaliseret skildring af det der skete dengang.

Christian Andersen debuterede i 2019 med den nordjyske film Ingen skal sove, som fik premiere på CPH PIX, og har desuden lavet kortfilmene 'Arbejdstitel 1' og ’Poke’ fra henholdsvis 2017 og 2021.

Manuskriptet til ’Synkefri’ har han lavet sammen med Oscar-vinderen Martin Strange-Hansen, som står bag flere internationalt kendte kortfilm, som blandt andet ’On My Mind’ der i 2022 blev nomineret til en Oscar.

'Synkefri' får premiere den 30. november og er en del af Biografklub Danmarks program.

 

Anbefalet til dig