Mød dansk films nye stjerner: "Jeg besluttede, at jeg aldrig skulle være skuespiller"

Interview med stortalentet fra 'Ustyrlig'
Billede
(© Foto: Nordisk Film )

I en ny artikelserie møder kino.dk den næste generation af danske stjerner.

Vi taler i denne artikel med Emilie Kroyer Koppel, der sidste år medvirkede i DR-serien 'Nordland ’99', og er klar til sit helt store folkelige gennembrud med det biografaktuel danske drama Ustyrlig.

Kom tæt på stortalentet, der allerede fra en tidlig alder prøvede sig af i film og selv har instrueret flere kortfilm - og selv har planer om at lave spillefilm i fremtiden. Emilie havde nemlig aldrig regnet med, at hun skulle få en karriere foran kameraet.

'Ustyrlig' fortæller en historie fra 1933 om 17-årige Maren, der er vild og uregerlig. Teenageren passer ikke ind i tidens normer og samfundets forventninger, og bliver derfor sendt på en kvindeanstalt. Her vises hendes tid på opholdet, og de medfulgte konsekvenser.

 

LÆS OGSÅ: "Hvis jeg var født for nogle årtier siden, så var det måske sket for mig"

Vi har stillet det danske stortalent 10 spørgsmål for at blive lidt klogere på Emilie Kroyer Koppel.

1. Hvordan fandt du ud af, at du ville arbejde med film og serier?

- Det startede med, at jeg selv gik og lavede små filmprojekter, da jeg var meget lille og fik et kamera. Jeg gik bare og filmede alt muligt mærkeligt. Og så udviklede det sig sådan langsomt til at jeg så fik jeg et redigeringsprogram, så et lidt større kamera og lidt efter lidt begyndte jeg at lave rigtige kortfilm.

Det har altid været lidt med et ønske om at blive instruktør, og så havde jeg nogle små roller i film, men det var også bare for at suge erfaring til mig og lære hele systemet at kende. Men jeg tror at interessen bare altid har været der.

2. Hvordan kom du med i din første film?

- Min første film som skuespiller er ’Du forsvinder’. Jeg kan huske, at jeg sendte en mail til caster Anja Philip, da jeg var 11: "Hej Anja, jeg vil gerne være skuespiller, kan du caste mig?".

- Jeg husker, at hun var sød, og jeg kom ind, og jeg fik taget et billede, og hun skrev min kontakt-information ned og sagde: "Nå, men det kan være at jeg ringer til dig i morgen, eller det kan være at jeg ringer til dig om fire år". Og så gik der faktisk de dér 3-4 år, og så pludselig ringede hun: "Nu er der en casting på denne her film, der hedder 'Du forsvinder'", og det var en meget, meget lille rolle, og jeg havde én scene, der endte med at blive klippet ud.

- Så lavede jeg min første kortfilm, som hed 'Væk fra ensomheden', da jeg har været 13 år, hvor jeg havde Lars Knutzon med, som jeg havde mødt på 'Du forsvinder'.

- Da jeg var 15-16 år, var jeg i et meget langt castingforløb til en film. Det var mange måneder, og vi var to piger tilbage, og det endte med at jeg ikke fik rollen. Jeg kan huske, at jeg dengang virkelig besluttede, at jeg aldrig skulle være skuespiller. Det er for hårdt med afslag. Jeg gad slet ikke, være afhængig af andre, og der skruede jeg sådan rigtig meget op for, at nu skulle jeg instruere.

- Så da jeg lavede 'Ustyrlig', der havde jeg ikke spillet i 3-4 år. Det var Anja, der ringede til mig igen og jeg tænkte: "Hvorfor ringer du? Det gør jeg jo ikke mere?".

- ’Ustyrlig’ har ændret mange ting. Jeg har fået en agent, og der er kommet flere projekter efter også. Men jeg tror, at hvis ’Ustyrlig’ ikke var kommet, så havde jeg ikke lavet noget skuespil i dag overhovedet. Jeg havde kun været bag kameraet.

3. Hvad er din største inspiration fra filmverdenen?

- Susanne Bier har altid været en stor inspiration for mig, fordi hun er en kvindelig instruktør, der bare har banet vejen både i Danmark og i udlandet. Jeg er stor fan af mange af hendes film som 'Efter brylluppet' eller 'Hævnen’.

- I forhold til udlandske navne har jeg altid set meget op til Natalie Portman og mange af hendes film. Greta Gerwig, som jeg synes også laver nogle gode film. Jeg havde også en periode, hvor jeg dyrkede Michael Hanekes 'Amour' og ”Caché”.

- Jeg vil dog sige, at filmen 'Birdman' nok er min yndlingsfilm, for jeg kan se den så mange gange. Jeg tror, at jeg ser den en gang hvert halve år, altså jeg synes at den er så fed.

 

Foto: Nordisk Film 

4. Hvad er det bedste råd, du har fået på vejen ind i branchen?

- Jeg ved ikke om det er et lidt kedeligt råd, men jeg har altid fået at vide fra mine forældre, at hvis man gerne vil opnå noget, så kræver det held, talent og flid, og flid var nok den vigtigste. Det kræver rigtig hårdt arbejde, og det kræver, at man gør sig umage. Man kommer ikke dovent til noget uanset hvad det måtte være.

- Og så et helt klassisk forældreråd: Vær sig selv og hold fast i det hele vejen igennem. Det er på en eller anden måde det vigtigste, at man bare er sig selv hele vejen igennem, og at man har sig selv med og mærker efter hele tiden, om man er glad og kan lide det, der sker.

5. Hvad er det sværeste ved dit fag?
- Jeg vil faktisk sige, at det sværeste er, at selvom jeg overhovedet ikke er sådan én, der tager rollen med hjem, fordi det gør jeg ikke, når jeg går fra settet, så er jeg Emilie 100%. Det er jeg også i frokostpausen. Men det er hårdt når man fx i de dér lange processer, hvor man filmer, at man bliver sådan lidt følelseskold, når man kommer hjem i weekenden, fordi man i løbet af ugen giver alt, hvad man har.

- Man har været hele ens følelsesregister igennem et par gange. Jeg kan huske at jeg har siddet til familiemiddage, hvor jeg bare sidder uden at sige noget, for jeg er bare helt træt, og ens krop tror jo, at det man har været ”udsat for” på film er sket rigtigt. Da vi var færdige med 'Ustyrlig', havde jeg virkelig også brug for en pause, hvor der ikke skulle ske særligt meget. Det er det sværeste: at det er ens krop, der er ens arbejde. Det er ens sind, det er ens følelser.

6. Hvad er det nemmeste ved dit fag?

- Det er måske ikke nemt, men det er en kæmpe luksus for det første at lave, det man elsker allermest.

- Man kan have perioder, hvor man arbejder meget, og så kan man have perioder, hvor man har megameget frihed, og man kan gøre lige, hvad der passer én. Så det kan være rigtigt fedt. Jeg ved ikke om det er nemt, men det kan være en luksus, at ens arbejdstider er ret fleksible.

7. Hvad er din yndlingsfilm?

- Jeg har nævnt Birdman. Ellers ville jeg nok sige ’Black Swan’ eller ’Cold War’.

- 'Black Swan' fordi den er sindssygt godt lavet og originalt skruet sammen, og Natalie Portman spiller helt vildt godt. Det er bare en virkelig godt komponeret film, og den fortæller så meget.

- 'Cold War' fordi det er en helt anden type film. Jeg tror, at jeg klippede mit hår kort, efter jeg havde set den film, sådan totalt 15-årig-agtigt. Men den gjorde så stort indtryk på mig. Hele den visuelle oplevelse og lydsiden sad bare sådan fast, det føltes virkelig meget som et helt og samlet stykke filmkunst.

Foto: Nordisk Film 

8. Hvilken rolle ville du ønske, du havde haft?

- Det er et godt spørgsmål. Jeg gad godt at lave en eller anden rolle, der var fysisk krævende. Ikke nødvendigvis gå hele vejen a la Lara Croft i 'Tomb Raider', som Alicia Vikander spiller, men i den retning. Det synes jeg bare er sejt, og det gad jeg godt at prøve.

- Jeg ville godt prøve at lave en actionfilm, bare for sjov. Jeg ville godt prøve at lave en rolle, der bare var sådan sindssygt badass, og hvor man bare skulle have alle mulige vilde stunttræning og sådan noget.

9. Hvem drømmer du om at prøve at arbejde sammen med?
- Det er virkelig svært. Jeg faktisk virkelig godt at prøve at arbejde sammen med Greta Gerwig. Jeg er glad for både 'Lady Bird' og 'Little Women', og ret spændt på hendes 'Barbie'-film, der kommer til sommer - hende gad jeg godt at arbejde sammen med. Og Saoirse Ronan, der også spiller med i begge hendes film, gad jeg også godt at arbejde sammen med som co-skuespiller. Virkelig dygtig

- Og så igen Susanne Bier. Hende ville jeg virkelig godt at prøve at arbejde sammen med.

10. Hvad drømmer du om at lave om 5-10 år?

- Jeg drømmer om at kunne både instruere og spille skuespiller. Og kombinere det.

- Jeg tror måske gerne, at jeg vil uddanne mig som instruktør en dag. Lige nu har jeg ikke planer om at uddanne mig som skuespiller, men jeg vil rigtig gerne uddanne mig som instruktør, og drømmer ligesom om at kunne lave mine egne film, men også kunne veksle imellem også at tage roller ind imellem.

- Så hvis man kunne have et liv, hvor man kan lave begge dele - altså så er der jo nogle år, der går mere med det ene end det andet - men det ville være det fedeste, fordi jeg netop føler, når skuespilbranchen er svær, så kan man trække sig ind og lave sit eget. Og når man bliver træt af det, så kan man udfolde sig. Altså det kan bare noget helt forskelligt.

- Jeg har overvejet at søge ind på Filmskolen. Men jeg har ikke så travlt med det, fordi jeg tror for det første, at jeg får mere ud af skolen, hvis jeg er lidt ældre. Og starter jeg først, så går der fire år med det, hvor jeg nok ikke laver så meget skuespil. Og lige nu er jeg lidt nysgerrig på, hvad det her skuespil-show skal, og hvor det skal hen, og hvor meget det skal blive til. Men det er ikke utænkeligt, at jeg ville søge ind på filmskolen.

- Der har været lidt interesse fra udlandet. Og det er også noget jeg taler med mit agentur om. Jeg har ikke så travlt med det, fordi jeg føler også at det hele behøver ikke at ske på én gang.

- Men der har været henvendelser, også til mit amerikanske agentbureau. Jeg har talt med min agent om, at vi gør det, når tiden er rigtig, og vi bygger ordentlig op. Det er ikke noget, vi skal presse igennem bare for at gøre det. Det skal føles rigtigt, og når timingen er god. Måske rykker vi lidt på det i slutningen af året.

’Ustyrlig’ kan ses i biografen nu – find dine billetter her.