Liam Neeson blev tiltrukket af "et skævt syn på hævn"

Interview med Cold Pursuit-instruktør Hans Petter Moland
Billede
(© SF Studios)

Liam Neeson er på nyt hævntogt i action-thrilleren Cold Pursuit, der er en genindspilning af den norske film Kraftidioten. Han spiller den respekterede snerydder Nels, hvis liv ændrer sig totalt, da hans søn myrdes - nu vil Nels hævne sig på den narkohandler, som står bag drabet.

Find billetter til 'Cold Pursuit' her:

Bag filmen står den norske instruktør Hans Petter Moland, der er en af de ganske få instruktører, som har fået lov til at genindspille sin egen film igen på amerikansk. Vi fangede nordmanden, der tidligere har stået bag bl.a. Afdeling Q-filmen Flaskepost fra P, på telefonen til en snak om hans nye film.

Du er en af de få instruktører, der har fået lov og selv har valgt at lave sin egen film igen på amerikansk. Hvorfor valgte du det?

- Jeg synes, at det var en sjov udfordring at fortælle historien på ny i en anden kulturel sammenhæng, til et nyt publikum, med nye skuespillere og nye samarbejdspartnere.

Hvad er det sjoveste og sværeste ved at genindspille sin egen film? 

- Det sjoveste var, hvor hurtigt det blev en ny proces. Nye udfordringer, nye locations og nye muligheder gjorde dette til en ny film. Også for mig. Udfordringerne under optagelserne var at finde de rigtige steder med tilstrækkeligt sne og vinter. Vi endte i de canadiske Rockies i en højde af 2000-2400 meter.

Man kan virkelig føle, at man arbejder i den højde. Nogle gange blev vejrtrækningen udfordret. Det er heller ikke for sjov at tage 240 mennesker med ud i vildmarken. Der er en hel del, som skal planlægges.

Vi mistede en stor location i den canadiske nationalpark nogle få dage før indspilningen startede. Så optagelserne skulle rykkes ud til vores hovedlocation, som på det tidspunkt endnu ikke var klar. Den første optagedage var i 2000 meters højde med fantastiske klippeformationer omkring os. Men vi måtte filme de indvendige scener i bilerne med green-screen, fordi vejen ikke var blevet ryddet i bjergene endnu.


Instruktør Hans Petter Moland.

Hvorfor tror du, at skandinaviske film er så populære i Hollywood?

- Havde filmene ikke været virkelig populære, ville de ikke genindspille dem på engelsk. Men skandinaviske fortællinger er præget af en frihed, der delvist er forbundet med samfundets flade struktur. Og delvist fordi vi først og fremmest fortæller de historier, som vi har lyst til at fortælle.

Hvad skete der med historien, da den skulle overføres til amerikansk?

- Historien udspiller sig nu i Colorado, og i stedet for en indvandrerbande styret af Bruno Ganz, der desværre gik bort fornyeligt, så er denne bande blevet indianere. Ironien og det triste over at være "de andre" i deres eget land, tror jeg har givet historien en ny dimension, der er karakteriseret ved, hvor den er placeret. Det udspringer af de særegne lokale forhold.

Humoren er stadig meget den samme, men både homoseksualiteten, kvindernes rettigheder, race og indvandring har en anden klangbund i det amerikanske samfund.

Så hvad er den største forskel på 'Kraftidioten' og 'Cold Pursuit'?

- De er meget genkendelige i tonen, men de er også meget deres egne. For mig er 'Cold Pursuit' en helt ny film.

Hvorfor var Liam Neeson den rette mand til jobbet? Han har lavet flere hævnfilm før, hvorfor blev han tiltrukket af denne?

- Liam er en fantastisk skuespiller. Han havde set 'Kraftidioten' og kunne godt lide den. Han er også en mand, der kan lide nye udfordringer, og at den har et skævt syn på hævn end ellers, det tror jeg tiltrak ham. 

Cold Pursuit kan ses i biografen fra 28. februar.