Kontroversiel Donald Trump-film chokerer!

'The Apprentice' har Sebastian Stan i hovedrollen
The Apprentice
(© Pief Weyman / Profile Pictures)

Dansk-iranske Ali Abbasi er tilbage i hovedkonkurrencen på filmfestivalen Cannes, hvor han også kæmpede om Guldpalmen forrige år med Holy Spider. En kontroversiel film om en seriemorder i Iran, der får opbakning fra religiøse kræfter og korrupt politi.

Abbasis nye film The Apprentice er også kontroversiel allerede på papiret: En fiktionsfilm om den amerikanske ekspræsident Donald Trumps unge år og forholdet til den skruppelløse advokat Roy Cohn.

Men hvor vil Abbasi gå hen med historien? Hvor tæt vil han komme på de anklager og historier, der er om Trump? Svaret er: Meget tæt.

Vi får hele Trumps rejse fra ung og usikker mand med en kontrollerende far til det forretningsimperium, bygget på et tvivlsomt grundlag, som han var kendt for inden præsidentembedet. 

Sebastian Stan (kendt som Winter Soldier i Marvels superheltefilm) portrætterer overbevisende denne både fysiske og psykiske transformation.

Roy Cohn (spillet af Succession-stjernen Jeremy Strong) er hans mentor, der lærer ham alt om at være kynisk, selvisk og målrettet. Lyv, hvis der er nødvendigt, lav dine egne regler, og vigtigst af alt: Lad være med nogensinde at erkende et nederlag. Lyder det bekendt? Hvis man har fulgt med i Trumps gøren og laden som præsident, vil man næppe blive overrasket.

The Apprentice
Jeremy Strong og Sebastian Stan i 'The Apprentice' (© APPRENTICE PRODUCTIONS ONTARIO INC. / PROFILE PRODUCTIONS 2 APS / TAILORED FILMS LTD. 2023)

Vi ved også, at hans udtalelser om kvinder igennem tiden har været fornærmende (”grab her by the p*ssy”), og retssagen om pornomodellen Stormy Daniels er offentligt kendt. Til gengæld vil nogle formentlig blive overraskede over, hvordan han udstilles som ægtemand til Ivana Trump (Maria Bakalova). 

Især en scene står ud, hvor han decideret voldtager Ivana efter at have bekendt, at han ikke føler noget for hende længere, har allerede inden premieren medført kontroverser. En af filmens investorer, milliardær og Trump-støtte Dan Snyder, er rasende over scenen, fordi han var af den opfattelse, at filmen skulle være et flatterende portræt af Trump.

Valget af at inkludere scenen er ikke mindst kontroversielt, fordi Ivana Trump først anklagede Donald for voldtægt, for siden at trække sine ord tilbage og kalde det vrøvl. Hun døde i 2022, så vi får nok aldrig sandheden at vide.

I en anden scene får han et blowjob fra en unavngiven kvinde, og i det hele taget bliver portrættet hen imod slutningen af filmen meget lidt flatterende, men på en eller anden måde stadig fascinerende.

I USA kan 'The Apprentice' meget vel blive en varm kartoffel med et forestående præsidentvalg mellem Joe Biden og Donald Trump. Branchemediet Screen International har talt med flere amerikanske filmkøbere, der lige ser tiden an i forhold at udsende filmen i biograferne i USA.

Filmen er allerede solgt til flere internationale territorier, men som en amerikansk indkøber udtaler til Screen: 

- Hvis det er et filmisk mesterværk eller en vild eskapistisk rutsjebanetur, går vi efter den. Men alt indimellem engagerer publikum sig ikke i på samme måde som tidligere.

Hvorvidt premieren mandag aften kommer til at ændre på de amerikanske filmselskabers syn, vides endnu ikke. Men omtale skal den helt sikkert nok få.

'The Apprentice' får dansk biografpremiere, men datoen er ikke fastlagt.

LÆS OGSÅ: Følg med i vores dækning af filmfestivalen i Cannes 2024 her.